Ухвала
від 11.04.2023 по справі 943/616/23
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер №943/616/23

Провадження № 2/943/610/2023

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

11 квітня 2023 року

Суддя Буського районного суду Львівської області Кос І.Б., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня» про визнання наказу протиправним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

в с т а н о в и в:

позивачка ОСОБА_1 в особі представника адвоката Оприска Миколи Васильовича звернулася до суду із указаним вище позовом, у якому просить:

-визнати протиправним та скасувати наказ від 03.03.2023 року № 46к «Про звільнення ОСОБА_1 », виданий Комунальним некомерційним підприємством Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня»;

-поновити ОСОБА_1 на посаді заступника директора з економічних питань Комунального некомерційного підприємства Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня»;

-стягнути з Комунального некомерційного підприємства Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 1 серпня 2022 року по день ухвалення рішення суду;

-стягнути з Комунального некомерційного підприємства Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня» на користь ОСОБА_1 судові витрати.

Вивчивши матеріали даної цивільної справи, вважаю, що позовну заяву слід залишити без руху, виходячи із наступного.

Так, позивачкою до матеріалів справи не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення її від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено спеціальним законом - Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до статті 1 цього Закону судовим збором є збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Статтею 5 цього Закону встановлено пільги щодо сплати судового збору, згідно з пунктом 1 частини першої якої від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Однак, за змістом приписів статей 94, 116, 117 Кодексу законів про працю України та статей 1, 2 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

Такий правовий висновок міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року в справі №910/4518/16, що є обов`язковими для врахування судом до спірних правовідносин у відповідності до частини четвертої статті 263 ЦПК України.

За таких обставин, з урахуванням позовних вимог ОСОБА_1 , позивачці слід сплатити судовий збір за звернення до суду в частині заявлених позовних вимог.

Згідно абзацу першого частини третьої статті 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 01 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб був встановлений у розмірі 2684,00 грн.

Згідно з підпунктом 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру (визнання незаконним та скасування наказу про звільнення), яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684,00х0,4=1073,6 грн.).

Одночасно, в силу згаданого вище положення цього Закону передбачено, що за подання до суду позовної заяви майнового характеру (стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу), яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно абзацу першого частини другої статті 6 Закону України «Про судовий збір» у разі якщо судовий збір сплачується за подання позовної заяви до суду в розмірі, визначеному із урахуванням ціни позову, а встановлена при цьому позивачем ціна позову не відповідає дійсній вартості спірного майна або якщо на день подання позову неможливо встановити точну його ціну, розмір судового збору попередньо визначає суд з подальшою сплатою недоплаченої суми або з поверненням суми переплати судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом у процесі розгляду справи.

Оскільки у позовній заяві ОСОБА_1 ціну позову не визначено, вказано про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з 1 серпня 2022 року по день ухвалення рішення суду, а тому суд визначає розмір судового збору за вказану позовну вимогу в мінімальному розмірі, що становить 1073,60 грн. (2684,00х0,4=1073,6 грн.).

Таким чином, оскільки позивачкою не сплачено судовий збір при зверненні до суду з позовом, як і не долучено документів, що підтверджують підстави звільнення від його сплати відповідно до закону, відтак їй необхідно сплатити судовий збіру сумі2147,20грн. (1073,60+1073,60) гривень, зазначивши:

Отримувач коштів: ГУК Львiв/Буська тг /22030101,

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38008294,

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.),

Код банку отримувача (МФО): 899998,

Рахунок отримувача: UA408999980313111206000013857,

Код класифікації доходів бюджету: 22030101,

Призначення платежу - *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Буський районний суд Львівської області (назва суду, де розглядається справа).

Згідно частинипершої статті185ЦПК Українисуддя,встановивши,що позовнузаяву поданобез додержаннявимог,викладених устаттях 175і 177цього Кодексу,протягом п`ятиднів здня надходженнядо судупозовної заявипостановляє ухвалупро залишенняпозовної заявибез руху.В ухваліпро залишенняпозовної заявибез рухузазначаються недолікипозовної заяви,спосіб істрок їхусунення,який неможе перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (ч. 2 ст. 185 ЦПК України).

За таких обставин, суддя вважає, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення вищеописаних недоліків, що не перевищує десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Ураховуючи викладене та керуючись ст.ст. 175, 176, 177, 185, 260, 261 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в :

позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області «Красненська міська лікарня» про визнання наказу протиправним, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу - залишити без руху для усунення недоліків позовної заяви.

Встановити позивачці десятиденний строк з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, для усунення недоліків, зазначених у мотивувальній частині цієї ухвали.

Роз`яснити позивачці, що у разі неусунення недоліків у вказаний строк позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачці.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху набирає законної сили з моменту її підписання та окремому від рішення суду оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І. Б. Кос

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110146584
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —943/616/23

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Рішення від 14.09.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Рішення від 14.09.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні