Рішення
від 11.04.2023 по справі 939/2115/21
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/2115/21

РІШЕННЯ

Іменем України

14 березня 2023 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої - судді Міланіч А.М.

при секретарі - Сироті В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Бородянка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації «Садове товариство «Перемога» про стягнення безпідставно набутого майна,

в с т а н о в и в :

У вересні 2021 року позивачка звернулась до суду з вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що вона є членом СТ «Перемога» с. Пороскотень Бучанського (раніше Бородянського) району Київської області і їй на праві власності належить земельна ділянка АДРЕСА_1 в даному товаристві, на якій розташований садовий будинок. Вона (позивачка) в будинку веде господарство та, відповідно, споживає електроенергію, яка обліковується двозонним приладом обліку (лічильником) за денним та нічним тарифом.

За період з липня 2020 року по 24 травня 2021 року за адресою належної їй земельної ділянки нею було спожито електричної енергії в обсязі: день - 4246 кВт, ніч - 1547 кВт, яка оплачувалась довіреною особою ОСОБА_2 за ставками тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, денний тариф становив 1,68 грн. за 1 кВт, нічний - 0,84 грн. за 1 кВт електроенергії.

19 червня 2021 року вона (позивачка) отримала від відповідача повідомлення № 126 про припинення електропостачання з 4 липня 2021 року в зв`язку з нібито наявною у неї станом на 25 травня 2021 року заборгованістю за спожиту електроенергію в сумі 1598,42 грн. Щоб запобігти відключенню від електропостачання, зазначена в повідомленні сума 1598,42 грн. 30 червня 2021 року була перерахована відповідачу.

Однак, коли вона (позивачка) здійснила перевірку обчислення спожитого нею обсягу електроенергії, то з`ясувала, що в дійсності ніякої заборгованості вона не мала, а тому кошти в сумі 1598,42 грн. були отримані відповідачем безпідставно.

Тому просила стягнути з відповідача на свою користь вказані кошти в розмірі 1598,42 грн.

Ухвалою суду від 21 вересня 2021 року було відкрито провадження в справі та вирішено провести розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

25 жовтня 2021 року представником відповідача ОСОБА_3 надано відзив на позов, в якому він вимоги позивачки вважав безпідставними, в позові їй просив відмовити, оскільки рішенням загальних зборів ГО «СТ «Перемога» було встановлено, що члени товариства мають сплачувати за спожиту електроенергію 2 грн./кВт, з яких 1,68 грн. згідно постанови НКРЕКП та 0,32 грн. за розподіл та обслуговування, а тому сплачені позивачкою кошти відповідають вартості спожитої нею електроенергії.

25 листопада 2021 року ОСОБА_1 надала відповідь на відзив, твердження відповідача у відзиві на позов вважала помилковими, так як садове товариство не має права встановлювати розміри тарифів на електроенергію.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 позов підтримав і викладене підтвердив, суду пояснив, що спору щодо кількості спожитої позивачкою електроенергії між сторонами немає, позивачка не погоджується лише з тарифом, встановленим загальними зборами товариства в розмірі 2 грн./кВт.

Представник відповідача ОСОБА_3 позов не визнав з підстав, зазначених у відзиві на позов.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є членом ГО «СТ «Перемога» і їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку від 20 серпня 2004 року належить на праві власності земельна ділянка площею 0,0527 га, кадастровий номер 3221055501:01:001:0114, з цільовим призначенням - для ведення садівництва, що розташована по АДРЕСА_2 , на якій знаходиться належний позивачці відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 18 червня 2010 року садовий будинок, що підтверджується матеріалами справи та визнається сторонами (а.с.7-9).

Як вбачається з матеріалів справи (а.с.12-21,28) та що визнається сторонами, вказаний садовий будинок підключений до лінії електромереж товариства і позивачкою проводиться оплата за спожиту електроенергію ГО «СТ «Перемога».

19 червня 2021 року позивачка отримала від відповідача повідомлення про припинення електропостачання з 4 липня 2021 року в зв`язку з наявною у неї станом на 25 травня 2021 року заборгованістю за спожиту електроенергію в сумі 1598,42 грн. і 30 червня 2021 року вказана сума представником позивачки була перерахована відповідачу (а.с.23-24).

Відповідно до статуту ГО «СТ «Перемога» є добровільним об`єднанням громадян України, основним завданням якого є ефективне використання його членами виділених земельних ділянок для вирощування фруктів, ягід, овочів, іншої сільськогосподарської продукції, створення умов для оздоровлення і відпочинку членів товариства та їх родин (а. с. 65-72).

1 листопада 2009 року між ПрАТ «Київобленерго» (постачальником електричної енергії) та ГО «СТ «Перемога» (споживачем) укладений договір № 220013201/318 про постачання електричної енергії, погоджено порядок розрахунку за активну електроенергію, а 27 грудня 2018 року товариством подано постачальнику заяву-приєднання до договору про постачання електричної енергії, 24 вересня 2019 року складено паспорт точки розподілу електричної енергії (а.с.61-64).

Згідно з протоколом чергових загальних зборів членів ГО «СТ «Перемога» від 22 червня 2019 року № 2019 вартість 1 кВт/год електроенергії для членів товариства встановлена у розмірі 2,00 грн. (1,68 грн. (згідно Постанови НКРЕКП) + 0,32 грн. ( розподіл та обслуговування 15 + 1%)

Взаємовідносини між постачальником електричної енергії та ГО «СТ «Перемога» регулюються Законом України «Про кооперацію», Законом України «Про ринок електричної енергії», статутом товариства, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП України від 14 березня 2018 року № 312.

Особливості постачання електричної енергії для колективного споживача (садового товариства) визначені розділом 10 Правилами роздрібного ринку електричної енергії,

Відповідно до положень пункту 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Відповідно до п. 10.2.4 та 10.2.5. вказаних Правил колективний побутовий споживач на підставі договору про постачання електричної енергії здійснює закупівлю електричної енергії у постачальника електричної енергії з метою її подальшого використання споживачами колективного побутового споживача для задоволення комунально-побутових потреб споживачів колективного побутового споживача, для технічних цілей та інших потреб колективного побутового споживача. За обсяг закупленої електричної енергії з постачальником електричної енергії розраховується колективний побутовий споживач відповідно до умов договору. Закупівля електричної енергії та розподіл здійснюються за рахунок коштів споживачів колективного побутового споживача. Умови використання електричної енергії, розрахунків за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів колективного побутового споживача, утримання та обслуговування технологічних електричних мереж колективного побутового споживача регулюються установчими документами та/або укладеними в установленому законодавством порядку договорами між споживачами колективного побутового споживача та колективним побутовим споживачем щодо розподілу та постачання електричної енергії в межах колективного побутового споживача.

Відповідно до статей 15 Закону України «Про кооперацію» вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема, затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу; утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу; затвердження рішення правління або голови правління про прийняття нових членів та припинення членства, тощо.

Статутом ГО «СТ «Перемога» передбачено, що член товариства зобов`язаний виконувати вимоги статуту, рішення загальних зборів та його правління, своєчасно сплачувати вступні, членські, цільові та інші внески у розмірі і в термін, встановлені загальними зборами товариства.

Електромережі, належні товариству, є власністю садового товариства.

Кошти товариства утворюються із вступних, членських, цільових внесків членів товариства, спонсорських внесків.

Відповідно до Закону України «Про громадські об`єднання» та статуту садове товариство самостійно вирішує всі питання, пов`язані з фінансуванням своєї діяльності, визначає фонди і резерви, їх розміри, порядок створювання і використання. Вищим органом товариства є загальні збори членів товариства (пункт 4.1 статуту).

Отже, вирішення питання встановлення тарифів за користування електричною енергією членами ГО «СТ «Перемога» та її оплати належить до компетенції загальних зборів ГО «СТ «Перемога».

При цьому зазначеними Правилами роздрібного ринку електричної енергії передбачено можливість встановлення прямих взаємовідносин щодо постачання та користування електричною енергією між фізичною особою та електропередавальною організацією.

Так, пунктом 10.2.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії встановлено, що у разі прийняття відповідного рішення органом управління колективного споживача споживач колективного побутового споживача або фізична особа, яка не є членом колективного побутового споживача, але електроустановки якої приєднані до технологічних електричних мереж колективного побутового споживача (далі - споживач на території колективного побутового споживача), для користування електричною енергією укладає тристоронній договір про постачання та розподіл електричної енергії на території колективного побутового споживача з електропостачальником, який здійснює постачання електричної енергії цьому колективному побутовому споживачу, та колективним побутовим споживачем на основі типового договору.

В такому разі, згідно пункту 10.2.9 вказаних Правил споживач на території колективного побутового споживача розраховується з постачальником електричної енергії за відповідним тарифом за обсяг електричної енергії, визначений за показами його лічильника, згідно з умовами тристороннього договору про постачання та розподіл електричної енергії на території колективного побутового споживача.

Також, згідно пункту 10.2.10 Правил споживач на території колективного побутового споживача оплачує колективному побутовому споживачу вартість послуг з утримання технологічних електричних мереж населеного пункту згідно з умовами тристороннього договору про постачання та розподіл електричної енергії на території колективного побутового споживача. Споживач відповідно до обсягів спожитої ним електричної енергії відшкодовує колективному побутовому споживачу вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за відповідним тарифом оператора системи, до мереж якого приєднаний колективний побутовий споживач, вартість електричної енергії на колективні побутові потреби та вартість електричної енергії, втраченої внаслідок її розподілу до електроустановки споживача, за відповідним тарифом купівлі електричної енергії колективним побутовим споживачем згідно з умовами цього договору. Частка обсягу електричної енергії, яку має відшкодувати споживач на території колективного побутового споживача, визначається пропорційно обсягу спожитої ним електричної енергії.

Однак, позивачкою не було укладено тристоронній договір про постачання та розподіл електричної енергії на території ГО «СТ «Перемога» і ОСОБА_1 не зверталась до відповідача чи електропостачальника з приводу укладення такого договору.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що, оскільки позивачка є членом ГО «СТ «Перемога» і загальними зборами членів цього товариства 22 червня 2019 року було встановлено тариф на оплату спожитої електроенергії з врахуванням як діючого тарифу, затвердженого відповідною постановою НКРЕКП, так і витрат товариства на розподіл та обслуговування електромереж, дане рішення ніким не оспорене та не скасоване, то позивачка має здійснювати розрахунок за спожиту нею електроенергію відповідно до даного тарифу, а тому підстав для повернення сплачених нею відповідачу коштів не вбачається і в позові необхідно відмовити.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з позивачки на користь відповідача необхідно стягнути на відшкодування витрат по наданню правничої допомоги 5000 грн. (а.с.74-75,146-148), що, на думку суду, відповідає рівню складності справи та обсягу наданих адвокатом послуг.

Керуючись ЗУ «Про кооперацію», ЗУ «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП України від 14 березня 2018 року № 312, ст. 10-13,141,259,263-265,268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

В позові ОСОБА_1 до Громадської організації «Садове товариство «Перемога» про стягнення безпідставно набутого майна відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Громадської організації «Садове товариство «Перемога» на відшкодування витрат по наданню правничої допомоги 5000 (п`ять тисяч) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Київського апеляційного суду.

Повне рішення суду складено 11 квітня 2023 року.

Головуючий-суддяА.Міланіч

СудБородянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110168182
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —939/2115/21

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 29.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Рішення від 14.03.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні