Ухвала
від 11.04.2023 по справі 903/253/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

11 квітня 2023 року Справа № 903/253/23 Суддя Господарського суду Волинської області Вороняк А. С., розглянувши матеріали по справі

за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області

до відповідача: Ратнівського виробничого управління житлово-комунального господарства

про стягнення 130646,25 грн шкоди,

за участю представників-учасників справи:

від позивача: н/з;

від відповідача: Марць О. Г., довіреність № 19 від 10.04.2023.

Права та обов`язки учаснику судового процесу роз`яснені відповідно до ст.ст. 42, 46 ГПК України.

Відводу складу суду не заявлено.

Запис розгляду судової справи здійснюється за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу Діловодство суду.

В с т а н о в и в:

Державна екологічна інспекція у Волинській області звернулася до суду з позовом до Ратнівського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення 130646,25 грн шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилаються на те, що в результаті відсутності контролю за операціями поводження з твердими побутовими відходами на сміттєзвалищі, що розташоване по АДРЕСА_1 , відповідачем допущено засмічення земельної ділянки площею 0,0105 га, чим заподіяно матеріальну шкоду державі.

Ухвалою суду від 17.03.2023 відкрито провадження у справі, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11.04.2023, запропоновано відповідачу надати відзив на позов, позивачу відповідь на відзив.

Позивач в судове засідання 11.04.2023 не з`явився, про припини неявки суд не повідомив.

03.04.2023 відповідач через відділ документального забезпечення та контролю суду подав відзив на позовну заяву в якому просить відмовити в позові з підстав наведених у відзиві.

Згідно з ч.1 ст.178 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати: 1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

Згідно п.п.59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином належним доказом відправлення позивачу копії відзиву та доданих до нього документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі.

В той же час, чинна редакція ГПК України не містить порядку дій суду в разі недотримання вимог ст. 178 ГПК України при поданні відзиву на позовну заяву, у зв`язку з чим, для недопущення порушення прав позивача, суд вважає за необхідне застосувати аналогію закону відповідно до ч. 10 ст. 11 ГПК України та на підставі ч. 11 ст.176 ГПК України, залишити відзив без руху, надавши строк для усунення виявлених недоліків протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення відзиву без руху.

Оскільки, до відзиву не додано доказів його надіслання з додатками позивачу, у зв`язку з чим суд на місці ухвалив залишити даний відзив без руху.

З метою надання можливості учасникам справи скористатися своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, суд ухвалив на місці відкласти підготовче засідання в межах строку передбаченого ГПК України.

Згідно із ч. 2 ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 120, 176, 178, 234 ГПК України, господарський суд,-

у х в а л и в :

1. Відзив Ратнівського виробничого управління житлово-комунального господарства № 18 від 31.03.2023 - залишити без руху.

2. Запропонувати відповідачу протягом п`яти днів з дня отримання ухвали усунути вказані недоліки, а саме надати суду докази його надіслання з додатками позивачу.

3. Попередити відповідача, що у випадку неусунення недоліків у визначений судом строк, вказаний відзив не буде врахований судом під час розгляду справи та справа буде розглянута за наявними у ній матеріалами.

4. Повідомити сторони про те, що підготовче засідання відбудеться "09" травня 2023 р. о 12:30 год., в приміщенні Господарського суду Волинської області за адресою: пр-т Волі,54а, м. Луцьк, в залі судових засідань № 208.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Ухвала підписана 12.04.2023.

Суддя А. С. Вороняк

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110173135
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —903/253/23

Судовий наказ від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Судовий наказ від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Рішення від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні