Ухвала
від 19.04.2023 по справі 910/5060/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

19.04.2023Справа № 910/5060/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., за участі секретаря судового засідання Зайченко О.Г., розглянувши у судовому засіданні

звернення Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)

про виконання судового доручення польського суду про вручення судових документів представнику компанії BRAVO GLASS LTD (03057, м.Київ, вул. Олександра Довженка, 18) у справі № V Gco 8/22

від представника компанії BRAVO GLASS LTD: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшло звернення про виконання судового доручення польського суду про вручення судових документів представнику компанії BRAVO GLASS LTD (03057, м.Київ, вул. Олександра Довженка, 18) у справі № V Gco 8/22.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.04.2023 прийнято до виконання судове доручення про вручення судових документів представнику компанії BRAVO GLASS LTD (03057, м .Київ, вул. Олександра Довженка, 18), судове засідання призначено 19.04.2023, викликано до суду уповноваженого представника компанії BRAVO GLASS LTD для вручення судових документів, явку якого визнано обов`язковою.

Відповідно до ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов`язуються надавати взаємну правову допомогу. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави.

Порядок виконання доручень іноземних судів встановлено розділом IX "Провадження у справах за участю іноземних осіб" Господарського процесуального кодексу України.

Так, частиною 1 статті 369 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

Виконання судового доручення здійснюється відповідно до цього Кодексу. На прохання іноземного суду процесуальні дії можуть вчинятися під час виконання судового доручення із застосуванням права іншої держави, якщо таке застосування не суперечить законам України (ч. 3 ст. 369 ГПК України).

Частинами 1, 2 статті 370 ГПК України передбачено, що доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів виконується у судовому засіданні або уповноваженим працівником суду за місцем проживання (перебування, місцем роботи) фізичної особи чи місцезнаходженням юридичної особи. Виклик до суду чи інші документи, що підлягають врученню за дорученням іноземного суду, вручаються особисто фізичній особі чи її представникові або представникові юридичної особи під розписку.

У судове засідання 19.04.2023 представник компанії BRAVO GLASS LTD не з`явився, проте про дату, час та місце проведення засідання повідомлявся належним чином шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення на адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 03057, м. Київ, вул. Олександра Довженка, 18; ідентифікаційний код 33302618.

Згідно з приписами ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

У пункті 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України визначено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Виходячи зі змісту статей 120, 242 Господарського процесуального кодексу України, пунктів 11, 17, 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, суд дійшов висновку, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 14.08.2020 року у справі № 904/2584/19.

У відповідності до відомостей з офіційного веб-сайту АТ «Укрпошта» за поштовим ідентифікатором № 0105494237055 поштове відправлення з ухвалою суду від 03.04.2023 не вручено під час доставки 06.04.2023 з підстав «інші причини».

Відповідно до частин 7 та 8 статті 370 Господарського процесуального кодексу України доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів вважається виконаним у день, коли особа або її представник отримали такі документи чи відмовилися від їх отримання або якщо така особа чи її представник, яких належним чином повідомлено про день, час та місце судового засідання, на якому має бути вручено виклик до суду чи інші документи, без поважних причин не з`явилися до суду - у день такого судового засідання. Виконання доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів підтверджується протоколом судового засідання, у якому зазначаються заяви чи повідомлення, зроблені особами у зв`язку з отриманням документів, а також підтвердженням про повідомлення особи про необхідність явки до суду для отримання документів та іншими документами, складеними чи отриманими в ході виконання доручення, які засвідчуються підписом судді та скріплюються гербовою печаткою.

Беручи до уваги викладене вище, оскільки компанія BRAVO GLASS LTD належним чином повідомлена про дату, час та місце проведення засідання, однак на виклик суду 19.04.2023 уповноваженого представника не направила, суд дійшов висновку про те, що судове доручення районного суду в Ополе (Республіка Польща) про вручення документів компанії BRAVO GLASS LTD вважається виконаним 19.04.2023, що підтверджується протоколом судового засідання від 19.04.2023 року.

Керуючись ст. 234, 369, 370 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Судове доручення районного суду в Ополе (Республіка Польща) про вручення документів компанії BRAVO GLASS LTD вважати виконаним.

Повідомити районний суд в Ополе (Республіка Польща) про виконання судового доручення.

Ухвала набирає законної сили 19.04.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Л. Г. Пукшин

Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110305402
СудочинствоГосподарське
Сутьвручення судових документів представнику компанії ВRАVО GLАSS LТD (03057, м.Київ, вул. Олександра Довженка, 18) у справі № V Gco 8/22 від представника компанії ВRАVО GLАSS LТD: не з`явився

Судовий реєстр по справі —910/5060/23

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні