Ухвала
від 18.04.2023 по справі 513/152/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/152/23

Провадження № 1-кп/513/39/23

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2023 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , потерпілого ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Сарата клопотання прокурора про надання тимчасового доступу до документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № № 12022162240000801 від 03.07.2022 року за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Олександрівка Тарутинського району Одеської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України,

У С Т А Н О В И В:

на розгляді Саратського районного суду Одеської області перебувають матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

У судовому засіданні прокурор Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 заявив клопотання про надання начальнику ВП №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , слідчим ВП №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , або за їх дорученням зональному сектору №1 відділу кримінальної поліції Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області тимчасового доступу для вилучення оригіналів медичної документації ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходяться у володінні КП "Саратська центральна лікарня" Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, що розташована за адресою: 68200, Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт. Сарата вул. Соборна, 2, а також КНП "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради, що розташована за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Заболотного, 26.

Клопотання обґрунтував тим, що в ході судового розгляду кримінального провадження 09 березня 2023 року під час допиту потерпілого ОСОБА_6 встановлено факт смерті потерпілої ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01.03.2023.

З метою встановлення вірної кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 та причинно-наслідкового зв`язку між дорожньо-транспортною пригодою, що мала місце 03.07.2022, приблизно о 19:30 год., на проїжджій частині автодороги вул. Покровська в напрямку вул. Олександрівська у с. Олександрівка з боку с. Лісне, Білгород-Дністровського району Одеської області, в результаті якої ОСОБА_11 отримала тілесні ушкодження, та настанням смерті останньої, виникла необхідність у проведенні судово-медичної експертизи причин смерті потерпілої ОСОБА_11 .

Ураховуючи показання потерпілого ОСОБА_6 , потерпіла ОСОБА_11 після дорожньо-транспортної пригоди проходила лікування у двох медичних закладах а саме: КП "Саратська центральна лікарня" Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, що розташована за адресою: 68200, Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт. Сарата вул. Соборна, 2, та КНП "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради, що розташована за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Заболотного, 26, виникла необхідність у тимчасовому доступі до медичної документації (медичних карток, тощо ОСОБА_11 ).

Заслухавши думку потерпілого ОСОБА_6 , захисника ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , які не заперечували проти задоволення клопотання прокурора, розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Частиною 1, 2 ст.333 КПК України встановлено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування. Якщо судом під час судового провадження прийнято рішення про надання доступу до речей і документів, суд відкладає судовий розгляд на строк, достатній для здійснення такого заходу забезпечення кримінального провадження та ознайомлення учасників судового провадження з його результатами. Особа, яка під час судового провадження отримала речі і документи внаслідок здійснення тимчасового доступу до них, зобов`язана надати до них доступ у порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини 2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За положеннями ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, суд встановив, що зміст клопотання відповідає положенням ч.2 ст. 160 КПК України.

Медичні документи, до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, знаходяться у володінні Комунального підприємства "Саратська центральна лікарня" Саратської селищної ради Білгород - Дністровського району Одеської області та Комунального некомерційного підприємства "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради .

Одержати зазначені документи шляхом надання запиту до медичних установ, не можливо, оскільки частиною 1 статті 40 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров`я" від 19 листопада 1992 року № 2801-XII визначено, що медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Пунктом 2 частини 1 статті 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, які містяться в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Отже, документи, про які йдеться у клопотанні, містять лікарську таємницю.

Відповідно до частин 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як встановлено з наданих матеріалів, на розгляді суду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні за № 12022162240000801 від 03.07.2022 року за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, що є підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Суд встановив, що прокурором доведена наявність підстав, визначених частинами 5, 6 ст. 163 КПК України, а також те, що документи, які перебувають у володінні КП "Саратська центральна лікарня" Саратської селищної ради Білгород - Дністровського району Одеської області, КНП "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та необхідні для залучення експерта для проведення судово-медичної експертизи, а іншими способами не можливо встановити достовірні відомості щодо стану здоров`я та причин смерті потерпілої ОСОБА_11 .

Крім того, витребувана медична документація містить відомості, які становлять лікарську таємницю, тобто належать до охоронюваної законом таємниці, та мають важливе значення для встановлення суттєвих обставин у кримінальному провадженні, а доступ до неї можливий лише за ухвалою суду, клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131, 159-166, 333, 369-372 КПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

Надати начальнику Відділення поліції № 1 Слідчого відділу Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області ОСОБА_7 , слідчим ВП №1 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , або за їх дорученням СКП Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області тимчасовий доступ до оригіналів медичної документації ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_2 , за період з 03 липня 2022 року по 24 лютого 2023 року, що знаходяться у володінні:

КП "Саратська центральна лікарня" Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, розташованої за адресою: 68200, Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт. Сарата вул. Соборна, 2;

КНП "Одеська обласна клінічна лікарня" Одеської обласної ради, що розташована за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Заболотного, 26,

з можливістю вилучення оригіналів зазначених медичних документів.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Судовий розгляд справи відкласти на 29 травня 2023 року на 11:00 годину.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110275323
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —513/152/23

Вирок від 19.12.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 18.04.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 01.02.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні