Рішення
від 17.04.2023 по справі 567/563/23
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/563/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2023 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі :

головуючий суддя - Василевич О.В.

присяжні - Ткачук Л.О., Фризюк О.В.

секретар - Клімович О.О.

з участю прокурора Самолюка Я.В.

представника КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Шаповала М.С.

лікаря-психіатра Пшеничка Р.Я.

особи,щодо якої вирішується питання про госпіталізацію ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Острозі цивільну справу за заявою КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради про госпіталізацію ОСОБА_1 до психіатричного закладу в примусовому порядку,-

в с т а н о в и в:

В Острозький районний суд Рівненської області із заявою про госпіталізацію ОСОБА_1 до психіатричного закладу в примусовому порядку звернулась КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради.

Заяву обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 04.04.2023 року о 15 год. 45 хв. був госпіталізований в КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради за направленням лікаря-нарколога Позднякова Ю.Р. від 04.04.2023року, згідно якого ОСОБА_1 внаслідок вживання наркотичних речовин неодноразово лікувався в КП «Рівненський центр психічного здоров`я населення» та в КП «Острозька обласна психіатрична лікарня», характеризується агресивною поведінкою, у медзаклад був доставлений у супроводі працівників поліції. За результатми огляду лікаря-нарколога ОСОБА_1 діагностовано за МКХ (міжнародною класифікацією хвороб) : F19.4 (абсинентний стан з делірієм).

Підставою для висновку про необхідність госпіталізації стали відомості про поведінку ОСОБА_1 , які надійшли від Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області, у зв`язку із суспільно-небезпечною поведінкою останнього, зумовленою психічними розладами, а також наявною загрозою оточуючим.

При поступленні 04.04.2023 року о 15 год. 45 хв. ОСОБА_1 у приймальному відділенні був оглянутий лікарем-психіатром Пшеничкою Р.Я., який підтвердив висновок про необхідність його госпіталізації, та комісією лікарів-психіатрів КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» було підтверджено обгрунтованість та необхідність його госпіталізації. Комісія прийшла до висновку, що обстеження і лікування ОСОБА_1 можливе тільки в умовах стаціонару через загострення хвороби та погіршення його психічного стану.

Ухвалою суду від 05.04.2023 р. заяву КП «Острозькаобласна психіатричналікарня» Рівненськоїобласної ради прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Представник КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради Шаповал М.С. в судовому засіданні заяву підтримав з підстав, викладених у ній, при цьому пояснив, що хворому ОСОБА_1 необхідна примусова госпіталізація до психіатричного закладу в примусовому порядку у психіатричне відділення КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради, оскільки ОСОБА_1 згідно висновку огляду ЛКК № 128 від 05.04.2023 р. встановлено діагноз : психічні та поведінкові розлади внаслідок комбінованого вживання наркотичних речовин, психічні розлади переважно поліморфні. За своїм психічним станом він потребує лікування в умовах психіатричного стаціонару. Зазначив, що ОСОБА_1 раніше неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні в Острозькій ОПЛ, востаннє з 07.02.2023 року по 10.03.2023 року, остання госпіталізація була зумовлена погіршенням психічного стану, зміною у поведінці, агресивністю та неадекватністю. При поступленні у лікарню ОСОБА_1 був доставлений у супроводі працівників поліції, був надмірно збуджений, намагався битися. Пояснив, що попередні рази при поступленні у лікарню ОСОБА_1 надавав добровільну згоду на лікування у психіатричному закладі та цього разу таку згоду відмовився надавати, що й спонукало звернутися з вищевказаною заявою до суду.

Зазначив, що за психічним станом ОСОБА_1 потребує обов`язкової госпіталізації до психіатричного закладу, оскільки у разі ненадання йому медичної допомоги він буде становити небезпеку для себе і оточуючих, що може завдати суттєвої шкоди здоров`ю внаслідок значного погіршення його психічного стану у разі, якщо йому не буде надана психіатрична допомога. Зазначив, що під час проведення огляду ОСОБА_1 було зроблено висновок про необхідність його госпіталізації для подальшого обстеження та лікування.

Вказує, що ОСОБА_1 05.04.2023 року був оглянутий ЛКК КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради, яка прийшла до висновку, що лікування ОСОБА_1 можливе лише в умовах стаціонару.

Лікуючий лікар ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримав та пояснив, що 04.04.2023 року він перебував на чергуванні у приймальному відділенні Острозької ОПЛ та близько 15 год. 45 хв. у супроводі працівників поліції у кайданках був доставлений ОСОБА_1 , який згідно направлення лікаря-нарколога ОСОБА_3 від 04.04.2023 року був оглянутий та госпіталізований в КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради у зв`язку з психічним розладом, який обумовлює його небезпеку для себе та оточуючих. Вказав, що в приймальному відділенні лікарні ОСОБА_1 був збуджений та поводив себе агресивно і неадекватно, нецензурно висловлювався. Зазначив, що ОСОБА_1 був особисто ним оглянутий та за результатами огляду він підтвердив висновок про необхідність його госпіталізації. В подальшому ОСОБА_1 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради, яка підтвердила висновок про необхідність його госпіталізації.

Особа,щодо якої вирішується питання про госпіталізацію ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснив, що він не згідний з тим, що йому необхідне лікування, заперечив щодо поміщення його на стаціонарне лікування до КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради, водночас підтвердив неодноразове перебування на стаціонарному лікуванні в психіатричних закладах. В наданих суду поясненнях підтвердив вживання наркотичних речовин, зокрема пояснив, що востаннє вживав наркотичні речовини впродовж останнього тижня - курив коноплю.

Заінтересована особа ОСОБА_4 (мати ОСОБА_1 ) в судове засідання не з`явилася, про місце, день та час судового розгляду була повідомлена належним чином, про причини неявки суд не повідомила.

Прокурор в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви.

Суд, перевіривши матеріали справи, вислухавши пояснення представника КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради, лікаря-психіатра, думку прокурора, які підтримали заяву, вважає, що заява КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради про надання ОСОБА_1 психіатричної допомоги в примусовому порядку підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно медичної карти стаціонарного хворого та направлення, виданого 04.04.2023р. лікарем-наркологом ОСОБА_3 вбачається, що після первинного огляду хворого був встановлений попередній діагноз ОСОБА_1 - абсинентний стан з делірієм, ОСОБА_1 наркотичні речовини вживає протягом декількох років, неодноразово лікувався в умовах стаціонару в КП «Острозька ОПЛ» та КП «РОЦПЗН», ремісія поведінки, останній тиждень вживав наркотичні речовини, веде себе агресивно, доставлений у лікувальний заклад у супроводі поліції. Оскільки ОСОБА_1 поводиться неадекватно, агресивний по відношенню до оточуючих, в зв`язку з чим було зроблено висновок, що він потребує госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування, в зв`язку з наявним захворюванням.

Згідно листа сільського голови Зорянської сільської ради Рівненського району Рівненської області від 05.04.2022 року, ОСОБА_1 04.04.2023 року зайшов в адмінприміщення Зорянської сільської ради з металевою палицею в руках, розбив скло у вхідних дверях, увірвався в приймальну та кабінет сільського голи, перевернув стіл та стільці, словесно ображав секретаря та голову сільської ради, обзиваючи їх демонами та з наміром вдарити палицею. Неадекватні вчинки зі сторони ОСОБА_1 були раніше, зокрема, фарбою пошкодив двері сусідам, пошкодив автомобіль (пошкрябав металевим виробом), постійно порушував режим тиші у нічний час у багатоповерхівці. Поведінка ОСОБА_1 характеризується порушеннями психічного розляду та несе загрозу оточуючим.

Відповідно до висновку огляду ЛКК КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради № 128 від 05.04.2023 року ОСОБА_1 встановлено діагноз психічні та поведінкові розлади внаслідок комбінованого вживання наркотичних речовин, психотичний розлад переважно поліморфний, та за станом психічного здоров`я на даний час потребує лікування в умовах психіатричного стаціонару.

Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до ст.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права. У своєму рішенні Європейський Суд з прав людини (справа «Анатолій Руденко проти України») від 17.04.2014 року зазначив, що особа не може вважатися «психічно хворою» та позбавлена волі, якщо не дотримано трьох нижченаведених мінімальних умов; по-перше, об`єктивна медична експертиза повинна достовірно показати, що особа є психічно хворою; по-друге, психічний розлад має бути таким, що обумовлює примусове тримання особи у психіатричній лікарні; по-третє, необхідність продовжуваного тримання у психіатричній лікарні залежить від стійкості такого захворювання.

Відповідно дост.14Закону України«Про психіатричнудопомогу»,особа,яка страждаєна психічнийрозлад,може бутигоспіталізована допсихіатричного закладу,без її усвідомленоїзгоди абобез згодиїї законногопредставника,якщо їїобстеження аболікування можливілише встаціонарних умовах,та привстановленні вособи тяжкогопсихічного розладу,внаслідок чоговона вчиняєчи виявляєреальні наміривчинити дії,що являютьсобою безпосереднюнебезпеку длянеї чиоточуючих,або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Статтею 16 зазначеного Закону визначено, що особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації.

ОСОБА_1 хворіє на психічний розлад, внаслідок якого вчиняє дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, а саме він став злісним та агресивним по відношенню до оточуючих, ходив з металевою палицею, ображав голову та секретаря сільської ради та мав намір завдати їм ударів металевою палицею, що підтверджується даними направлення на госпіталізацію.

З висновку комісії лікарів-психіатрів від 05 квітня 2023 року вбачається, що ОСОБА_1 на момент огляду страждав психічнимзахворюванням.За своїмпсихічним станомвін потребуєлікування вумовах психіатричногостаціонару. ОСОБА_1 не дає усвідомленої згоди на лікування в психіатричному стаціонарі.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , який хворіє на психічний розлад, внаслідок своєї хвороби вчиняє дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, що згідно вимог ст.14 Закону України «Про психіатричну допомогу»є підставою для його примусової госпіталізації до психіатричного стаціонару.

В судовому засіданні встановлено, що відносно ОСОБА_1 було дотримано вимог ст.ст.14, 16 Закону України «Про психіатричну допомогу», а також наявна сукупність умов необхідних для його госпіталізації, оскільки ОСОБА_1 хворіє психічним захворюванням, виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього та оточуючих з антисоціальними тенденціями, може завдати суттєву шкоду своєму здоров`ю внаслідок погіршення психічного стану у разі, якщо йому не буде надана психіатрична допомога, та враховуючи відсутність його усвідомленої згоди на госпіталізацію, потребує лікування в умовах психіатричного стаціонару, відтак заяву КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради необхідно задовольнити.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Судові витрати у справі віднести за рахунок держави.

На підставі викладене та керуючись ст.ст.14, 16 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст. 339-342 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Заяву КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради (місцезнаходження м.Острог, пр-кт Незалежності, 40а Рівненської області, код 02010422) про госпіталізацію ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 ) задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_1 до психіатричного закладу КП «Острозька обласна психіатрична лікарня» Рівненської обласної ради для надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Судові витрати у справі віднести за рахунок держави.

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду через Острозький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Острозького районного судуВасилевич О.В.

Присяжні: Ткачук Л.О. Фризюк О.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110350740
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/563/23

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Рішення від 17.04.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Рішення від 06.04.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні