Ухвала
від 17.04.2023 по справі 323/258/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №323/258/22

Пр.2/336/1711/2023

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

17 квітня 2023 року м.Запоріжжя

Суддя Шевченківського районного суду м.Запоріжжя Вайнраух Л.А. розглянула позовну заяву ОСОБА_1 до Преображенської сільської об`єднаної територіальної громади в особі Преображенської сільської ради Пологівського району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області, про визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И Л А:

31.01.2022 позивачка звернулась до Оріхівського районного суду Запорізької області із вказаною позовною заявою, за змістом якої просить визнати за нею право на земельну частку (пай) в розмірі 7,8 умовних кадастрових гектарів з виділенням частки в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення Пребраженської сільської об`єднаної територіальної громади.

Згідно з ч.7 ст.147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Так, відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 10.05.2022 №29/09-22 змінено територіальну підсудність судових справ Оріхівського районного суду Запорізької області у зв`язку із неможливістю здійснення правосуддя під час воєнного стану до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Справ надійшла до Шевченківського районного суду м.Запоріжжя 11.04.2023, передана в провадження визначеного головуючого судді 12.04.2023 на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.04.2023.

Суддя, перевіривши виконання вимог ст. 175-177 ЦПК України, встановила, що позовна заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За положеннями ч.1,2 ст.9 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Так, у позовній заяві заявлено дві окремі позовні вимоги: 1) про визнання права позивачки на пай; 2) про виділення частки в натурі за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення. Проте, судовий збір сплачений за розгляд судом однієї немайнової вимоги (992,40 гривень).

Відповідно до п. 1.2 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір, ставка якого дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Прожитковий мінімум для працездатних осіб враховується станом на день первісного звернення до суду.

При цьому,слід зауважити,що відповіднодо нормич.3ст.6Закону України«Про судовийзбір» уразі колив позовнійзаяві об`єднанодві ібільше вимогнемайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру. Тобто, додатково сплаті підлягає сума 992 гривні 40 копійок в рахунок судового збору.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, а за змістом ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Суддя також наголошує, що відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених,невизнаних абооспорюваних прав,свобод чиінтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Так, у позовній заяві вказано, що 21.02.1996 КСП «Росія» Оріхівського району одержано Державний акт на право колективної власності на землю, зареєстрований в Книзі записів актів на право колективної власності на землю за №6; згідно з наказом ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області від 26.09.2018 за №8-1786/15-18сг Преображенській сільській об`єднаній територіальній громаді Оріхівського району Запорізької області передано у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності.

Проте, зазначаючи про наявність вказаних доказів в обгрунтування позовних вимог сторона позивача має не лише зазначити про них, але й на виконання ч.5 ст.177 ЦПК України надати їх до суду. В іншому випадку, за їх відсутності, позивачка може заявити клопотання про витребування доказів в порядку ст.84 ЦПК України.

В даному випадку наведені вище докази матимуть значення як для обгрунтування позовних вимог, необхідності судового захисту ОСОБА_1 як особи, права якої порушено, так і для визначення належного суб`єктного складу у справі із урахуванням форми власності (державної, комунальної).

Крім того, в порушення вимог ч.5 ст.177 ЦПК України копії всіх доданих стороною позивача доказів не засвідчені належним чином.

Натомість, як передбачено ч.1,2,4 ст.95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Цей недолік також має бути усунутий у визначений судом строк.

Відповідно до ч.1,2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовна заява підлягає залишенню без руху в порядку ст. 185 ЦПК України, із наданням десятиденного строку для усунення вказаних недоліків з дня вручення ухвали.

Реквізити для сплати судового збору розміщені на веб-сторінці суду за посиланням: https://sh.zp.court.gov.ua/sud0827/gromadyanam/tax/

Керуючись ст. 175-177, 185, 258-261 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 доПреображенської сільськоїоб`єднаної територіальноїгромади вособі Преображенськоїсільської радиПологівського районуЗапорізької області,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,-Головне управлінняДержгеокадастру уЗапорізькій області,про визнанняправа наземельну частку(пай),- у зв`язку із виявленими, перерахованими вище недоліками, надавши позивачці строк десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для їх виправлення, шляхом подання до матеріалів справи позовної заяви, яка відповідає вимогам ст.175, 177 ЦПК України, із зазначенням та наданням належних доказів (в оригіналі та / або засвідчених копіях) на підтвердження сплати позовних вимог, а також доплати судового збору.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею (17.04.2023)та оскарженнюне підлягає.

Суддя Л.А. Вайнраух

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110341246
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —323/258/22

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Вайнраух Л. А.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні