Ухвала
від 21.04.2023 по справі 545/828/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/828/23

Провадження № 1-кп/545/228/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.04.2023р. Полтавський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника, адвоката ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Полтава кримінальне провадження № 42022172060000182 від 12.08.2022р. по обвинуваченню:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новеселівка Полтавського району Полтавської області, українця, громадянина України, з середньо-технічна, одруженого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, контактний телефон НОМЕР_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, -

В СТ А Н О В И В :

Обвинувачений ОСОБА_5 , 01.08.2022, з метою вирощування сільськогосподарських культур на земельній ділянці з кадастровим номерам 5324083200:00:021:0005 площею 10,6483 га., яка розташована в межах Мачухівської громади Полтавського району Полтавської області з цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості та категорією: землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, що була надана на підстав державного акту на право постійного користування землею № 003516 у постійне користування «Полтавському комунальному Автотранспортному підприємству 1628».

Вказана земельна ділянка представлена ріллею площею 10,3166 га., та землями під кладовищами, крематоріями, меморіальними комплексами та пам`ятниками скотомогильниками площею 0,3417 га. Частина земельної ділянки площею 1, 8005 га., має обмеження у використанні, а саме представлена охоронною зоною навколо (вздовж) об`єкта енергетичної системи, діючи всупереч вимогам статей 125,126 Земельного Кодексу України, які регламентують порядок набуття і реалізації права на землю, усвідомлюючи відсутність у нього гіравовстановлюючих документів на земельну ділянку, розташовану в охоронній зоні та санітарно-захисній зоні, здійснив посів та вирощування сільськогосподарських культур, чим самовільно зайняв земельну діяльну площею 9,5496 га., яка знаходиться в санітарно - захисній зоні скотомогильника, та земельну ділянку площею 1,8122 га., яка знаходиться в охоронній зоні навколо (вздовж) об`єкта енергетичної системи ЛЕП, за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади про її передачу у власність або надання у користування (оренду) останньому.

Санітарно-захисні зони створюються навколо об`єктів, які є джерелами виділення шкідливих речовин, запахів, підвищенних рівнів шуму, вібрації, ультразвукових і електромагнітних хвиль, електронних полів, іонізуючих випромінювань тощо, з метою відокремлення таких об`єктів від територій житлової забудови.

Відповідно до абзацу другого пунтку 4.3. «Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильніків та біометричних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України» затвердженим наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 27.10.2008 № 232 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 29 січня 2009 р. за № 85/16101, санітарно-захисна зона від території худобо могильника та біометричної ями до житлових і громадських будівель (населених пунктів), зон відпочинку та інших об`єктів, пов`язаних з постійним перебуванням людей , повинна бути не менше 1000 метрів.

Пунктом 5.4. «Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильніків та біометричних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України» передбачено, що у санітарно-захисних зонах забороняється виділення земельних ділянок для проведення гідромеліоративних, пошукових, будівельних та інших робіт, пов`язаних з виїмкою та переміщенням грунту, затопленням, підтопленням або зміною рівня грунтових вод, а також передачу в оренду, продаж у власність, виділення під сади, городи та в інше землекористування.

Згідно п. 6 постанови Кабінету міністрів від 27 грудня 2022 р. № 1455 «Правила охорони електричних мереж» передбачено, для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, забезпечення їх збереження та дотримання вимог техніки безпеки встановлюються охоронні зони.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови їх невідхиленого положення на таку відстань по горизонталі: - 20 метрів - 110 кВ.

З огляду на вищевказане, ОСОБА_5 не дотримуючись чинних норм закону та правил самовільно зайняв земельну ділянку за кадастровим номером 5324083200:00:021:0005 розташовану в охоронній та санітарно-захисній зоні, що була надана на підставі державного акту у постійне користування «Полтавському комунальному Автотранспортному підприємству 1628».

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується в самовільному зайнятті земельної ділянки в охоронній зоні та санітарно- захисній зоні, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 вину у вчинені злочину визнав в повному обсязі, розкаявся.

Дії ОСОБА_5 , органами досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 197-1 КК України, як самовільне зайнятті земельної ділянки в охоронній зоні та санітарно-захисній зоні.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого, адвокат - ОСОБА_4 заявив клопотання про звільнення підзахисного, ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності в зв`язку з взяттям його на поруки трудовим колективом ПП «Житниця-2010», юридична адреса: с. Розсошенці, вул. Бригадна,5, Полтавського району, Полтавської області та надав до суду протокол зборів трудового колективу ПП «Житниця-2010», копію трудової книжки, клопотання директора ПП «Житниця-2010» про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, витяг з реєстру.

Обвинувачений ОСОБА_5 , в судовому засіданні, клопотання захисника про його звільнення від кримінальної відповідальності в зв`язку з взяттям його на поруки трудовим колективом ПП «Житниця-2010», підтримав та просив його задовольнити.

В судовому засіданні прокурор не заперечив проти заявленого клопотання про звільнення обвинуваченого, ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності в зв`язку з взяттям його на поруки трудовим колективом ПП «Житниця-2010».

Заслухавши клопотання захисника, думку обвинуваченого, позицію прокурора беручи до уваги, що обвинувачений вчинив злочин вперше, невеликої тяжкості, щиро покаявся, суд приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки ПП «Житниця-2010», юридична адреса: с. Розсошенці, вул. Бригадна,5, Полтавського району, Полтавської області.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається, зокрема, у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 47 КК України - особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Водночас у абз. 3 п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» зазначено, що звільнення від кримінальної відповідальності за статтею 47 КК України можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки.

Відповідно до роз`яснень, наданих у абз. 4 п. 5 Постанови від 23 грудня 2005 року, за наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 197-1 КК України , відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином та не є корупційним, вчинене вперше. Свою вину ОСОБА_5 визнав повністю, щиросердечно кається, надає належну критичну оцінку своїй протиправній поведінці, осуджує таку поведінку та бажає залагодити провину, є працівником ПП «Житниця-2010».

За таких підстав суд вважає, що застосування до підсудного в даному випадку реального покарання не буде відповідати цілям кримінального покарання як інституту, може негативно вплинути на подальшу долю підсудного, його місце у суспільстві і призведе фактично до його криміналізації як особи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 47 КК України, ст.ст. 283-288, 370, 371, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Звільнити обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ст. 47 КК України з передачею його на поруки трудовому колективу ПП «Житниця-2010», код ЄДРПОУ 37343862, адреса: 38751, Полтавська обл, Полавський р-н, с. Розсошенці, вул. Бригадна, 5.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172060000182 від 12.08.2022 за ч.2 ст. 197-1 КК України - закрити.

На ухвалу може бути подана апеляція до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд протягом семи діб із дня її оголошення.

Суддя

Полтавського районного суду

Полтавської області ОСОБА_1

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110420820
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —545/828/23

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 21.04.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні