Рішення
від 13.04.2023 по справі 444/328/23
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/328/23

Провадження № 2/444/349/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

13 квітня 2023 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Ясиновський Р. Б.,

секретар судового засідання Проданова М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Жовква Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: служба у справах дітей Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області, про визначення місця проживання дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачки ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: служба у справах дітей Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області, про визначення місця проживання дитини. Позивач просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Мотивує позов наступним.

Зазначає, що він, ОСОБА_1 , перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . Рішенням Личаківського районного суду м. Львова від 29 березня 2016 року розірвано шлюб між ним та відповідачкою, зареєстрований 04 серпня 2001 року Відділом РАГС Старосинявського районного управління юстиції актовий запис № 31. У шлюбі у них із відповідачем народилося троє дітей: син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які вже досягли повноліття, та син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на час подання позову досягнув шести років. Вказує, що він з відповідачкою проживають окремо. На даний час їхній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає разом із відповідачкою ОСОБА_2 . На даний час їхній син не досягнув десяти років, від так визначення місця його проживання визначається за згодою батьків, однак він з відповідачкою не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати їхня малолітня дитина. Зазначає, що їхній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , бажає проживати з ним у зв`язку з тим, що дуже прив`язаний до нього. Стверджує, що проживання сина з ним не буде порушувати його виховний та навчальний процес. Він може у повному обсязі створити всі необхідні умови для проживання та нормального розвитку дитини, задовольнити гармонійний розвиток її особистості в атмосфері любові, моральної та матеріальної забезпеченості. У нього постійне місце проживання, спиртними напоями не зловживає, добре відноситься та дуже любить свого сина. Вважає, що проживання дитини з ним матиме на нього позитивний вплив. Вказує, що проживання сина разом з ним відповідає його інтересам, він буде займатися із ним та гуляти, а також іншим чином піклуватися про нього. Він має можливість забезпечити синові належні умови проживання, повною мірою займатися вихованням дитини та належно матеріально утримувати сина. Разом з тим, вказує, що він не чинитиме жодних перешкод для спілкування відповідачки із сином і готовий зі свого боку усіма силами сприяти тому, щоб дитина через розлучення батьків не була позбавлена піклування матері.

Зважаючи на наведене просить позов задовольнити.

Ухвалою судді Жовківського районного суду Львівської області від 14 лютого 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у справі, постановлено розпочати підготовче провадження у справі та підготовче судове засідання призначено на 16 березня 2023 року.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 16 березня 2023 року постановлено закрити підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні 13 квітня 2023 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання 13.04.2023 не прибув, подав заяву про розгляд справи у його відсутності та підтримання позовних вимог. Проти ухвалення заочного рішення не заперечив.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання 13.04.2023 не прибула, хоча про дату, час та місце проведення такого була повідомлена належним чином, що стверджується довідкою про доставку повідомлення у додаток "Viber" (арк. спр. 42), довідкою про доставку електронного листа (арк. спр. 43). Крім цього, відповідачка повідомлялася про час та місце розгляду справи поштою (аюсю арк. спр. 39). Про причини неявки суд не повідомила. Від відповідачки не надходило на адресу суду клопотань, відзиву на позовну заяву.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору служби у справах дітей Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області в судове засідання 13.04.2023 не прибув, однак подав до суду клопотання про розгляд справи без участі їхнього представника (арк. спр. 47), до якого долучив рішення Виконавчого комітету Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області від 16 березня 2023 року "Про затвердження висновку про визначення місця проживання дитини" № 58 та висновок про визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (арк. спр. 47-48). Крім цього, 16 березня 2023 року подав до суду акти обстеження умов проживання № 21 та № 22 від 27 лютого 2023 року (арк. спр. 35-36).

Відповідно до ч. 3 ст. 131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Так як відповідачка належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, не з`явилася в судове засідання без повідомлення причин, не подала відзив, а позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, суд приходить до висновку про постановлення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів відповідно до частини 1 статті 280 ЦПК України.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, фіксування судового процесу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється .

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, а відтак, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 перебував у зареєстрованому шлюбі з відповідачкою ОСОБА_2 .

Рішенням Личаківського районного суду м. Львова від 29 березня 2016 року у цивільній справі № 463/932/16-ц розірвано шлюб між ОСОБА_1 , 1978 року народження, та ОСОБА_2 , 1980 року народження, що зареєстрований 04 серпня 2001 року Відділом РАГС Старосинявського районного управління юстиції актовий запис № 31. Рішення суду не оскаржувалося та наьрало законної сили (арк. спр. 16).

Від подружнього життя у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 народилося троє дітей: син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які вже досягли повноліття, та син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Рава-Руської міської ради Жовківського району Львівської області 02 лютого 2017 року (арк. спр. 17).

Встановлено, що позивач та відповідачка проживають окремо. Із позову вбачається, що сторони не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати їхня малолітня дитина.

Із комісійного акту обстеження умов проживання № 22 від 27 лютого 2023 року проведеного за адресою АДРЕСА_2 , де проживають ОСОБА_2 , 1980 р.н., та син ОСОБА_3 , 2017 р.н., вбачається, що умови проживання незадовільні, для виховання та навчання малолітньої дитини не створено належних умов, немає необхідних комунікаційних зручностей. В дитини немає окремого для сну та відпочинку місця. Матір не взмозі приділяти сину достатньо часу та уваги, оскільки опікується своєю старенькою матір`ю (арк. спр. 35).

Із комісійного акту обстеження умов проживання № 21 від 27 лютого 2023 року проведеного за адресою АДРЕСА_1 , де проживають ОСОБА_1 , 1978 р.н., ОСОБА_4 , 2002 р.н., та ОСОБА_5 2004 р.н., вбачається забезпечення належних умов проживання, утримання, виховання та розвитку дитини. Батько забезпечив дитині всі необхідні для повноцінного розвитку умови. В помешканні є окрема дитяча кімната облаштована меблями, необхідною технікою та іграшками. У будинку зроблено ремонти та функціонують усі комунікації (арк. спр. 36).

Відповідно до частини 1 статті 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Стаття 161 СК України передбачає, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

При цьому не має значення, чи знаходяться батьки у шлюбі між собою, чи проживають вони спільно. Крім того, питання про визначення місця проживання дитини має вирішуватися не тільки з урахуванням інтересів кожного з батьків, а перш за все з урахуванням прав та законних інтересів дитини - її права на належне батьківське виховання, яке повною мірою може бути забезпечене тільки обома батьками; права на безперешкодне спілкування з кожним з батьків, здійснення обома батьками якого є запорукою нормального психічного розвитку дитини.

З аналізу норм сімейного законодавства вбачається, що у тому разі, коли батьки дитини спільно не проживають, право визначати місце проживання дитини залишається за кожним з батьків.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Із висновку про визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , затвердженого Рішенням виконавчого комітету Рава-Руської міської ради від 16 березня 2023 року № 58 вбачається, що заслухавши ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , враховуючи наявні в матеріалах справи документи, на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання та висновку оцінки потреб сім`ї обох батьків, беручи до уваги інтереси дитини, керуючись Законом України «Про охорону дитинства», ст.ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, відповідно до п. 72 «Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866, Рава-Руська міська рада Львівського району Львівської області як орган опіки та піклування вважає за доцільне визначати місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (арк. спр. 48).

Відповідно до ст. ст. 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року (далі - Конвенція), держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (ч. 1 ст. 3 Конвенції). Місце проживання малолітньої дитини з одним із батьків визначається або за місцем проживання матері чи батька, або за конкретною адресою.

В даному випадку позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовними вимогами про визначення місця проживання малолітньої дитини з ним із зазначенням конкретної адреси.

З системного тлумачення ч. 1 ст. 3, ст. 9 Конвенції про права дитини, ч. ч. 2 і 3 ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства», ст.161 СК України випливає, що при вирішенні спору про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати передусім інтереси дитини. Встановлений сімейним законодавством принцип повної рівності обох батьків у питаннях виховання дітей може бути обмежений судом в інтересах дитини.

Суд також враховує, що відповідачка ОСОБА_2 проявила байдужість до результату розгляду справи, не подала відзиву на позовну заяву.

Таким чином, суд, враховуючи вік дитини, яка є малолітньою, не досягла десяти років, висновок про визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , затверджений Рішенням виконавчого комітету Рава-Руської міської ради від 16 березня 2023 року № 58, а також відсутність виключних обставин, які б вказували на неможливість проживання дитини з позивачем, вважає, що позовні вимоги щодо визначення місця проживання дитини разом з батьком є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 23, 258, 259, 264, 265, 280, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Одночасно роз`яснити відповідачу, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Повне найменування учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце проживання: АДРЕСА_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Старосинявським РВ УМВС України в Хмельницькій області 05 грудня 1998 року, РНОКПП НОМЕР_3 )

Відповідач: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: АДРЕСА_4 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 25 листопада 2001 року, РНОКПП: НОМЕР_5 , e-mail адреса: ІНФОРМАЦІЯ_9 )

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: служба у справах дітей Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області (адреса: вул. Я. Мудрого, буд. 3, м. Рава-Руська, Львівський район, Львівська область, 80316, код ЄДРПОУ 44466754, e-mail адреса: rawagromada@gmail.com)

Суддя Ясиновський Р. Б.

СудЖовківський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110353747
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —444/328/23

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні