Ухвала
від 04.04.2023 по справі 752/11218/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/11218/22

Провадження № 2/752/2518/23

У Х В А Л А

04.04.2023 року Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді Колдіної О.О.,

з участю секретаря Ракоїд Є.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільні справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «РБК Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне Агентство «Українські Новини» про захист честі, гідності та ділової репутації,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до Голосіївського районного суду м.Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «РБК Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне Агентство «Українські Новини» про захист честі, гідності та ділової репутації.

Відповідно до поданої позовної заяви, позивач просить суд визнати недостовірною та такою, що порушує його права на повагу до честі, гідності та недоторканість ділової репутації, інформацію, поширену у інтернет-повідомленнях відповідачів ТОВ «РБК Україна», ТОВ «Інформаційне Агентство «Українські Новини» 01 липня 2022 року щодо нібито арешту ОСОБА_1 у Високому Суді Лондона та Уельсу; зобов`язати ТОВ «РБК Україна» спростувати поширену відносно ОСОБА_1 недостовірну інформацію щодо його арешту, шляхом озвучення у найближчий час спростування, аналогічне спростуванню, яке було опубліковано ТОВ «Інформаційне Агентство «Українські Новини» 02.07.2022 року; стягнути з відповідачів солідарно судові витрати у справі та витрати на правову допомогу.

31.08.2022 р. суддею Голосіївського районного суду м.Києва Колдіною О.О. було відкрито провадження у даній справі; справу призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

В ході розгляду справи представником відповідача ТОВ «РБК Україна» подано клопотання про передачу справи на розгляд за підсудністю до Печерського районного суду м.Києва.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про місце і час розгляду справи повідомлялися судом належним чином.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає за необхідне передати справу до Печерського районного суду м.Києва з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою - четвертою цієї статті.

Відповідно до ч.2 ст.27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Статтею 93 ЦК України визначено, що місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 звернувся до Голосіївського районного суду м.Києва з позовом до ТОВ «РБК Україна», ТОВ «Інформаційне Агентство «Українські Новини» про захист честі, гідності та ділової репутації.

Відповідно до ч.15 ст.28 ЦПК України, позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів.

Разом з тим, як встановлено судом, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням ТОВ «РБК Україна» є: м.Київ, вул.П.Лумумби, 13, що територіально відноситься до Печерського району міста Києва; місцем знаходження ТОВ «Інформаційне Агентство «Українські Новини» є: м.Київ, вул.Еспланадна, 20, що також територіально відноситься до Печерського району міста Києва.

За даних обставин справа Голосіївському районному суду м.Києва не підсудна.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України,суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що справа за позовом ОСОБА_1 підлягає передачі для розгляду до Печерського районного суду м.Києва за місцезнаходженням відповідачів.

Керуючись ст.ст.31, 32 ЦПК України,

у х в а л и в:

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «РБК Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне Агентство «Українські Новини» про захист честі, гідності та ділової репутації передати за підсудністю на розгляд до Печерського районного суду м.Києва.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110457467
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —752/11218/22

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні