Рішення
від 22.02.2023 по справі 183/4695/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/4695/21

Провадження № 2/183/508/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з участю секретаря судового засідання - Коссовича А. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загальногопозовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новомосковської міської ради, третя особа - приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашова Галина Вікторівна про встановлення факту, що має юридичне значення та визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

У липні 2021 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого позивач посилався на те, що він є власником 2/3 частин квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , які він отримав в дар від свого батька - ОСОБА_2 . Власником іншої 1/3 частини вищезазначеної квартири була його рідна сестра - ОСОБА_3 . Його сестра - ОСОБА_3 потребувала постійного медичного догляду у зв`язку із розладами психічного здоров`я, тому вона перебувала та була зареєстрованою у Комунальному закладі "Верхівцевський психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради", він постійно відвідував сестру, купував їй ліки та одяг, постійно цікавився станом її здоров`я.

Зазначає, про те, що з моменту введення на території України карантинних заходів, пов`язаних із розповсюдженням короновірусної хвороби, він припинив відвідувати свою сестру, оскільки він є людиною похилого віку та перебуває в зоні ризику ураження вірусу, також посилався на порушення та тимчасове призупинення руху міжміського транспорту, внаслідок карантинних заходів, що призвело до неможливості відвідування його сестри, оскільки місце відстань між місцем його проживання та місцезнаходженням його сестри становила понад 100 км, а власного транспортного засобу він не має, проте він постійно намагався засобами телефонного зв`язку зв`язатись із Комунальному закладі "Верхівцевський психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради" з метою отримання актуальної інформації про стан здоров`я його сестри, однак відповідей не отримував.

Додав, що у липні 2021 року йому стало відомо про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 його сестра - ОСОБА_3 померла, після її смерті відкрилась спадщина, в тому числі й на належну останній на праві приватної власності 1/3 частина квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Він є спадкоємцем за законом після смерті рідної сестри. З метою оформлення своїх спадкових прав за законом, він звернувся до приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашової Г. В., однак нотаріусом йому було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із відсутності документально підтвердженого факту наявності родинного зв`язку із спадкодавцем, а також з причин пропуску ним строку, установленого ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини.

Пояснив, що дійсно, з невідомих йому причин, його прізвище в паспорті громадянина України було видано на прізвище " ОСОБА_1 ", в той час, як у свідоцтві про його народження його прізвище зазначено, як " ОСОБА_1 ", до того ж прізвищем його батьків є " ОСОБА_1 ", зазначаючи при цьому те, що в установлений законом строк він не звертався до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в силу карантинних заходів, обмеження руху та тимчасової відсутності міжміського сполучення транспортного зв`язку між населеним пунктом його місця проживання та населеним пунктом місця перебування його сестри, що призвело до несвоєчасної обізнаності про смерть спадкодавця.

У зв`язку з чим, позивач звертається до суду з метою захисту його спадкових прав за законом та просить: встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була його рідною сестрою та визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном 3 місяці.

Ухвалою суду від 20 липня 2021 року було прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження і відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання. Цією ж ухвалою суду було задоволено клопотання позивача про витребування доказів (а.с. 20). Ухвалою суду від 22 лютого 2022 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с. 65-66). Ухвалою суду від 06 квітня 2022 року постановлено про закриття підготовчого провадження у справі та її призначено до судового розгляду по суті (а.с. 71). Ухвалою суду від 13 жовтня 2022 року було задоволено клопотання позивача про витребування доказів (а.с. 97).

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити, не заперечував проти ухвалення заочного рішення у справі (а.с. 117).

Представник відповідача - Новомосковської міської ради у судове засідання не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив прийняти рішення у справі згідно з чинним законодавством та на підставі наявних у матеріалах справи доказів (а.с. 26).

Третя особа - приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашова Г. В. у судове засідання не з`явилась, подала суду заяву про розгляд справи за її відсутності (а.с. 83).

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Кулебівка Новомосковського району Дніпропетровської області (після 1958 року - м. Новомосковськ Дніпропетровської області)народився ОСОБА_1 , батьками якого записані: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_6 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 14 вересня 1948 року, наданим суду у засвідченій позивачем копії (а.с. 12).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 02 липня 1997 року Новомосковським МВ УМВС України в Дніпропетровській області і наданого суду у засвідченій позивачем копії, останній видано на ім`я позивача - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який з 27 червня 1997 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 10).

Позивач ОСОБА_1 є власником 2/3 частин квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , зазначене нерухоме майно останній отримав в дар від ОСОБА_2 , на підставі договору дарування від 15 березня 1997 року, посвідченого державним нотаріусом Новомосковської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Шевченко Г. В., зареєстрованого в реєстрі за № 1125 і наданого суду у засвідченій позивачем копії (а.с. 13).

Разом з тим, згідно із повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 00031621284 від 13 липня 2021 року, у вересні 1960 року народилась ОСОБА_3 , батьками якої записані: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_6 , які мешкали за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 54-55).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого в грудні 1998 року Верхньодніпровським РВ УМВС України в Дніпропетровській області і наданого суду в копії у відповідь на запит суду, останній видано на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка з 26 травня 1998 року зареєстрована за адресою: буд. Інтернат м. Верхівцеве (а.с. 103 зворот-104).

Судом установлено, що з 01 травня 2014 року ОСОБА_3 є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства безстроково, що підтверджується відповідною довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії АВ № 0240984, наданою суду в копії у відповідь на запит суду (а.с. 103).

У 1998 році батько ОСОБА_3 - ОСОБА_2 звернувся до Комунального закладу "Верхівцевський психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради" із заявою про влаштування ОСОБА_3 до вищезазначеного закладу, оскільки остання є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства, а він в силу похилого віку не здатен самотужки здійснювати догляд за нею (а.с. 106).

Відповідно до акту обстеження ОСОБА_3 при влаштування до вищезазначеного Комунального підприємства, остання є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства, спостерігалась у лікаря-психіатра з діагнозом: шизофренія, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , її батьком є ОСОБА_2 , 1913 року народження (а.с. 107-111).

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , про що 15 червня 2020 року виконавчим комітетом Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області зроблено відповідний актовий запис за № 21 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_4 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть, а також актовим записом про смерть № 21 від 15 червня 2020 року, наданими у відповідь на запит суду (а.с. 86, 105).

Разом з тим, відповідно до довідки Верхньодніпровської міської ради № 487 від 13 липня 2021 року, виданої ОСОБА_1 , його сестра ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована і проживала на території ради за адресою: Комунальний заклад "Верхівцевський психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради" з 26 травня 1998 року і по день смерті (а.с. 56 зворот).

Таким чином, факт того, що позивач - ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується зібраними в матеріалах справи доказами у своїй сукупності.

Встановлення факту родинних відносин для позивача має юридичне значення і необхідно для оформлення спадкових прав. Зважаючи на те, що законом не визначено іншого порядку встановлення цього факту, суд вважає необхідним встановити факт, що позивач є рідним братом ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Разом з тим, судом установлено, що 13 липня 2021 року з метою оформлення своїх спадкових прав, позивач звернуся на адресу приватного нотаріуса Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашової Г. В. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті сестри ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 50 зворот-51), але постановою приватного нотаріуса від 13 липня 2021 року позивачеві було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із відсутністю документального підтвердження родинного зв`язку із спадкодавцем, а також пропуском ним строку для звернення із заявою про прийняття спадщини (а.с. 15).

Матеріали спадкової справи № 134/2021 після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , надані на запит суду, доказів наявності інших спадкоємців за заповітом та за законом, у тому числі й спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадщині не містять.

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Частиною 1 статті 1269 ЦК України установлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Ураховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. За диспозицією зазначеної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абз. 1, 3, 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судовий порядок продовження даного строку застосовується у випадках, коли інші спадкоємці, які прийняли спадщину, або хоча б один із них, заперечують проти вступу у спадщину особи, що пропустила вказаний строк; якщо спадщина перейшла до територіальної громади і немає інших спадкоємців; або усі спадкоємці, крім позивача, відмовилися від спадщини. Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними. Узагальнення судової практики розгляду судами справ про надання спадкоємцеві додаткового строку для прийняття спадщини свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Згідно з ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази, які беруться до уваги судом при визначенні поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України є переважно письмові докази, а саме: довідки медичних установ про стан здоров`я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості щодо обставин, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори в строки встановлені ст. 1270 ЦК України.

У судовому засіданні знайшло своє підтвердження, що позивач з поважної причини пропустив строк для прийняття спадщини. Доводи, викладені позивачем у позові розцінюються судом, як поважні причини, пов`язані з істотними для позивача труднощами на вчинення такої дії.

Ураховуючи наведене, суд приходить до переконання, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , з поважних причин і є підстави для застосування ч. 3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин, а тому позов в цій частині підлягає задоволенню, позивачеві належить визначити додатковий строк для прийняття спадщини терміном три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Новомосковської міської ради, третя особа - приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашова Галина Вікторівна про встановлення факту, що має юридичне значення та визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була рідною сестрою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , - 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_3 ;

- відповідач: Новомосковська міська рада, код ЄДРПОУ 34359199, місцезнаходження юридичної особи: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 14;

- третя особа: приватний нотаріус Кам`янського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Малашова Галина Вікторівна, адреса: 51600, Дніпропетровська область, м. Верхньодніпровськ, вул. Поля, 15/27.

Рішення суду складено і підписано 22 лютого 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110170622
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —183/4695/21

Рішення від 22.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні