Ухвала
від 11.04.2023 по справі 910/14962/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.04.2023Справа №910/14962/18За позовом Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон", Сумська область, м. Конотоп

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіа Снаб Сервіс", м. Київ

про стягнення 182 918,68 грн, -

За розглядом заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон", Сумська область, м. Конотоп

про заміну сторони виконавчого провадження

Суддя Морозов С.М.

За участю представників сторін:

від стягувача (заявника): не з`явились;

від боржника: не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

08.11.2018 року Державне підприємство "Конотопський авіаремонтний завод "АВІАКОН" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Авіа Снаб Сервіс" про стягнення 182 918,68 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 18.01.2019 у справі №910/14962/18 позов задоволено частково та стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Авіа Снаб Сервіс" на користь державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "АВІАКОН" 106 623,00 грн. - авансового платежу, 18 580 грн. 32 коп. - штрафу, 56 194 грн. 72 коп. - процентів за користування коштами та 2720 грн. 97 коп. витрат по сплаті судового збору.

13.02.2019 року на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва було видано відповідний наказ.

08.03.2023 до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" надійшла заява про заміну стягувача у зв`язку з правонастпуництвом.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.03.2023 розгляд заяви про заміну стягувача у справі №910/14962/18 призначено на 28.03.2023.

16.03.2023 до суду від заявника надійшло клопотання про розгляд без участі представника.

Судове засідання 28.03.2023 не відбулося у зв`язку з перебуванням судді Морозова С.М. на лікарняному.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.04.2023 сторін повідомлено про те, що судове засідання у справі призначено на 11.04.2023.

В судове засідання 11.04.2023 представники стягувача (заявника) та боржника не з`явились, зокрема, про час та місце повідомлялись належним чином та відповідно до положень ст. 334 ГПК України їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши в судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" про заміну стягувача у справі №910/14962/18, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Приписами статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.11.2020 у справі №916/617/17 зазначено, що на стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 цього Кодексу з урахуванням підстав, визначених статтею 52 Господарського процесуального кодексу України. У цьому випадку приписи статті 334 Господарського процесуального кодексу України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу.

Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 Господарського процесуального кодексу України.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення.

Як зазначено у постанові Верховного Суду від 31.05.2018 у справі №910/1879/17, у вирішенні питань, пов`язаних з правонаступництвом, судам необхідно здійснювати аналіз доказів переходу відповідних прав і обов`язків.

Судом встановлено, що розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про погодження перетворення державних підприємств в акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю" від 09.12.2021 №1595-р погоджено пропозицію Державного концерну "Укроборонпром" (далі - Концерн) щодо припинення шляхом реорганізації державних підприємств - учасників Концерну у порядку перетворення в акціонерні товариства, 100 відсотків акцій яких належать державі, та товариства з обмеженою відповідальністю з державною часткою у статутному капіталі у розмірі 100 відсотків за переліком згідно з додатком.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

У ч. 2 ст. 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Як вбачається з Додатку до Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 №1595-р (Перелік державних підприємств - учасників Державного концерну "Укроборонпром", що підлягають припиненню шляхом реорганізації у порядку перетворення в акціонерні товариства, 100 відсотків акцій яких належать державі, та товариства з обмеженою відповідальністю з державною часткою у статутному капіталі у розмірі 100 відсотків), до нього включено Державне підприємство "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (ідентифікаційний код: 12602750).

Наказом Державного концерну "Укроборонпром" від 07.07.2022 №273 створено (засновано) Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтній завод "Авіакон" шляхом перетворення Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"; затверджено передавальний акт Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"; акт приймання-передачі майна до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтній завод "Авіакон".

Окрім того, наказом Державного концерну "Укроборонпром" від 07.07.2022 №273 встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтній завод "Авіакон" є правонаступником всіх прав та обов`язків Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" з дня внесення відповідного запису про його державну реєстрацію до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У ч. 6 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" зазначено, що у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 08.07.2022 зареєстровано державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтній завод "Авіакон" (ідентифікаційний код: 12602750) та зазначено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтній завод "Авіакон" є правонаступником Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"

Згідно з ст. 3 Цивільного кодексу України загальними засадами цивільного законодавства є справедливість, добросовісність та розумність.

Відповідно до ст. 8 Цивільного кодексу України якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону). У разі неможливості використати аналогію закону для регулювання цивільних відносин вони регулюються відповідно до загальних засад цивільного законодавства (аналогія права).

Згідно з ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: 1) договори та інші правочини, 4) інші юридичні факти. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства або договором, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків може бути настання або ненастання певної події.

Оскільки матеріалами справи належним чином підтверджується перехід прав та обов`язків Державного підприємства «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон», у зв`язку з припиненням цієї юридичної особи до Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон", суд дійшов висновку про задоволення заяви у справі № 910/14962/18.

Керуючись ст. ст. 52, 232, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" про заміну сторони виконавчого провадження у справі №910/14962/18 задовольнити.

2. Замінити позивача - Державне підприємство "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (код ЄДРПОУ 12602750; адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (код ЄДРПОУ: 12602750; адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25) у справі №910/14962/18.

3. Замінити стягувача - Державне підприємство "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (код ЄДРПОУ 12602750; адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (код ЄДРПОУ: 12602750; адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25) у наказі Господарського суду міста Києва від 13.02.2019 у справі №910/14962/18.

4. Замінити сторону виконавчого провадження №658967310, а саме: стягувача з Державного підприємства "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (код ЄДРПОУ 12602750; адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНОТОПСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ ЗАВОД "АВІАКОН" (41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25, код ЄДРПОУ: 12602750).

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені ст.ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали підписано 12.04.2023

Суддя С. МОРОЗОВ

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено13.04.2023
Номер документу110173720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14962/18

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 18.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 12.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні