Постанова
від 20.04.2023 по справі 350/1501/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 350/1501/22

Провадження № 22-ц/4808/506/23

Головуючий у 1 інстанції Сокирко Л. М.

Суддя-доповідач Фединяк

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі колегії суддів:

головуючого Фединяка В.Д. ( суддя-доповідач)

суддів: Василишин Л.В., Максюти І.О.

секретаря Петріва Д.Б.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 22 лютого 2023 року у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Снятинської РДА про визначення місця проживання дитини,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до Рожнятівського районногосуд Івано-Франківськоїобласті з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Снятинської РДА про визначення місця проживання дитини.

Позовна заява мотивована тим, що у зареєстрованому шлюбі між ним та ОСОБА_2 народився син ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочка ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішенням суду від 01.04.2020 року шлюб між ними було розірвано, сина ОСОБА_3 залишено проживати з позивачем. Зазначав, що відповідачка на даний час проживає в Республіці Італія. Посилаючись на те, що місце проживання дочки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 не визначено, з метою спільного проживання дітей просив визначити місце проживання неповнолітньої ОСОБА_4 разом з батьком.

Ухвалою Рожнятівськогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті від22лютого 2023року позовнузаяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третяособа: Службау справахдітей СнятинськоїРДАпро визначеннямісцяпроживаннядитини, передано на розгляд до Франківського районного суду міста Львова (місцезнаходження: 79044, вулиця Генерала Чупринки, 69, місто Львів).

Не погоджуючись з ухвалою суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, у якій ставиться питання про скасування оскаржуваної ухвали суду з направленням справи до Пустомитівського районного суду Львівської області до розгляду по суті, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального закону. Вказує, що ОСОБА_2 зареєстрована у АДРЕСА_1 , Тому вважає, що справа за його позовом підсудна Пустомитівському районному суду Львівської області.

Відзив на апеляційну скаргу у встановлений апеляційним судом строк не надходив.

Відповідно до ч. 3 ст. 360 ЦПК України, відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до ч 2 ст.369 ЦПК України апеляційні скарги на ухвали суду, зазначені в пунктах 1, 5, 6, 9, 10, 14, 19, 37-40 частини першої статті 353 цього Кодексу, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно з ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи наведене, розгляд справи здійснюється без виклику сторін у порядку спрощеного позовного провадження.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали справи та перевіривши відповідно до ст. 367 ЦПК України наведені у скарзі доводи, апеляційний суд дійшов висновку про задоволення апеляційної скарги з таких підстав.

Згідно вимог статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність і допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

Постановляючи ухвалупро передачусправи запідсудністю вФранківський районнийсуд містаЛьвова, судпершої інстанціївиходив зтого,що позивачем не поданодоказів реєстрації чи проживання відповідачки вселищі РожнятівКалуського районуІвано-Франківськоїобласті.Згідно інформаціїУправління ДМС у Львівській областістаном на 30 січня2023 року ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 з 06 вересня 2017 року, тому за підсудністю розгляд справи передано за місцем реєстрації відповідачки.

Висновок суду відповідає вимогам закону та матеріалам справи.

Відповідно до частини першої статті 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Підставами апеляційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Рожнятівського районногосуд Івано-Франківськоїобласті з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Снятинської РДА про визначення місця проживання неповнолітньої дитини - дочки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 з позивачем, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Також встановлено, що відповідно інформації, яка надійшла до суду першої інстанції 3 лютого 2023 року від Управління ДМС у Львівській області, згідно відомостей обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС у Львівській області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 з 6 вересня 2017 року.

Позивач не погоджується з визначеним суду підсудності розгляду справи за його позовом щодо визначення місця проживання неповнолітньої дитини.

Питання цивільної територіальної юрисдикції (підсудність) врегульовані у главі 2 «Цивільна юрисдикція» розділу І «Загальні положення» ЦПК України.

Позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (стаття 27 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В порядку ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відтак, судом установлено, що відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 з 6 вересня 2017 року за територіальною підсудністю Франківського районного суду міста Львова (місцезнаходження: 79044, вулиця Генерала Чупринки, 69, місто Львів).

Згідно п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Отже, відповідно ч.1ст.27,п.1ч.1ст.31ЦПК Українисуд першої інстанції прийшов правильного висновкупередавши справу за позовом ОСОБА_1 для розгляду по суті дотериторіальної юрисдикції(підсудності) суду за місцем реєстрації відповідачки,оскільки згідно відомостей обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС у Львівській області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 з 6 вересня 2017 року.

Суд відхиляє доводи апеляційної скарги про те, що ОСОБА_2 зареєстрована у АДРЕСА_1 , тому справа за його позовом підсудна Пустомитівському районному суду Львівської області, оскільки позивач не позбавлений права звернутись до належного суду щодо вирішення його позову.

Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) вказав, що пункт перший статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними, залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (рішення у справі "Проніна проти України", N 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

За змістом статті 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскаржуване рішення відповідає вимогам закону, підстави для його скасування відсутні.

Відповідно до підпункту В пункту 4 ч. 1 ст.382 ЦПК України суд апеляційної інстанції в постанові розподіляє судові витрати, понесені у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції.

Частиною тринадцятою статті 141 ЦПК України передбачено, що якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Оскільки апеляційний суд не змінює судове рішення та не ухвалює нове, то в такому разі розподіл судових витрат не проводиться.

Керуючись ст.ст. 374, 375, 382-384, 389-391 ЦПК України, апеляційний суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.Ухвалу Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 22 лютого 2023 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її підписання і в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Судді: В.Д.Фединяк

І.О. Максюта

Л.В.Василишин

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110355542
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —350/1501/22

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Марків Ю. С.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Фединяк В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні