Рішення
від 24.04.2023 по справі 585/116/23
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/116/23

Номер провадження 2/585/188/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2023 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої судді Цвєлодуб Г.О.,

секретаря судового засідання Салій О.І.

за участю представника позивача Савойської Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ромни цивільну справу за позовом Роменської філії Сумського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Роменська міськрайонна філія Сумського обласного центру зайнятості, яку було замінено на Роменську філію Сумського обласного центру зайнятості звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманою суми допомоги по безробіттю в сумі 14019,47 грн.

Позов мотивовано тим, що 13.06.2022 року через портал Дія Роменська міськрайонна філія Сумського обласного центру зайнятості отримала заяви про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю від ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 13.06.2022 року зазначені заяви ОСОБА_1 були відправлені на доопрацювання. 14.06.2022 року ОСОБА_1 надав Роменській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості особисті заяви про надання/поновлення статусу безробітного та про призначення/поновлення виплати допомоги по безробіттю. При цьому ОСОБА_1 надав документи, що підтверджують те, що він має третю групу інвалідності та отримує пенсію по інвалідності, а отже має право на отримання статусу безробітного і у відповідності до ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення» не належить до зайнятого населення. 14.06.2022 року ОСОБА_1 у відповідності до ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» надано статус безробітного та призначено допомогу по безробіттю відповідно до ч. 1 ст. 22 та ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Відповідно до п. 18 ч. 2 ст. 22 Закону України «Про зайнятість населення» та ч. 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», на підставі акту розслідування страхових випадків Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості №14 від 20.09.2022 року та наказу Сумського обласного центру зайнятості №202 від 29.09.2022 року встановлено, що ОСОБА_1 з 10.10.2019 року отримує пенсію за віком по Списку №2. 27.09.2022 року на підставі вищезазначених документів Роменською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості ОСОБА_1 була надіслана претензія про повернення боргу в добровільному порядку. Станом на дату подання позову відповідь на зазначену претензію відсутня. Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (в редакції від 21.04.2022 року, що діяла на момент виникнення правовідносин) виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі призначення чи отримання права на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років або досягнення особою встановленого законом пенсійного віку. Тобто, допомога по безробіттю в сумі 14019,47 грн., що виплачена ОСОБА_1 за весь період перебування на обліку в Роменській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості з 14.06.2022 по 08.08.2022 року, підлягає поверненню.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала в повному обсязі, пояснила обставини, викладені в позові.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не попередив. Заяв про поважність неявки в судове засідання, відзиву, заперечень на позовну заяву не надав.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Згідно ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Судом встановлено, що 13.06.2022 року через портал Дія ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю.

13.06.2022 року зазначені заяви ОСОБА_1 були відправлені на доопрацювання.

14.06.2022 року ОСОБА_1 надав Роменській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості особисті заяви про надання/поновлення статусу безробітного та про призначення/поновлення виплати допомоги по безробіттю. При цьому ОСОБА_1 надав документи, що підтверджують те, що він має третю групу інвалідності та отримує пенсію по інвалідності, а отже має право на отримання статусу безробітного і у відповідності до ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення» не належить до зайнятого населення.

14.06.2022 року ОСОБА_1 у відповідності до ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» надано статус безробітного та призначено допомогу по безробіттю відповідно до ч. 1 ст. 22 та ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Відповідно до акту розслідування страхових випадків Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості № 14 від 20.09.2022 року та наказу Сумського обласного центру зайнятості № 202 від 29.09.2022 року встановлено, що ОСОБА_1 з 10.10.2019 року отримує пенсію за віком по Списку № 2.

27.09.2022 року на підставі вищезазначених документів Роменською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості ОСОБА_1 була надіслана претензія про повернення боргу в добровільному порядку.

В добровільному порядку вказана сума відповідачем не повернута.

За положеннями ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення» зайнятість - не заборонена законодавством діяльність осіб, пов`язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім`ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб`єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно. Безробітною є особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

Відповідно до пункту 3 статті 44 Закону України «Про зайнятість населення», відповідальність за достовірність поданих до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного.

Ч. 1 ст. 6 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги мають застраховані особи.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст. 36 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі призначення чи отримання права на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років або досягнення особою встановленого законом пенсійного віку.

Тобто, ОСОБА_1 , маючи статус безробітного та отримуючи від держави відповідні суми матеріального забезпечення, не повідомив центр зайнятості про те, що отримує пенсію за віком, що впливає на умови виплати йому допомоги по безробіттю.

Отримання пенсії за віком відповідачем відповідно до чинного законодавства є обставиною, що впливає на умови виплати йому допомоги по безробіттю, тому неповідомлення цією особою центру зайнятості про отримання пенсії свідчить про невиконання нею своїх обов`язків та відповідно до частини третьої статті 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» є підставою для стягнення суми виплаченого забезпечення.

Таким чином, проаналізувавши зібрані та дослідженні по справі докази в їх сукупності з врахуванням того, що відповідач в судове засідання не з`явився, не надав заперечення проти позову та документів на спростування обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити та стягнути з ОСОБА_1 на користь Роменської філії Сумського обласного центру зайнятості грошові кошти в сумі 14019,47 грн.

Судові витрати, сплачені позивачем в розмірі 2481,00 грн., покладаються на відповідача, у відповідності з ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 19, 81, 141, 258-260, 263-265, 274-279 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Роменської філії Сумського обласного центру зайнятості кошти в сумі 14019 (сто сорок тисяч дев`ятнадцять) гривень 47 копійок, виплачені як допомога по безробіттю.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Роменської філії Сумського обласного центру зайнятості судовий збір в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 26 квітня 2023 року.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Г.О.ЦВЄЛОДУБ

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110416926
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання

Судовий реєстр по справі —585/116/23

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні