Ухвала
від 19.04.2023 по справі 616/458/21
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.04.2023

Справа № 616/458/21>

Номер провадження 8/948/1/23>

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

19 квітня 2023 року смт Машівка Полтавського району Полтавської області

Суддя Машівського районного суду Полтавської області Шинкарчук Я.А., розглянувши матеріали заяви представника ОСОБА_1 адвоката Авілової Олени Михайлівни про перегляд рішення за виключними обставинами Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 листопада 2021 року у справі №616/458/21 за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу «Приколотнянський ліцей імені Героя Радянського Союзу К.Ф.Ольшанського Віхуватської сільської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Вільхуватська сільська рада, про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та визнання контракту продовжени,

в с т а н о в и в:

17 квітня 2023 року на електронну адресу Машівського районного суду Полтавської області надійшла заява представника ОСОБА_1 адвоката Авілової Олени Михайлівни про перегляд рішення Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 листопада 2021 року у справі №616/458/21 за виключними обставинами, в якій заявник просить поновити строк, визначений в статі 424 ЦПК України, для подання заяви про перегляд рішення суду за виключними обставинами та скасувати рішення Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 листопада 2021 року за виключними обставинами та прийняти по справі нове, яким позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Відповідно до частини другої статті 427 ЦПК України протягом п`яти днів після надходження заяви до суду суддя (суддя-доповідач) перевіряє її відповідність вимогам статті 426 цього Кодексу і вирішує питання про відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Вирішуючи питання про відкриття провадження за заявою про перегляд справи за виключними обставинами суд встановив, що заяву подано без додержання вимог процесуального закону.

Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи (частина третя статті 3 ЦПК України).

Відповідно до частини першої, пункту 1 частини третьої статті 423 ЦПК України рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами. Підставами для перегляду судових рішень у зв`язку з виключними обставинами є встановлена Конституційним Судом України неконституційність (конституційність) закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого (не застосованого) судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 424 ЦПК України заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подано з підстави, визначеної пунктом 1 частини третьої статті 423 цього Кодексу, - учасниками справи протягом тридцяти днів з дня офіційного оприлюднення відповідного рішення Конституційного Суду України.

Згідно з частиною першою, пунктом 6 частини третьої статті 426 ЦПК України заяви про перегляд судових рішень суду за нововиявленими або виключними обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення заяв до суду першої інстанції. У разі пропуску строку на подання заяви до неї додається клопотання про його поновлення.

Адвокат Авілова Олена Михайлівна просить переглянути за винятковими обставинами рішення Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 листопада 2021 року у справі №616/458/21 на підставі пункту 1 частини третьої статті 423 ЦПК України. При цьому представник позивача у заяві просить поновити строк звернення до суду із вимогою про перегляд судового рішення за виключними обставинами, оскільки в умовах військових дій на території Харківської області та перебування в окупації в смт Приколотне дотримання строків, передбачених ст.424 ЦПК України, було неможливо, через відсутність мобільного зв`язку та доступу до мережі Інтернет.

Відповідно до частини першої статті 120 ЦПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

За правилом статті 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Вирішення питання про відкриття провадження про перегляд рішення за нововиявленими обставинами за заявою, яка подана з пропуском встановленого законом процесуального строку, можливе лише після вирішення питання про поновлення пропущеного процесуального строку.

Згідно із частиною першою статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Поважними причинами пропуску строку є обставини, що позбавили особу можливості подати заяву у визначений законом строк, вони об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волі заявника і пов`язані з дійсно істотними перешкодами чи труднощами, що унеможливили або істотно ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк. Ці обставини мають бути підтверджені належними та допустимими доказами.

Отже, за відсутності письмових доказів на підтвердження поважності причин пропуску процесуального строку суд позбавлений можливості перевірити доводи заявника щодо наявності обставин, які унеможливили своєчасне звернення до суду у визначений законом строк. Між тим, суд вказує на те що заяву про перегляд рішення подано представником, тоді як описані у заяві обставини стосуються більше позивача, ніж його представника.

За наведених обставин відповідні докази на підтвердження поважності причин пропуску процесуального строку мають бути надані заявником до суду.

У відповідності до частин першої, третьої статті 426 ЦПК України заяви про перегляд судових рішень суду за нововиявленими або виключними обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення заяв до суду першої інстанції. До заяви про перегляд судових рішень суду за нововиявленими або виключними обставинами додаються: копії заяви відповідно до кількості учасників справи; документ про сплату судового збору; докази, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин; документ, що підтверджує повноваження представника особи, яка подає заяву, - якщо заява підписана таким представником; клопотання особи про витребування копії рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, в органу, відповідального за координацію виконання рішень міжнародної судової установи, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подала заяву, - у разі подання заяви про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 2 частини третьої статті 423 цього Кодексу; у разі пропуску строку на подання заяви - клопотання про його поновлення. За подання і розгляд заяви про перегляд судового рішення за виключними обставинами судовий збір не сплачується.

В порушення приведеної вище норми заявником не було подано до суду копії заяви відповідно до кількості учасників справи та клопотання про поновлення строку на подання заяви.

Відповідно до частини третьої статті 427 ЦПК України ЦПК України до заяви про перегляд судового рішення за виключними обставинами, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 426 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

В силу вимог статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Встановивши вищезазначені недоліки заяви представника ОСОБА_1 адвоката Авілової Олени Михайлівни про перегляд судового рішення за виключними обставинами, суддя вважає за необхідне залишити її без руху, а заявнику надати строк для їх усунення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.185, 423, 424, 426, 427 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Заяву представника ОСОБА_1 адвоката Авілової Олени Михайлівни про перегляд рішення за виключними обставинами Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 листопада 2021 року у справі №616/458/21 за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу «Приколотнянський ліцей імені Героя Радянського Союзу К.Ф.Ольшанського Віхуватської сільської ради», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Вільхуватська сільська рада, про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та визнання контракту продовженим - залишити без руху, надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявнику, що в разі не усунення недоліків у зазначений вище строк, заява буде повернута заявнику, що не позбавляє його права повторного звернення до суду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.А. Шинкарчук

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110319973
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —616/458/21

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Шинкарчук Я. А.

Постанова від 05.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні