Ухвала
від 20.04.2023 по справі 495/7508/21
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/7508/21

№ провадження 2/495/293/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про закриття провадження у справі

"20" квітня 2023 р. м. Білгород - Дністровський

Білгород Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого одноособово судді Прийомової О.Ю.,

за участю секретаря - Мельник Ю.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Білгород -Дністровському клопотанняпредставника відповідача,адвоката ХалдайІ.В. прозакриття провадженняу справіпо цивільнійсправі запозовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Чарівна скриня» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків,

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Білгород Дністровського міськрайонного суду перебуває вищевказана цивільна справа.

22 грудня 2022 року від представника відповідача до суду надійшла заява про закриття провадження у справі, відповідно до якої просить суд закрити провадження у цивільній справі № 495/7508/21 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Чарівна скриня» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків.

Свою заяву обґрунтовує тим, що спірні правовідносини між сторонами виникли відповідно до укладеного між ними договору № О-98/20 від 28 квітня 2020 року, згідно умов якого даним Договором сторони узгоджують порядок співпраці щодо господарських правовідносин між сторонами щодо поставки товару та передачі обладнання в оренду, які визначені цим Договором.

З умов укладеного між сторонами Договору вбачається, що він є правочином у сфері господарської діяльності (п. 1.2, розділу 6, розділу 8 та інші умови).

Відповідач є фізичною особою підприємцем і укладений між сторонами договір фактично є правочином у сфері господарської діяльності, а тому спори щодо виконання цього договору повинні вирішуватися саме господарським судом за встановленою законом підсудністю.

29 грудня 2022 року представником позивача надане письмове заперечення проти заяви відповідача про закриття провадження у справі.

Своє заперечення обґрунтовує тим, що викладені доводи відповідача є незаконними та такими, що не відповідає дійсності.

Договір № О-98/20 від 28 квітня 2020 року укладено саме з фізичною особою ОСОБА_1 , а не фізичною особою підприємцем.

Для укладання зазначеного договору відповідач надав свої паспортні данні та й на час укладання договору позивач не був повідомлений, що відповідач є підприємцем.

Оскільки договір укладено саме з фізичною особою, даній спір не підлягає розгляду у господарському суді, а тому позивачем вірно визначено підсудність даної справи.

В судовому засіданні представник відповідача свою заяву підтримав та наполягає на її задоволені.

Представник позивача з заявою не погодилася, зазначаючи, що представнику позивача на час укладення договору було не відомо, що відповідач є фізичною особою підприємцем.

Вислухавши думку сторін по справі, надану заяву, матеріали справи, судом встановлено наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 43 Цивільного процесуального кодексу України («ЦПКУкраїни»), учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів, визначено статтею 20 Господарського процесуального кодексу України («ГПКУкраїни»),

Так, за змістом п. 1 ч. 1 цієї статті, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорахщодо правочинів,укладених для забезпечення виконаннязобов`язання,сторонами якогоє юридичніособи та(або)фізичні особи - підприємці.

З аналізу наведеної вище норми вбачається, що законодавець відніс до юрисдикції господарських судів справи: (1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та (2) у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи -підприємці.

Відповідно до п. 1 ч. 1 стаття 255 ЦПК України , суд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо: справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без винесення судового рішення у зв`язку із виявленням після відкриття провадження обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Отже, підставами закриття провадження в справі є обставини, які підтверджують: 1) неправомірність виникнення процесу, 2) неможливість його подальшого продовження, 3) недоцільність його продовження.

Матеріалами справи встановлено, що 13 вересня 2021 року Ухвалою суду по вказаній справі було відкрито спрощене позовне провадження з викликом, повідомленням сторін.

22 грудня 2022 року представник відповідача звернувся до суду з заявою про закриття провадження у справі.

Суд погоджується з ствердженнями представника відповідача, що спірні правовідносини між сторонами виникли відповідно до укладеного між ними договору № О-98/20 від 28 квітня 2020 року, згідно умов якого даним Договором сторони узгоджують порядок співпраці щодо господарських правовідносин між сторонами щодо поставки товару та передачі обладнання в оренду, які визначені цим Договором.

З умов укладеного між сторонами Договору вбачається, що він є правочином у сфері господарській діяльності.

З приєднаного відповідачем до заяви витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань було встановлено, що ОСОБА_1 є фізичною особою підприємцем, дата реєстрації 15 травня 2019 року, види діяльності: роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах.

Суд не погоджується з ствердженнями представника позивача, що оскільки договір укладено саме з фізичною особою, даний спір не підлягає розгляду у господарському суді з наступних підстав:

Відповідно до положень ч. 2 ст. 4 ГПК України, право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням мають, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Тож, визначеною нормою статті господарсько-процесуального законодавства визначено суб`єктний склад учасників судочинства, що мають право отримання захисту своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а саме це: юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Між тим, пріоритетним для розмежування даної категорії справ є не визначений суб`єктний склад, а здебільшого предмет спору.

Так, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності.

За ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в ст. 4 цього Кодексу, у тому числі й фізичні особи, які не є підприємцями.

Випадки, коли справи у спорах, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, підвідомчі господарському суду, визначені ст. 20 ГПК України.

Отже, до юрисдикції господарських судів належать справи у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, якщо сторонами цього основного зобов`язання є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

У цьому випадку суб`єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

В Постанові від 19.03.2019 року Великої Палати ВС, суд зазначив: застаттею 45 ГПК Українисторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені встатті 4 цього Кодексу, у тому числі й фізичні особи, які не є підприємцями.

Випадки, коли справи у спорах, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, підвідомчі господарському суду, визначеністаттею 20 ГПК України.

Отже, до юрисдикції господарських судів належать справи у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, якщо сторонами цього основного зобов`язання є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

У цьому випадку суб`єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов`язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

Аналогічний правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 2 жовтня 2018 року у справі № 910/1733/18 (провадження № 12-170гс18).

Суд враховує, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом, відповідно до п.2 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року №3.

Між тим, згідно до ч.1 ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Напідставі вищевикладеного,з урахуваннямтого,що договір№ О-98/20від 28квітня 2020року єправочином,укладеним длязабезпечення виконаннягосподарських зобов`язань,в судовомузасіданні стало відомо, що відповідачє фізичною особою - підприємцем, яка зареєстрована15травня 2019року,що підтверджуєтьсявитягом зЄдиного державногореєстру юридичнихосіб,фізичних осіб підприємцівта громадськихформувань,суд вважає,що провадження у справі підлягає закриттю, а тому заява представника відповідача є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України, роз`яснити позивачу ТОВ «Перша Чарівна скриня» право звернення з позовом до Господарського суду Одеської області.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 255, 256, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідачаадвоката ХалдайІ.В. прозакриття провадженняу справіпо цивільнійсправі запозовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Чарівна скриня» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Чарівна скриня» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків закрити.

Роз`яснити позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю «Перша Чарівна скриня» право звернення з позовом до Господарського суду Одеської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Повний текст ухвали складений 25 квітня 2023 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110416568
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —495/7508/21

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Пузанова Л. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні