Ухвала
від 11.04.2023 по справі 552/1628/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/1628/23

Провадження № 1-кс/552/642/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2023 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого детектива відділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 72023170000000006 від 22 лютого 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший детектив відділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку приміщень за місцезнаходженням ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2.

В клопотанні вказував, що відділом детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №72023170000000006 від 22 лютого 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Також вказував, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» протягом періоду 01.01.2019 - 30.09.2022 занизили податкові зобов`язання з рентної плати шляхом відображення в розрахунках заниженого значення фактичної ціни реалізації одиниці товарної продукції гірничого підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету коштів в особливо великих розмірах у вигляді несплати рентної плати у розмірі 14 128 501 грн.

ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» зареєстровано за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» є платником рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на підставі спеціальних дозволів на користування надрами.

Відповідно до положень п. 252.3 ст. 252 Податкового кодексу України об`єктом оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин по кожній наданій у користування ділянці надр, що визначена у відповідному спеціальному дозволі, є обсяг товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини), що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді, приведеної у відповідність із стандартом, встановленим галузевим законодавством. Платники рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин здійснюють для цілей оподаткування окремий (від інших видів операційної діяльності) бухгалтерський та податковий облік витрат і доходів за кожним видом мінеральної сировини за кожним об`єктом надр, на який надано спеціальний дозвіл.

Вартість відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) у податковому (звітному) періоді обчислюється платником для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничого підприємства) за більшою з таких її величин: за фактичними цінами реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) та за розрахунковою вартістю відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

В ході досудового розслідування встановлено, що ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» здійснює придбання залізничних послуг, послуг з організації перевезень вантажів залізничним транспортом тощо. Водночас є реалізація залізничних послуг, як окремої послуги транспортування, зокрема, але не виключно, покупцям видобутої корисної копалини «пісок річковий». При укладанні договорів на придбання видобутої корисної копалини, обов`язково зазначаються умови поставки. У разі якщо постачальник забезпечує доставку товару власними силами, ціна товару збільшується на ціну доставки, або доставка зазначається у договорі окремою позицією. ПрАТ «Кременчуцький річковий порт» при обрахунку фактичної ціни реалізації за період з 01.01.2019 року по 30.09.2022 року у рядку 10.1.2 додатку 1 включає витрати, пов`язані з доставкою на загальну суму 110 923 645,63 грн, які фактично не являються його витратами, оскільки покупець «піску річкового» сплачує «послугу доставки» окремо або може надавати автотранспорт для подальшого перевезення, тим самим занижуючи фактичну ціну реалізації (при арифметичному обрахуванні) на суму витрат, пов`язаних з доставкою.

Ця протиправна діяльність спрямована на заниження податкових зобов`язань з рентної плати, а також ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) в особливо великих розмірах та підрив економіки України.

Тому з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення слідчий просив суд надати дозвіл на проведення обшуку приміщень за місцезнаходженням ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2.

В судовому засіданні детектив клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши пояснення детектива, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також місцезнаходження розшукуваних осіб.

Встановлено, що в провадженні відділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області перебуває кримінальне провадження № 72023170000000006, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 лютого 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

З доданих до матеріалів клопотання доказів вбачається достатньо підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 212 КК України.

Зазначене підтверджується, зокрема:

даними витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань по кримінальному провадженню №72023170000000006 від 22 лютого 2023 року,

даними аналітичного продукту, складеного за результатами проведення аналітичного дослідження з використанням інформації, що міститься в інформаційних системах Бюро економічної безпеки України та інших джерелах, в тому числі інформації, що міститься в заявах або повідомленнях про вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ст. 234 КПК України слідчим суддею також встановлено, що за місцезнаходженням ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2, знаходяться відшукувані слідчим речі та документи, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Як вбачається з клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою з метою відшукання та вилучення документів, на підставі яких ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292 було здійснено реалізацію товару (піску річкового) підприємствам - контрагентам за період з 01.01.2022 по 30.09.2022.

Слідчий суддя бере до уваги, що у даному кримінальному провадженні обставинами, які підлягають встановленню, є наявність або відсутність фактів заниження податкових зобов`язань з рентної плати, наявність або відсутність фактів відображення в розрахунках заниженого значення фактичної ціни реалізації одиниці товарної продукції гірничого підприємства, і як наслідок фактів фактичного ненадходження до державного бюджету коштів.

Встановити вказані обставини можливо за допомогою вказаних вище доказів, які має намір відшукати та вилучити слідчий.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 10 квітня 2023 року №328676467 власником нерухомого майна за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2 є ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», ОСОБА_5 , іпн НОМЕР_1 , Територільна громада Кременчуцької міської ради Полтавської області, код 24388300, Полтавська обласна державна адміністрація, код 00022591.

Але та обставина, що документи, на підставі яких ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292 було здійснено реалізацію товару (піску річкового) підприємствам - контрагентам за період з 01.01.2022 по 30.09.2022, перебувають за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2, підтверджується даними аналітичного продукту, складеного за результатами проведення аналітичного дослідження з використанням інформації, що міститься в інформаційних системах Бюро економічної безпеки України та інших джерелах, в тому числі інформації, що міститься в заявах або повідомленнях про вчинення кримінального правопорушення, з якого вбачається, що вказаним підприємством такі операції здійснювались.

Таким чином додані до клопотання докази в їх сукупності надають підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 212 КК України, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, та вони перебувають за вказаною у клопотанні адресою.

Тому клопотання про проведення обшуку є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

В той же час суд вважає за необхідне обмежити перелік документів та інших доказів, які має намір вилучити слідчий, обмежившись доказами, які містять інформацію в межах предмета судового дослідження.

Суд погоджується з доводами слідчого, що проведення обшуку в даному кримінальному провадженні потребує підготовки.

Тому слідчий суддя вважає за необхідне встановити строк дії даної ухвали - тридцять днів.

Проведення даної слідчої дії необхідно доручити групі слідчих та групі прокурорів з розслідування даного кримінального провадження.

Керуючись ст.234 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку приміщень за місцезнаходженням ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Флотська, буд. 2, з метою відшукання та вилучення оригіналів документів, на підставі яких ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», код 05428292 було здійснено реалізацію товару (піску річкового) підприємствам - контрагентам за період з 01.01.2022 по 30.09.2022, а саме: договори, специфікації до них, податкові накладні, накладні, рахунки - фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому - передачі товарно - матеріальних цінностей, листи, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно - транспортні накладні, копії дозвільних та ліцензійних документів, сертифікати якості, документи щодо залишків товарно - матеріальних цінностей, переписку із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, податкову звітність на паперових носіях ПрАТ «Кременчуцький річковий порт», накази про призначення та звільнення директорів та головного бухгалтера підприємства, посадові інструкції, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, не обліковані грошові кошти, документи зовнішньо - економічної діяльності: вантажно - митні декларації, контракти, інвойси, рахунки - фактури, СМR декларації та інші фінансово-господарські документи, які використовувались для вчинених кримінальних правопорушень.

Виконання ухвали доручити детективам групи детективів у даному кримінальному провадженні, в тому числі ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та іншим, які у встановленому законом порядку будуть включені до слідчої групи, а також прокурорам у вказаному кримінальному провадженні, в тому числі ОСОБА_4 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 ..

Строк дії ухвали - тридцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу110156208
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 72023170000000006 від 22 лютого 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —552/1628/23

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Бабенко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні