Ухвала
від 17.04.2023 по справі 914/1136/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

17.04.2023 р. Справа № 914/1136/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Кидисюка Р.А., розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Меблевий Парк», с. Сокільники Пустомитівського району Львівської області

до відповідача Limited Liability Company STP Traiding GmbH, Kord, Baden Wurttemberg, Germany

про стягнення 101391.87 Євро, що еквівалентно 4029039,16 грн згідно курсу НБУ, заборгованості за Контрактом №1/20/01/22 від 20.01.2022 р.

10.04.2023 на адресу суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Меблевий Парк» до Limited Liability Company STP Traiding GmbH про стягнення 101391.87 Євро, що еквівалентно 4029039,16 грн згідно курсу НБУ, заборгованості за Контрактом №1/20/01/22 від 20.01.2022 р.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, передбачених Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Зважаючи на характер спірних правовідносин та предмет доказування, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

При цьому, судом встановлено, що місцезнаходженням відповідача, Limited Liability Company STP Traiding GmbH є Im Riebensen 29-31, 71404, Kord, Baden Wurttemberg, Germany, тобто відповідач є іноземним суб`єктом господарювання.

Достовірна інформація щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва відповідача на момент постановлення цієї ухвали у суду відсутня.

Відповідно до п.8.1. Контракту №3/01/03/22 від 01.03.2022 суперечки і розбіжності, що виникають при виконанні цього Контракту, вирішуються сторонами шляхом мирних переговорів. Усі суперечки між Сторонами, щодо яких не було досягнуто згоди, вирішуються відповідно до законодавства України у Господарському суді Львівської області. Сторони згідні з тим, що для вирішення спору, що виник між ними, застосовуватиметься право України.

Відповідно до ст. 365 ГПК України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з ст.367 ГПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Німеччини регулюється Конвенцією «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 15.11.1965р., до якої Україна приєдналася 19.10.2000 р., прийнявши відповідний нормативний акт Закон України «Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах».

Відповідно до ст.1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця Конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі ст.2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (ст.3 Конвенції).

Відповідно до частини 2 пункту b) статті 15 Конвенції кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить

Враховуючи, що Німеччина являється підписантом Конвенції, суд дійшов висновку, що про розгляд даної справи відповідача належить повідомляти в порядку, передбаченому Конвенцією, а саме судові документи підлягають надісланню до Центрального органу відповідної запитуваної Держави - Німеччини (Prдsidentin des Amtsgerichts Freiburg, Holzmarkt 2, 79098 Freiburg) для їх подальшого вручення відповідачу у справі.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду цієї справи йому необхідно вручити копію позовної заяви і доданих до неї документів та текст цієї ухвали з перекладом зазначених документів на польську мову через Центральний орган запитуваної Держави.

Відповідно до вимог ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи необхідність належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, провадження у справі підлягає зупиненню.

Керуючись статтями 12, 20, 162, 164, 176, 227, 234, 235, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 12.09.23 на 12:00 год. У разі, якщо документи не буде вручено своєчасно, дата наступного судового засідання: 26.09.2022 о 12:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Львівської області за адресою: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128 (зал судових засідань № 3).

4. Зобов`язати позивача в строк до 17.05.2023 надати суду два примірники нотаріально засвідченого перекладу на німецьку мову позовної заяви та договору про надання правової допомоги, ухвали про відкриття провадження у справі №914/1136/23 від 17.04.2023 р. та судового доручення про вручення документів.

5. Надіслати вищевказані документи до Центрального органу запитуваної Держави - Німеччини: Prдsidentin des Amtsgerichts Freiburg, Holzmarkt 2, 79098 Freiburg для їх подальшого вручення відповідачу - Limited Liability Company STP Traiding GmbH за адресою місцезнаходження: Im Riebensen 29-31, 71404, Kord, Baden Wurttemberg, Germany.

6. Визначити явку представників сторін в судове засідання обов`язковою.

7. Встановити відповідачу строк 15 календарних днів з дня отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

8. Встановити позивачу строк 5 календарних днів з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив. Копія відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

9. Встановити відповідачу строк 5 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Копія заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) запереченням до суду.

10. Провадження у справі №914/1136/23 зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про вручення документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в Західному апеляційному господарському суді в строки, передбачені розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя Кидисюк Р.А.

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110427015
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань зовнішньоекономічної діяльності

Судовий реєстр по справі —914/1136/23

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Стороженко О.Ф.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кидисюк Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні