Ухвала
від 24.04.2023 по справі 205/3704/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

24.04.2023 Єдиний унікальний номер 205/3704/23

Провадження № 2-о/205/116/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2023 рік м. Дніпро

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Бізяєвої Н.О.,

присяжних Величко А.М., Лісовської Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Ільїчової К.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, заінтересована особа: Опікунська рада адміністрації Новокадацького району Дніпропетровської області,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

В обґрунтування заяви заявник зазначив, що він є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Він разом з матір`ю зареєстровані та проживаємо за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить на праві приватної власності матері ОСОБА_2 . Згідно з довідкою психіатричної МСЕК №1 серії МСЕ-ДНА-01 № 497394 від 23.11.2005 року вбачається, що ОСОБА_2 є інвалідом другої групи «безстроково» за загальним захворюванням. З 1982 року ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра та неодноразово лікувалася у спеціалізованих закладах та реабілітаційних центрах. В теперішній час ОСОБА_2 перебуває на обліку та проходить лікування в центрі психіатричної допомоги комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Дніпровської міської ради, розташованій за адресою: 49024, м. Дніпро, провул. Універсальний, буд.№6.

На сьогодні ОСОБА_1 постійно опікується матір`ю, та задля вирішення усіх інших питань, пов`язаних з соціальним життям вимушений звернутися з даним позовом до суду. Просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Морозівка Красногорського району Брянської області, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши опікуном ОСОБА_1 .

Із заявленими вимогами заявник звернувся з клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи, проведення якої, уточнивши в судовому засіданні, просить доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 84. На вирішення експертів просить поставити наступні питання: Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням, Якщо так, то яким? Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за своїм станом усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримав заяву про призначення експертизи.

Представник заінтересованої особи - Опікунської ради адміністрації Новокадацького району Дніпропетровської області Блинова О.С., яка діє на підставі довіреності, клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи підтримує, просить задовольнити.

Суд, вивчивши клопотання, оглянувши матеріали справи, вислухавши думку заявника, доходить до висновку про задоволення клопотання.

Відповідно до положень частини першої статті 298 Цивільного процесуального кодексу України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Як вбачається з п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення частини 1статті 39 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Розглянувши вказане клопотання, суд вважає за необхідне призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи, а саме обставин щодо психічного стану ОСОБА_2 , та необхідності визнання її недієздатною потрібні спеціальні знання.

У ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» зазначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. З огляду на «перелік спеціалізованих судово-психіатричних експертних установ України та психіатричних закладів, у структурі яких функціонують судово-психіатричні експертні відділення (комісії)», суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 84.

Відповідно до положень пункту 5 частини 1статті 252 Цивільного процесуального кодексу України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1ст. 252 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної вище експертизи може знадобитися значний проміжок часу, то суд на підставі п. 5 ч. 1 ст.252та п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК України дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Крім того, суд для повного та об`єктивного виконання ухвали суду про призначення експертизи, вважає за необхідне надати експертам дозвіл на використання при проведенні експертизи медичної документації ОСОБА_2 .

Керуючись ст.103,104,105 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , психічним захворюванням, якщо так, то яким?

2.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , за своїм станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 84.

Надати дозвіл судово - психіатричним експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» під час проведення судово-психіатричної експертизи на використання при проведенні експертизи медичної документації з КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Дніпровської міської ради ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 205/3704/23, 2-о/205/116/23.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок і відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.384, 385 КК України.

Провадження в справі зупинити до одержання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя: Н.О. Бізяєва

Присяжні: А.М. Величко

Н.В. Лісовська

СудЛенінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110445384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —205/3704/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні