Ухвала
від 03.04.2023 по справі 757/25973/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25973/20-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2023 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Андрієнко І.І.,

за участю:

представника позивача: не з`явився,

відповідача-1: не з`явився,

представника відповідача-2: не з`явився,

представника третьої особи: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про залучення правонаступника третьої особи у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська панчішна компанія» до ОСОБА_1 , Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про визнання недійсним свідоцтва та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська панчішна компанія» (далі - позивач, ТОВ «Українська панчішна компанія») звернулось до Печерського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 (далі - відповідач-1, ОСОБА_1 ), Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (далі - відповідач-2, Мінекономрозвитку України) про визнання недійсним свідоцтва та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 18.01.2021 року в порядку загального позовного провадження відкрито провадження у цивільній справі за позовом ТОВ «Українська панчішна компанія» до ОСОБА_1 та Мінекономрозвитку України про визнання недійсним свідоцтва та зобов`язання вчинити дії, у справі призначено підготовче засідання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2021 року № 504 Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України перейменовано до Міністерство економіки України.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 12.08.2021 року залучено до участі у цивільній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача - Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності».

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 21.11.2022 року закрито підготовче провадження у справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

31.03.2023 року від представника Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» надійшли письмові пояснення у справі в яких останній зазначив, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності» визначено, що Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» виконує функції Національного органу інтелектуальної власності, та 03.04.2023 року вказані пояснення передано судді Григоренко І.В.

В судове засідання 03.04.2023 року учасники справи не з`явились, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Дослідивши пояснення представника ДО організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» та матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Як визначено у ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

16.07.2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів щодо створення національного органу інтелектуальної власності (НОІВ)» № 703-ІХ (далі - Закон № 703), який набрав чинності 14.10.2020 року, яким було створено національний орган інтелектуальної власності та внесено зміни у відповідні закони, якими регулюються правовідносини у сфері інтелектуальної власності, зокрема і Закон України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», яким регулюються спірні правовідносини у даній справі.

В силу ст. 1 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» Національний орган інтелектуальної власності (далі - НОІВ) - це державна організація, що входить до державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визначена на національному рівні Кабінетом Міністрів України як така, що здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, визначені цим Законом, іншими законами у сфері інтелектуальної власності, актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та статутом, і має право представляти Україну в міжнародних та регіональних організаціях.

Згідно з ч. 1 та 2 ст. 21 Закону № 703, функції НОІВ виконує юридична особа публічного права (державна організація), утворена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності та визначена Кабінетом Міністрів України; до владних повноважень, делегованих НОІВ, належить: приймання заявок, проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них; здійснення державної реєстрації винаходів та корисних моделей, видача патентів на винаходи та корисні моделі; визнання недійсними прав на винаходи та корисні моделі у порядку, передбаченому законом; опублікування офіційних відомостей про на винаходи та корисні моделі у Бюлетені, ведення Реєстру, внесення до нього відомостей, надання витягів та виписок в електронній та (або) паперовій формі.

Згідно з п. 2 р. II Закону № 703-ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» НОІВ є функціональним правонаступником центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, щодо окремих функцій та повноважень з реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності, визначених цим Законом.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності» визначено, що державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» виконує функції НОІВ. Це розпорядження набрало чинності 08.11.2022 року.

Наказом Мінекономіки від 11.11.2022 року № 4535 затверджено Статут НОІВ.

З огляду на викладене, зважаючи на зміни в законодавстві, суд вважає за необхідне залучити правонаступника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» -Державну організацію «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій».

На підставі викладеного та керуючись ст. 51, 55 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська панчішна компанія» до ОСОБА_1 , Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про визнання недійсним свідоцтва та зобов`язання вчинити дії в якості правонаступника третьої особи - Державну організацію «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (01601, м. Київ, вул. Глазунова, буд. 1, код ЄДРПОУ 44673629).

Зобов`язати позивача надіслати копію позовної зави та доданих до неї документів на адресу Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» протягом п`яти днів з моменту отримання цієї ухвали та надати до суду докази надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, - протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст судового рішення складений 03.04.2023 року.

Суддя І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110410713
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним свідоцтва та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —757/25973/20-ц

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні