Ухвала
від 13.04.2023 по справі 463/2606/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/2606/22

Провадження №1-кс/463/2648/23

У Х В А Л А

про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

13 квітня 2023 року слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові ОСОБА_3 , погодженого прокурором спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні№ 62022140010000119 від 25.03.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 240, ч. 2 ст. 209 КК України,

в с т а н о в и в:

старший слідчий першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові ОСОБА_3 , за погодженням прокурором спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку. Просив надати дозвіл на проведення обшуку в службових, підсобних, допоміжних приміщеннях, автостоянках, складах ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 367/2, згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомості власником є ТОВ «Магнат-РР» ЄДРПОУ 33087083, з метою виявлення та вилучення предметів, речей і документів, які мають значення для розслідування у кримінальному провадженню № 62022140010000119 від 25.03.2022 та можуть бути використані як докази, детальний перелік яких отримав своє відображення у прохальній частині поданого слідчим клопотання.

Клопотання мотивує тим, що слідчими першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022140010000119 від 25.03.2022, за фактом незаконної діяльності з розробки кар`єру на території Яворівського району Львівської області та видобутку корисних копалин, незаконно використовуючи видобуту сировину, забезпечували здійснення господарської діяльності ТОВ «Керамбуд», в процесі чого здійснювалось придбання вантажної, будівельної та транспортної техніки та іншого майна у великих розмірах, а також ряд фінансових операцій на рахунки інших суб`єктів господарювання та фізичних осіб-суб`єктів підприємницької діяльності, а відтак вчинили легалізацію (відмивання) майна одержаного злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб.

Встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 можуть переховувати речі та документи, що мають значення для кримінального провадження у службових, підсобних приміщеннях ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» на стоянках указаного підприємства, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Необхідність та мотивованість проведення обшуку в службових, підсобних, допоміжних приміщеннях, автостоянках, складах ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 367/2, слідчий обґрунтовує отриманою в ході проведення досудового розслідування інформацією, в тому числі оперативною на підтвердження наявності якої долучив до поданого клопотання відповідні письмові документи (витяг з ЄРДР; рапорт старшого оперуповноваженого першого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_9 ; протокол допиту свідка ОСОБА_10 ; відповідь Голового Управління ДПС у Львівській області; протокол огляду від 27.04.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_11 ; довідка про результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа свідка ОСОБА_12 від 07.06.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_13 від 29.06.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_14 ; протокол допиту свідка ОСОБА_15 ; протокол допиту свідка ОСОБА_16 ; протокол допиту свідка ОСОБА_17 ; протокол допиту свідка ОСОБА_18 ; протокол допиту свідка ОСОБА_19 ; протокол допиту свідка ОСОБА_20 ; протокол допиту свідка ОСОБА_21 ; протокол допиту свідка ОСОБА_22 ; протокол допиту свідка ОСОБА_23 ; протокол допиту свідка ОСОБА_12 ; довідка про результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа свідка ОСОБА_17 від 29.04.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_24 ; протокол допиту свідка ОСОБА_25 ; протокол допиту свідка ОСОБА_26 ; протокол допиту свідка ОСОБА_27 ; протокол допиту в якості свідка старшого оперуповноваженого ОСОБА_9 ; інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.). Вказаними письмовими документами, на думку слідчого, підтверджується факт причетності до вказаної протиправної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . Предмети, речі і документи, які планується відшукати в ході проведення обшуку, на думку слідчого, можуть бути доказами по справі та свідчити про протиправну діяльність групи осіб, а саме ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 та інших осіб, а також причетність таких до вчинення даних кримінальних правопорушень.

Іншим способом, аніж провести обшук, отримати необхідні для ефективного та повного досудового розслідування докази, а також встановити істину у справі, не вдається можливим, а тому слідчий звернувся до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке просить задовольнити.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі з підстав, передбачених в ньому.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього письмові документи, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку слід задовольнити виходячи з наступних підстав.

Положення статті 30 Конституції України гарантують кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, згідно із цією статтею «не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку».

Відповідно до ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

Вищенаведені положення ст.30 Конституції України кореспондуються положенням статті 233 КПК України, яка передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Мета проведення такої процесуальної дії, як обшук, що за своєю правовою природою, за наявності для цього відповідних правових підстав, так чи інакше пов`язане із втручанням в охоронюване на конституційному рівні право на недоторканість житла чи іншого володіння, є чітко регламентованою на законодавчому рівні та розширеному тлумаченню не підлягає. Зокрема, відповідно до положень ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 3 ст.234 КПК України закріплено загальні вимоги до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку. Так, передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості: про найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Судом встановлено, що слідчими першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62022140010000119 від 25.03.2022, за фактом незаконної діяльності з розробки кар`єру на території Яворівського району Львівської області та видобутку корисних копалин, незаконно використовуючи видобуту сировину, забезпечували здійснення господарської діяльності ТОВ «Керамбуд», в процесі чого здійснювалось придбання вантажної, будівельної та транспортної техніки та іншого майна у великих розмірах, а також ряд фінансових операцій на рахунки інших суб`єктів господарювання та фізичних осіб-суб`єктів підприємницької діяльності, а відтак вчинили легалізацію (відмивання) майна одержаного злочинним шляхом, за попередньою змовою групою осіб.

Як вбачається з поданого клопотання слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в службових, підсобних, допоміжних приміщеннях, автостоянках, складах ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 367/2, з метою відшукання та вилучення документів, речей та предметів, які мають значення у розслідуваному провадженні№ 62022140010000119, оскільки згідно отриманої в ході досудового розслідування інформації, в тому числі оперативної, встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 можуть переховувати речі та документи, що мають значення для кримінального провадження у службових, підсобних приміщеннях ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» на стоянках указаного підприємства.

Оцінюючи мотивованість та підставність поданого слідчим клопотання на предмет його відповідності положенням ч.3 ст.234 КПК України, обґрунтованості зазначених у клопотанні обставин та підтвердження їх належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити про наступне.

З представлених суду матеріалів клопотання та доданих до нього письмових документів, а також здобутої слідчим в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження інформації, в тому числі оперативної, суд вважає належним чином обґрунтованою виниклу в ході проведення досудового розслідування необхідність в проведенні обшуку з метою додаткового виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання майна, яке було здобуте у результаті вчинення кримінального правопорушення та має доказове значення для повного та всебічного досудового розслідування та встановлення істини.

Зокрема, на причетність до вчинення розслідуваних кримінальних правопорушень ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , вказано в долучених до матеріалів клопотання письмових документах: витяг з ЄРДР; рапорт старшого оперуповноваженого першого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_9 ; протокол допиту свідка ОСОБА_10 ; відповідь Голового Управління ДПС у Львівській області; протокол огляду від 27.04.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_11 ; довідка про результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа свідка ОСОБА_12 від 07.06.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_13 від 29.06.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_14 ; протокол допиту свідка ОСОБА_15 ; протокол допиту свідка ОСОБА_16 ; протокол допиту свідка ОСОБА_17 ; протокол допиту свідка ОСОБА_18 ; протокол допиту свідка ОСОБА_19 ; протокол допиту свідка ОСОБА_20 ; протокол допиту свідка ОСОБА_21 ; протокол допиту свідка ОСОБА_22 ; протокол допиту свідка ОСОБА_23 ; протокол допиту свідка ОСОБА_12 ; довідка про результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа свідка ОСОБА_17 від 29.04.2022; протокол допиту свідка ОСОБА_24 ; протокол допиту свідка ОСОБА_25 ; протокол допиту свідка ОСОБА_26 ; протокол допиту свідка ОСОБА_27 ; протокол допиту в яякості свідка старшого оперуповноваженого ОСОБА_9 ; інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

А відтак з урахуванням наведеного та отриманої слідчим оперативної інформації суд вважає обґрунтованими припущення слідчого про те, щов службових, підсобних, допоміжних приміщеннях, автостоянках, складах ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 367/2, можуть знаходить документи, речі та предмети, які планується відшукати та вилучити в ході проведення обшуку.

У зв`язку із цим суд вважає виправданою необхідність в проведенні саме такої слідчої дії в даному випадку. Більше того, на думку суду, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомості власником є ТОВ «Магнат-РР» ЄДРПОУ 33087083.

З урахуванням наведених слідчим підстав та мотивів для проведення обшуку, які обґрунтовано у відповідності до вимог КПК України, суд приходить до висновку про обґрунтованість та підставність заявлення такого клопотання, а відтак вважає, що наявні підстави для проведення обшуку.

Згідно з вимогами ст.370 КПК України, судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим та вмотивованим.

Зважаючи на вищенаведене та з врахуванням того, що слідчим доведено наявності достатніх підстав вважати, що мають місце усі вказані у ч.5 ст.234 КПК України обставини, слідчий суддя приходить до висновку про підставність та обґрунтованість заявленого слідчим клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, а тому таке задовольняє.

Керуючись вимогами ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, -

п о с т а н о в и в:

клопотання - задовольнити.

надати дозвіл слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62022140010000119 від 25.03.2022, а також за їх письмовим дорученням у порядку ст. ст. 36, 40 КПК України - іншим слідчим та працівникам оперативного підрозділу на проведення обшуку в службових, підсобних, допоміжних приміщеннях, автостоянках, складах ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 367/2. Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомості власником є ТОВ «Магнат-РР» ЄДРПОУ 33087083, з метою виявлення та вилучення речей та документів із відомостями про обставини вчинення кримінальних правопорушень, а саме: документів щодо незаконного видобування корисних копалин службовими особами ТОВ «Керамбуд», ТОВ «Бетонбду», ТОВ «Будтайм», ТОВ «Капітал Плаза» та інших пов`язаних з ними підприємств (спецдозволи на користування надрами, акти гірничого відводу, офіційне листування з дозвільними та контролюючими державними органами, технічна документація на видобуток корисних копалин, первинна бухгалтерська та фінансова документація, що стосується видобування корисних копалин, акти виконаних робіт, акти прихованих робіт, відомості обліку робочого часу, журнали відвідування шахти тощо); товаро - транспортні накладні та інші документи одо переміщення видобутих надр з копалень кар`єру до виробничих приміщень та відпуску товарів від використання видобутих надр; первинних документи щодо відкриття рахунків; документи, що свідчать про придбання майна та активів ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 та іншими підконтрольними їм особами за рахунок грошових коштів, здобутих незаконним шляхом; документи щодо здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Керамбуд», ТОВ «Бетонбду» ТОВ «Будтайм» та інших пов`язаних з ними підприємств (статути підприємств, господарські договори, установчі документи, статути, документи щодо відкриття та обслуговування банківських рахунків, платіжні доручення, видаткові касові ордера, фіскальні чеки про отримання грошових коштів службовими особами підприємства; документи із вільними зразками почерку та підпису, а також інші документи та предмети (записники, блокноти, зошити тощо) з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаних злочинів та були знаряддям вчинення кримінальних правопорушень, зберегли на собі їх сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження; персональні електронно-обчислювальні машини та інші електронні прилади (флеш накопичувачі інформації, мобільні телефони, електронні планшети), на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення вказаних кримінальних правопорушень, що не можливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи, транспортні засоби, важка техніка які використовувались ТОВ «Керамбду», ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто» у своїй протиправній діяльності.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Строк дії вказаної ухвали однин місяць з дня її постановлення.

Виконання ухвали покласти на слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові та прокурорів групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62022140010000119 від 25.03.2022.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу110233470
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні№ 62022140010000119 від 25.03.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 240, ч. 2 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —463/2606/22

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Рудаков Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні