Ухвала
від 26.04.2023 по справі 354/852/16-ц
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/852/16-ц

Провадження № 2/354/31/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2023 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Остап`юк М.В.

при секретарі Солоджук Б.В.

без участі сторін

розглянувши увідкритому судовому засіданні взалі суду в м. Яремче цивільнусправу за позовом ОСОБА_1 до Яремчанської міської ради Івано-Франківської області про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування, -

ВСТАНОВИВ:

21.12.2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.09.2017, справа передана на розгляд судді Іванову А.П.

03.04.2019 здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями. Справа передана на розгляд судді Польській М.В.

Ухвалою суду від 29.05.2019 залучено до участі у справі правонаступника позивача ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 13.06.2019 призначено у справі судову земельно-технічну експертизу. На час проведення експертизи провадження у справі зупинено.

31.07.2020 відбувся повторний автоматизований розподіл судової справи у зв`язку із закінченням терміну відрядження судді Польської М.В. до Яремчанського міського суду Івано-Франківської області.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судових справ між суддями від 31.07.2020 року справа передана для розгляду судді Остап`юк М.В.

Ухвалою суду від 27.05.2022 поновлено провадження у справі у зв`язку із поверненням матеріалів цивільної справи через неможливість проведення експертизи з причин відсутності учасників на місці обстеження.

Постановлено розглядати справу в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 03.10.2022. закрито підготовче засідання, справу призначено до судового розгляду.

У судові засідання 15.11.2022, 22.02.2023, 04.04.2023, 26.04.2023 позивач не з`явився. Про розгляд справи був повідомлений належним чином.

Клопотань про відкладення розгляду справи від сторони позивача до суду не надходило, суд не повідомлений про поважні причини неявки сторони.

Відповідно до частини другої статті 247 ЦПК у зв`язку з неявкою учасників справи фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась.

Згідно з частиною першою статті 44 ЦПК особи, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно з частиною п`ятою статті 223 ЦПК у разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з частиною третьою статті 131 ЦПК учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до вимог частини третьої статті 257 ЦПК суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Отже, виходячи з положень статтей 223, 257 ЦПК, позовна заява залишається судом без розгляду в разі сукупності певних умов, а саме належне повідомлення позивача про час та місце проведення судового розгляду; позивач повторно не з`явився у судове засідання; від позивача не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Зважаючи на вказані норми закону, слід вважати, що суд при першій неявці позивача позбавлений можливості розгляду справи за відсутності позивача (його представника) в судовому засіданні у випадку належного повідомлення позивача про час та місце судового розгляду та за відсутності його заяви про розгляд справи в його відсутності, натомість взмозі відкласти розгляд справи. При повторній же неявці позивача (його представника) у випадку належного повідомлення про час та місце судового розгляду та за відсутності заяви про розгляд справи у відсутності позивача, суд позбавлений можливості розгляду справи, відкладення розгляду, та зобов`язаний залишити позовну заяву без розгляду.

Слід відзначити, що позивач, який переважно найбільш зацікавлений у розгляді справи, повинен демонструвати своєю поведінкою сумлінність реалізації своїх процесуальних прав та виконання обов`язків. Належне повідомлення позивача вдруге поспіль про судове засідання, його неявка в таке, відсутність у справі заяви про розгляд справи за відсутності позивача (частина п`ята статті 223, пункт 3 частини першої статті 257 ЦПК), позбавляє суд можливості для проведення розгляду справи чи відкладення розгляду справи незалежно від причин неявки, зобов`язуючи залишити позовну заяву без розгляду.

Такий наслідок неявки позивача є імперативним, тобто застосовується в усіх випадках повторної неявки, незалежно від того чи є можливість вирішити спір по суті.

Вивчивши матеріали справи, суд визнає, що сторона позивача повторно не з`явилась до суду, чим затягує розгляд справи, а тому суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без розгляду у зв`язку з повторною неявкою в судове засідання належним чином повідомленого позивача. Заява про розгляд справи за його відсутності не надійшла до суду.

Залишення заяви без розгляду не позбавляє особу права повторного звернення до суду за захистом своїх прав у загальному порядку (частина друга статті 257 ЦПК).

На підставі наведеного вище, керуючись ст.ст. 13, 43, 257-261, 352-354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Яремчанської міської ради Івано-Франківської області про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування - залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що залишення позовної заяви без розгляду не позбавляє його права звернутися до суду повторно.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Яремчанський міський суд Івано-Франківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не були вручені в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Головуючий суддя: М. В. Остап`юк

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110455362
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —354/852/16-ц

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 26.05.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні