Ухвала
від 24.04.2023 по справі 183/4813/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/4813/23

№ 2-о/183/180/23

24 квітня 2023 року м.Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Оладенко О.С., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Перещепинської міської ради Новомосковського району як орган опіки та піклування, про обмеження цивільної дієздатності, встановлення опіки, призначення піклувальником, -

В С Т А Н О В И В:

19.04.2023 до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла вищевказана заява.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

З огляду на викладене, заява, подана в порядку окремого провадження за формою та змістом повинна відповідати вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України, а також вимогам статті 297 цього Кодексу.

Як встановлено у ч.1 ст.297 ЦПК України, у заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи мають бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо, поставила себе чи свою сім`ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов`язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

В порушення зазначених вимог, заява ОСОБА_1 не містить зазначення жодної з обставин, які свідчать про наявність психічного розладу у особи, цивільну дієздатність якої він просить обмежити чи інші обставини, які є підставою для обмеження цивільної дієздатності.

У поданій заяві ОСОБА_1 просить обмежити цивільну дієздатність його батька ОСОБА_2 .

Згідно з ч.ч.1,2 ст. 36 ЦК України, суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім`ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов`язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Як встановлено у п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

В порушення зазначених вимог у заяві не зазначено відомостей, які свідчать про існування обставин, передбачених ст.36 ЦК України та не зазначено якими доказами підтверджуються такі обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, вважаю за необхідне залишити заяву без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків шляхом подання заяві у новій редакції, яка містить відомості, встановлені у ч.1 ст.297 ЦПК України, а також посилання на докази, якими підтверджуються обставини, визначені у ст.36 ЦК України.

Керуючись ст.ст. 185, 294 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Перещепинської міської ради Новомосковського району як орган опіки та піклування, про обмеження цивільної дієздатності, встановлення опіки, призначення піклувальником - залишити без руху.

Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - 10 днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити заявнику, що якщо заявник не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 24 квітня 2023 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110387896
СудочинствоЦивільне
Сутьобмеження цивільної дієздатності, встановлення опіки, призначення піклувальником

Судовий реєстр по справі —183/4813/23

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні