Ухвала
від 12.04.2023 по справі 140/5232/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 квітня 2023 року ЛуцькСправа № 140/5232/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Ковальчука В.Д., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін з власної ініціативи питання про залишення позовної заяви без руху в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації (Відділення №1 м. Любомль) про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації (Відділення №1 м. Любомль) про визнання дій неправомірними щодо ненарахування відділенням №1 м. Любомль Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації як учаснику бойових дій соціальної виплати відповідно до положень ч. 5 ст. 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту; зобов`язання відповідача здійснити перерахунок і виплату щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2022 рік, як учаснику бойових дій, відповідно до статті 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, виходячи з 5 (п`яти) мінімальних пенсій за віком, з урахуванням раніше виплачених сум.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 30.03.2023 відкрито провадження у даній справі, судовий розгляд справи ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

10 квітня 2023 року до суду надійшло клопотання від Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації про заміну у даній справі первісного відповідача належним відповідачем, оскільки позивачу ОСОБА_1 , як учаснику бойових дій, у 2022 році нарахування допомоги до 5 травня, що передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 07.05 2022 № 540 Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань Управлінням соціального захисту населення Ковельської райдержадміністрації не здійснювалось через відсутність його у поданих списках. Зазначає, що по питанню невиплаченої частини разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік ОСОБА_1 повинен був звернутися до установи за місцем проходження служби.

Суд, дослідивши письмові докази та письмові пояснення сторін по суті спору, дійшов висновку про те, що позовну заяву було подано без додержання вимог, викладених у статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), а тому її належить залишити без руху, з огляду на таке.

Згідно з частинами тринадцятою - п`ятнадцятою статті 171 КАС України суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.05 2022 № 540 Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань виплата разової грошової допомоги у 2022 році здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських районних у містах (у разі їх утворення) рад - особам, які не перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України як особи, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), станом на 5 траві 2022 року, шляхом перерахування коштів на спеціальні рахунки військових частин, установ і організацій за місцем їх служби, а особам, які не військовослужбовцями, поліцейськими, особами начальницького та рядової складу, - на поточні рахунки таких осіб в уповноважених банках.

Оскільки в матеріалах справи відсутні докази нарахування та виплати позивачу спірної грошової допомоги до 5 травня у 2022 році визначеним територіальним структурним підрозділом з питань соціального захисту чи територіальним органом Пенсійного фонду України, тому позивачу слід надати докази нарахування та виплати такої допомоги визначеним органом соціального захисту за місцем знаходження установи, де позивач проходить службу або територіальним органом Пенсійного фонду України у випадку отримання пенсії (щомісячного довічного грошового утримання). За результатами отримання таких відомостей позивачу необхідно визначити належного відповідача, надавши у відповідності до статті 48 КАС України згоду на заміну первісного відповідача у даній справі на належного відповідача.

З урахуванням наведеного, оскільки позивач не дотримав приписи частини шостої статті 161 КАС України, тому на підставі частини тринадцятої статті 171 КАС України позовну заяву необхідно залишити без руху, надавши позивачу п`ятиденний строк для усунення зазначених недоліків позовної заяви у спосіб подання до суду вищенаведених доказів, а у випадку встановлення на підставі таких доказів належного відповідача подати заяву про надання згоди на заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Керуючись статтями 161, 169, 171, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації (Відділення №1 м. Любомль) про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк позовну заяву в частині позовних вимог буде залишено без розгляду на підставі частини п`ятнадцятої статті 171, пункту 7 частини першої статті 240 КАС України.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя В.Д. Ковальчук

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу110179251
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб, звільнених з публічної служби

Судовий реєстр по справі —140/5232/23

Ухвала від 03.05.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 12.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 12.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні