Ухвала
від 18.04.2023 по справі 508/117/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 508/117/23

Провадження № 2/508/109/23

УХВАЛА

Іменем України

"18" квітня 2023 р. смт. Миколаївка

Миколаївський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді- Банташ Д.С.,

за участю: секретаря с/з -Мазарак Н.А.,

позивача- ОСОБА_1 ;

відповідача- ОСОБА_2 ;

представника третьої особи -Юрко Т.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Миколаївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області про визначення місця проживання дитини та його утримання і виховання з батьком,

встановив:

Ухвалою судді Миколаївського районного суду Одеської області від 07 березня 2023 року було відкрито провадження у зазначеній справі та призначено підготовче засідання на 09.00 год. 18 квітня 2023 року.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні, заявлені позовні вимоги підтримав. Клопотань з процесуальних питань від нього не надходило.

Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги визнав повністю та не заперечував проти призначення судового розгляду. Відзив на позовну заяву відповідач не надала, клопотань з процесуальних питань від неї не надходило.

Представник Служби у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області в підготовчому засіданні, зазначала, що Служба у справах дітей Миколаївської селищної ради являється структурним підрозділом Миколаївської селищної ради та приймає і не наділена повноваженнями органу опіки та піклування відповідної селищної ради. Просила залучити, як третю особу у зазначеній справі, в тому числі і для складання письмового висновку орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області.

Заслухавши думку учасників справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Разом з тим, у відповідності до вимог ч. 1, 4, 5 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Отже, визнання позову відповідачем може бути підставою для задоволення позову за сукупності умов: визнання усіма учасниками справи обставин, що мають значення для вирішення спору та не підлягають доказуванню відповідно до частини першої статті 82 ЦПК України; відсутності в суду обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин; якщо таке визнання відповідачем позову не суперечить закону та/або не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Такий правовий висновок викладено у Постанові Верховного Суду від 25 травня 2022 року у справі № 675/2136/19.

За наведеного, суд приходить до висновку про неможливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні, оскільки відомості про те чи визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а саме малолітньої дитини сторін по справі, потребують додаткового дослідження та з`ясування в судовому засіданні всіх обставин справи та суд не вправі покласти в основу свого рішення лише факт визнання позову відповідачем, не дослідивши при цьому фактичні обставини справи та оцінивши наявні докази з точки зору їх належності і допустимості, оскільки повинно мати місце не лише визнання позову, а й законні підстави для задоволення позову.

Протокольною ухвалою суду від 18.04.2023 року відмовлено у прийнятті визнання відповідачем ОСОБА_2 позову і продовжено судовий розгляд.

Під час проведення підготовчого судового засідання судом з`ясовано також інші питання, передбачені ст. 197 ЦПК України.

Щодо клопотання представника Служби у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області щодо залучення у якості третьої особи Орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області, суд зазначає наступне.

Позивач і відповідач по справі не заперечували проти залучення у якості третьої особи Орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області, а також надання відповідного висновку щодо розв`язання спору.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до ст. 56 ЦК України органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад. Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Аналогічні положення викладені у п. 1.3. Правил опіки та піклування, затверджених спільним наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України № 4/166/131/88 від 26 травня 1999 року, а також п. 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 866 від 24 вересня 2008 року.

Згідно з пп. 4 п. «б» ч. 1 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, крім інших, делеговані повноваження, зокрема, вирішення у встановленому законодавством порядку питань опіки і піклування.

Відповідно до ч. 6 ст. 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Згідно ч. 1 і 3 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З урахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку, що слід залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області і надання відповідного висновку щодо розв`язання спору.

Крім того, в підготовчому засіданні, враховуючи вимоги ч. 2 ст. 171 СК України, якою передбачено, що дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні спору, судом було поставлено на обговорення питання про забезпечення участі в судовому засіданні малолітньої ОСОБА_3 з метою з`ясування її думки щодо вказаного спору.

Учасники справи не заперечували проти забезпечення участі в судовому засіданні малолітньої дитини з метою з`ясування її думки щодо вказаного спору.

Також, зважаючи на вікову категорію дитини, суд вважає, що при з`ясуванні думки останньої щодо даного спору повинен бути присутнім психолог, головним завданням якого є встановлення дійсного психоемоційного стану дитини, визначення її інтересів та отримання думки щодо дійсного бажання дитини.

З цією метою суд вважає необхідним зобов`язати Службу у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області забезпечити участь психолога та педагога в судовому засіданні, під час з`ясування думки малолітньої дитини щодо питань вирішення спору.

Ознайомившись з матеріалами позову, вислухавши учасників справи, суд вважає, що є підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, оскільки до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті процесуальних дій вчиняти не потрібно, справа може бути призначена до судового розгляду по суті.

Положеннями ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

З урахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку, що слід підготовче судове засідання закрити та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 56,189,259,260 ЦПК України, суд,

постановив:

Залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області.

Роз`яснити третій особі органу опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області право протягом семи днів з дня отримання копії ухвали подати пояснення щодо позову та/або відзиву з дотриманням вимог ст.ст.178,181 ЦПК України та надати висновок щодо визначення місця проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Підготовче судове засідання в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області і Орган опіки та піклування Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області, про визначення місця проживання дитини та його утримання і виховання з батьком, закрити.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 17.05.2023 року о 09.00 год. в приміщенні Миколаївського районного суду Одеської області, що знаходиться за адресою: 67000, Одеська область, смт. Миколаївка, вул. Центральна № 3.

В судове засідання викликати учасників справи.

Зобов`язати сторони забезпечити участь малолітньої дитини ОСОБА_3 в судовому засіданні на 17.05.2023 року о 09.00 годині, з метою з`ясування її думки при вирішенні спору.

Зобов`язати Службу у справах дітей Миколаївської селищної ради Березівського району Одеської області забезпечити участь психолога в судовому засіданні, яке відбудеться на 17 травня 2023 року о 09:00 годину, під час з`ясування думки малолітньої дитини щодо питань вирішення спору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 18.04.2023 року.

Суддя: Дмитро БАНТАШ

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110294142
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —508/117/23

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні