Рішення
від 28.02.2023 по справі 584/469/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 584/469/21

Провадження № 2-о/752/23/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

28 лютого 2023 року Голосіївський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Плахотнюк К.Г.

за участі секретаря судового засідання Сітайла В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних зв`язків, заінтересована особа: Сафонівська сільська рада, -

ВСТАНОВИВ:

23 квітня 2021 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Путивльського районного суду Сумської області з даною заявою, у якій просить встановити факт родинних відносин між її бабусею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та її матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Подану заяву обґрунтовує тим, що після смерті бабусі ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належні їх земельну ділянку (пай) загальною площею 3,55 га відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії І-СМ № 012387 та земельну ділянку загальною площею 056 га відповідно до державного акту серії СМ № 00728.

Згідно з заповітом ОСОБА_2 все своє майно вона заповідала своїй дочці ОСОБА_3 , яка була зареєстрована та проживала разом з спадкодавцем. ОСОБА_3 прийняла спадщину, але свої спадкові права не оформила.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла і єдиною спадкоємицею є її дочка ОСОБА_1 . У березні 2021 року приватним нотаріусом Фесенко А.О. заявниці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з тим, що не підтверджено факт родинних відносин.

Ухвалою Путивльського районного суду Сумської області від 27.04.2021 року матеріали справи за заявою ОСОБА_1 направлені до Київського апеляційного суду для визначення територіальної юрисдикції (підсудності) даної справи.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 20 травня 2021 року матеріали цивільної справи № 584/469/21 направлено до Голосіївського районного суду м. Києва для забезпечення розгляду.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва Плахотнюк К.Г. від 23 червня 2021 року відкрито провадження у вказаній справі. Зобов`язано приватного нотаріуса Путивльського районного нотаріального округу Північно-східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Суми) Фесенка А.О. направити на адресу суду поштою завірену належним чином копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 (а.с. 31).

Заявник в судове засідання не з`явився, про день, час та місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином. До суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, подану заяву підтримує у повному обсязі.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилися, про день, час та місце судового розгляду справи повідомлена належним чином. До суду надійшла заява про розгляд справи без представника сільської ради. Позов визнають в повному обсязі.

Дослідивши надані докази, письмові матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 92 роки, про що в Книзі реєстрації смертей 17.09. 2007 року зроблено відповідний актовий запис за № 190 і підтвержується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 8).

За життя, 19 листопада 1997 року, ОСОБА_2 складено заповіт, відповідно до якого все своє рухоме і нерухоме майно, де б воно не знаходилося, вона заповіла своїй дочці - ОСОБА_3 (а.с. 10).

Як зазначає заявниця, після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належні їй: земельну ділянку (пай) загальною площею 3,55 гектарів (державний акт на право приватної власності на землю серії І-СМ № 012387) та земельну ділянку загальною площею 0,56 гектарів (державний акт на право приватної власності на землю серії І-СМ № 00728) (а.с. 11,12). ОСОБА_3 прийняла спадщину оскільки постійно проживала та була зареєстрована разом з ОСОБА_2 .

Факт реєстрації ОСОБА_2 разом з її донькою ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 підтвержується довідкою Виконавчого комітету Путивльської міської ради Путивльського району Сумської області від 02.11.2020 № 6361 (а.с. 9).

Згідно з свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 14).

Як вбачається з матеріалів спадкової справи № 19/2015, заведеної приватним нотаріусом Фесенком А.О. 17 березня 2015 року, єдиним спадкоємцем після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 є її дочка ОСОБА_1 . Заявниця прийняла спадщину та оформила свої спадкові права на житловий будинок (а.с. 39-95).

Листом приватного нотаріуса Фесенка А.О. № 86/01-16 від 15.03.2021 року заявниці розяснено, що оскільки її мати ОСОБА_3 прийняла спадщину ОСОБА_2 , але не оформила своїх спадкових прав, їй необхідно підтвердити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 і відсутність документів, що підтверджують такі родинні відносини є підставою для відмови у видачі відповідного свідоцтва про право на спадщину за законом. Встановлення факту родинних відносин проводиться у судовому порядку (а.с. 15).

В матеріалах справи міститься відповідь Державного архіву Сумської області № С-17 від 15.02.2021 про те, що в частково збережених книгах реєстрації актів громадянського стану про народження по с. Спадщина Путивльського районну Сумської обл. за 1936 рік відомостей про народження ОСОБА_4 немає (а.с. 13).

У відповідності з п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами.

Враховуючи, що Законом не передбачено порядку встановлення факту родинних відносин та іншого способу у заявника немає, зважаючи на неможливість переоформлення ділянки на кладовищі, де поховані родичі заявника, без встановлення факту родинних відносин, суд вважає заяву обґрунтованою.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України - у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (суд ураховує роз`яснення Верховного Суду «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»: "суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва про право на спадщину").

Виникнення особистих, майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами, які підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце (неможливість поновлення втраченого документа або виправлення наявних у ньому помилок тощо), тому допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

Юридичні факти - це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

При вирішенні питання про встановлення факту родинних відносин, суд виходить з фактичних, встановлених в судовому засіданні обставин. Суд враховує, що законодавчо питання врегульовано положеннями Цивільного кодексу України щодо сприяння у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для підтвердження такого факту. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Заявниця просить встановити, що її матір ОСОБА_3 є рідною дочкою ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст. 89 ЦПК України - суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів; ч.1 ст. 95 ЦПК України - письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Таким чином, оцінивши належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності наявних у справі доказів, в розумінні ст. 76-81 ЦПК України, обставини справи, на які заявник послався як на підставу своїх вимог, з`ясувавши відомості про встановлений факт та мету його встановлення, яка перешкоджає заявнику в переоформленні майнових прав, суд вважає за можливе встановити факт родинних відносин між фізичними особами, про який просить заявниця та доходить висновку, що заява підлягає задоволенню.

При вирішенні питання розподілу між сторонами судових витрат, суд враховує, що відповідно до ч.7 ст.297 ЦПК України при ухваленні судом рішення в справах окремого провадження - судові витрати не відшкодовуються.

Відповідно до ч.1 ст. 18 ЦПК України - судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України (суд ураховує також роз`яснення Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" - рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 81, 89, 95, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 281, 282, 284, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. ст. 526, 610, 612, 615, 625, 629, 1048, 1049, 1050 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних зв`язків, заінтересована особа: Сафонівська сільська рада, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції, яким ухвалено оскаржуване судове рішення.

Суддя К.Г. Плахотнюк

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110217108
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —584/469/21

Рішення від 28.02.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Олійник Василь Іванович

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні