Ухвала
від 11.04.2023 по справі 452/2217/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 452/2217/19 Головуючий у 1 інстанції Казан І.С.

Провадження № 22-ц/811/1189/22 Доповідач в 2-й інстанції Ніткевич А. В.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2023 року Львівський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - судді Ніткевича А.В.,

суддів: Бойко С.М., Копняк С.М.,

секретаря Зеліско-Чемерис К.Р.

з участю представника позивачки ОСОБА_1 , представника відповідачів ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 14 квітня 2022 року в складі судді Казана І.С. в справі за позовом ОСОБА_3 до відділу соціально - гуманітарної політики Воютицької сільської ради, закладу дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Самбірського району Львівської області, відділу освіти Бісковицької сільської ради, Самбірського району Львівської області, реорганізаційної комісії Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради, про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди,-

встановив:

У липні 2019 року позивачка ОСОБА_3 звернулася до суду із позовом до відділу соціально - гуманітарної політики Воютицької сільської ради, закладу дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Самбірського району Львівської області, відділу освіти Бісковицької сільської ради, Самбірського району Львівської області, реорганізаційної комісії Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Вимоги обґрунтовані тим, що з 16.04.2014 працювала на посаді завідувача закладу дошкільної освіти с. Воютичі Самбірського району Львівської області.

Наказом № 02 від 21.01.2019 начальника соціально-гуманітарної політки Воютицької сільської ради їй оголошено догану за неналежне виконання посадових обов`язків, а саме через відсутність на робочому місці 06.01.2019 з 09.00год до 09.30 год кочегара котельні закладу, не зважаючи на те, що у неї був вихідний день.

З дисциплінарним стягненням вона не погодилась, тому звернулася до Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України на такі незаконні дії з боку керівництва, однак не бажаючи загострювати відносини із роботодавцем та маючи намір працювати далі вона не оскаржила такий наказ про винесення догани до суду, на даний час враховуючи її незаконне звільнення, просила поновити строк на оскарження такого наказу.

Продовжуючи свої неправомірні дії з 14.05.2019 керівництво відсторонило її від посади та надалі на підставі акту Держпродспоживслужби про порушення санітарного законодавства, виданого у ході проведеної перевірки у період її відсторонення, 10.06.2019 її звільнено із посади завідувача ЗДО «Пролісок» за систематичне невиконання службових обов`язків.

Оскільки не вчиняла жодних порушень, а роботодавець не зазначив конкретно за що її звільнили, позивачка вважає такий наказ незаконним, просила його скасувати та поновити на посаді.

Просила визнати незаконним та скасувати наказ начальника соціально-гуманітарної політки Воютицької сільської ради від 21.01.2019 про оголошення їй догани, поновивши при цьому строку на оскарження такого, а також визнати незаконним та скасувати наказ начальника соціально-гуманітарної політки Воютицької сільської ради від 10.06.2019 про її звільнення з посади завідувача ЗДО «Пролісок», поновити її на посаді, стягнути середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу, а також беручи до уваги те, що вона зазнала моральних страждань від таких незаконних дій відповідача, просила стягнути 50000 грн. моральної шкоди.

Оскаржуваним рішенням Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 14 квітня 2022 року ц задоволенні позову ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування наказу начальника відділу соціально-гуманітарної політки Воютицької сільської ради №02 від 21.01.2019 про накладення дисциплінарного стягнення у виді догани, визнання незаконним та скасування наказу начальника відділу соціально-гуманітарної політки Воютицької сільської ради № 79 від 10.06.2019 «Про звільнення завідувача закладу ЗДО «Пролісок» ОСОБА_3 », поновлення на посаді завідувача закладу дошкільної освіти, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди - відмовлено.

Рішення суду оскаржила позивачка ОСОБА_3 , вважає рішення таким, що не відповідає вимогам законності та обґрунтованості.

Просить скасувати рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 14 квітня 2022 року та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити у повному обсязі. Судові витрати покласти на відповідачів.

11.04.2023 позивачка ОСОБА_3 та відповідачі Заклад дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області, Відділ освіти Бісковицької сільської ради, Бісковицька сільська рада Самбірського району Львівської області та Комісія з реорганізації Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради, в особі голови комісії з реорганізації Яремка Михайла Михайловича, подали до суду заяву про укладення мирової угоди, визнання нечинним рішення Самбірськогоміськрайонного судуЛьвівської областівід 14квітня 2022рокута закриття провадження у справі, до заяви додано оригінал мирової угоди.

В судовому засіданні апеляційної інстанції представник позивача ОСОБА_1 та представник відповідачів ОСОБА_2 заяву про затвердження мирової угоди підтримали, пояснили, що наслідки затвердження мирової угоди судом для їх довірителів зрозумілі.

Перевіривши доводи заяви про затвердження мирової угоди та дослідивши проект мирової угоди, колегія суддів дійшла такого висновку.

Одним ізпринципів цивільногосудочинства єдиспозитивність,що відповіднодо частинитретьої статті13ЦПК Українипередбачає,у томучислі,можливість дляучасника справирозпоряджатися своїмиправами щодопредмета споруна власнийрозсуд.

Відповідно дост.207ЦПК Українимирова угодаукладається сторонамиз метоюврегулювання споруна підставівзаємних поступокі маєстосуватися лишеправ таобов`язків сторін.У мировійугоді сторониможуть вийтиза межіпредмета споруза умови,що мироваугода непорушує правчи охоронюванихзаконом інтересівтретіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ізст.373ЦПК Українив судіапеляційної інстанціїпозивач маєправо відмовитисявід позову,а сторони-укласти мировуугоду відповіднодо загальнихправил проці процесуальнідії незалежновід того,хто подавапеляційну скаргу. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 206, 207 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Зі змісту поданої до суду мирової угоди встановлено, що така укладена з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок, які стосуються виключно прав та обов`язків сторін справи.

Мирова угода підписана позивачкою ОСОБА_3 особисто, від імені закладу дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області мирова угода підписана директором Яремко Ж.М., від імені відділу освіти Бісковицької сільської ради начальником відділу Васьків М.М., від імені Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області головою ради Яремко М.М., від імені комісії з реорганізації Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради головою комісії Яремко М.М., обмежень повноважень представників, у тому числі на укладення мирової угоди, колегією суддів не встановлено.

Таким чином, колегія суддів приходить висновку, що затвердження судом цієї мирової угоди відповідає вимогам чинного законодавства України.

Наслідки закриття провадження у справі представникам сторін роз`яснено.

Керуючись ст.ст. 207, 255, 373 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_3 , Закладу дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області, Відділу освіти Бісковицької сільської ради, Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області та Комісії з реорганізації Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради, в особі голови комісії з реорганізації Яремка Михайла Михайловича, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - задовольнити. Затвердити мирову угоду, укладену між позивачкою ОСОБА_3 та відповідачами Закладом дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області, Відділом освіти Бісковицької сільської ради, Бісковицькою сільською радою Самбірського району Львівської області та Комісією з реорганізації Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради, в особі голови комісії з реорганізації Яремка Михайла Михайловича, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у такій редакції:

1.Сторони домовились між собою, що згідно Мирової угоди Відповідач-2 погоджується:

1.1.Відповідач 2 зобов`язується до 30 квітня 2023 року змінити у трудовій книжці Позивача формулювання причини звільнення, а саме здійснити наступний запис: «Запис за № 17 від 10.06.2019 року є недійсним, звільнена за угодою сторін, п.1.ст.36 КЗпП України. При цьому у графі 4 Трудової книжки (на підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер), навпроти вказаного запису буде зроблено посилання на відповідне судове рішення, яким затверджена Мирова угода по справі № 454/2217/19.

2.Сторони домовились між собою, що згідно Мирової угоди Відповідач-3 погоджується:

2.1.виплатити у користь Позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу за три місяці у сумі 36600 грн. з утриманням з цієї суми установлених законодавством України податків і зборів.

3.Сторони погодили, що Відповідач-2, та Відповідач-3 зобов`язуються виконати власні зобов`язання передбачені п. 1 та п. 2 Мирової угоди в строк до 30 квітня 2023 року.

4.Виплата середнього заробітку за час вимушеного прогулу за три місяці у сумі 36600 грн. з утриманням з цієї суми установлених законодавством України податків і зборів здійснюється на наступні реквізити Позивача: МФО 305299, отримувач ОСОБА_3 , IBAN НОМЕР_1 , ПРИВАТБАНК, РНОКПП НОМЕР_2 .

5.Відповідач-1 та Відповідач-4 повністю та безвідклично приймають та погоджуються з зобов`язаннями Відповідача-2 та Відповідача-3 згідно умов Мирової угоди.

6.З урахуванням досягнутих домовленостей Позивач відмовляється від решти вимог до Відповідачів, заявлених у позовній заяві, що є предметом розгляду в цивільній справі 452/2217/19 та стягнення з Відповідачів судових витрат. Позивач заявляє, що з моменту підписання цієї Мирової угоди та у випадку належного її виконання не матиме жодних вимог чи претензій майнового чи немайнового характеру до Відповідачів з приводу її вимог про скасування наказів,визнання їхнезаконним,поновлення нароботі,стягнення заробітноїплати зачас вимушеногопрогулу таморальної шкоди,врегулювання яких є предметом цієї Мирової Угоди по цивільній справі № 452/2217/19 провадження № 22-ц/811/1189/22, що розглядається Львівським апеляційним судом.

7.Позивач і Відповідачі заявляють, що ні в процесі укладення цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й неповнолітніх осіб та держави.

8.Одночасно з укладенням цієї мирової угоди Сторони повинні зробити спільну заяву до Львівського апеляційного суду з проханням визнати мирову угоду та закрити провадження у цивільній справі.

9.Сторони підтверджують, що особи, якi підписали вiд імені Сторін цю Мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

10.Ця мирова угода складена на двох аркушах в шести примірниках, по одному для кожної зі Сторін і для Львівського апеляційного суду.

11.Мирова угода набуває законної сили після її підписання Сторонами та затвердження Львівським апеляційним судом і діє до повного виконання Сторонами взятих зобов`язань.

12.Сторони підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають їх дійсним інтересам.

13.Наслідки закриття провадження в справі, передбачені ст. ст. 207, 208, 373 ЦПК України Сторонам відомі.

14.Відділ соціально-гуманітарної політики Воютицької сільської ради не є стороною Мирової угоди з підстав припинення, як юридичної особи.

Рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 14 квітня 2022 року - визнати нечинним.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_3 до відділу соціально - гуманітарної політики Воютицької сільської ради, закладу дошкільної освіти імені Івана Попіля села Воютичі Самбірського району Львівської області, відділу освіти Бісковицької сільської ради, Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області, реорганізаційної комісії Воютицької сільської ради та Воле-Баранецької сільської ради, про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди закрити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складений 13 квітня 2023 року.

Головуючий: А.В. Ніткевич

Судді: С.М. Бойко

С.М. Копняк

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110208752
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказів, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —452/2217/19

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 13.04.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Казан І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні