Рішення
від 11.04.2023 по справі 237/4462/21
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 237/4462/21

Провадження № 2/237/389/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.23 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого суддіЛіпчанського С. М.,

при секретарі Бахтіяровій Н. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Курахове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 до ТОВ "Фінпром маркет" треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Приватний нотаріус Київського нотаріального округу Остапенко Є.М., Авдіївський міський відділ державної виконавчої сліжби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Харків) про визнання виконавчого напису таким ,що не підлягає виконнанню,

ВСТАНОВИВ:

До Мар`їнського районного суду Донецької області звернувся ОСОБА_1 з позовною заявою про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

В обґрунтування позовної заяви зазначено, що у листопаді 2021 року позивач отримав постанову про відкриття виконавчого провадження приватним виконавцем Олійником Олегом Івановичем від 23.07.2021р. ВП №66182089. Через адвокатський запит отримав документи, які стали підставою для відкриття виконавчого провадження (копію виконавчого напису та заяву про примусове виконання) які свідчать, що 26.06.2013 р. між позивачем та ПАТ «Дельта банк» укладено Кредитний договір № 002-04868/260613. 22.06.2021 року за №l98440 приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Київської області Остапенко Євген Михайлович видав виконавчий напис про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Фінансова компанія «Фінпром маркет» заборгованості за Кредитним договором № 002-04868/260613 від 26.06.2013 року, за період з 03.06.2020 року по 22.06.2021 року включно, суму у розмірі: 3582,86 грн-заборгованість за тілом кредиту; 2918,68 грн. - заборгованість за нарахованими та несплаченими процентами; 2194,50 грн. - заборгованість за нарахованою та несплаченою комісією; 50,00 грн. плата за вчинення виконавчого напису, що становить загальну суму 8746,04 грн. Позивач просить визнати виконавчий напис за №l98440, таким, що не підлягає виконанню.

Зазначений виконавчий напис здійснено з грубим порушенням вимог законодавства, у даному випадку, нотаріус при вчиненні оспорюваного виконавчого напису не переконався належним чином у безспірності розміру сум, що підлягають стягненню за виконавчим написом, чим порушив норми Закону України «Про нотаріат» та Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів. Крім того, вчинення виконавчого напису відбулося після закінчення строку виконання основного зобов`язання, що в сукупності свідчить про наявність спору щодо суми, заявленої до стягнення.

Позивач у судове засідання не з`явилась, про час, дату та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надав суду заяву з проханням розглядати позов без його участі.

Відповідач та третя особа у судове засідання не з`явились, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У зв`язку з наведеним, суд, на підставі ч. 4 ст.223, ст.280 ЦПК України, постановляє заочне рішення.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі, якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутністю осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Ухвалою Мар`їнського районного суду Донецької області від 26.11.2021 року було вжито заходів забезпечення позову та зупинено стягнення за оскаржуваним виконавчим написом.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з огляду на наступне.

В силу положень ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За положеннями частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 1 статті 18 ЦК України встановлено, що захист цивільних прав може бути здійснено в нотаріальному порядку шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановленихзаконом.

Вчинення нотаріусом виконавчого напису це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов`язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису - надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником.

Суд зазначає, що вчинення виконавчого напису здійснюється нотаріусом не в довільному порядку на будь-якому документі за бажанням нотаріуса, а лише виключно у нормативно встановлених випадках.

Положеннямист.87 Закону України «Про нотаріат»визначено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

В силу вимог підпункту 2.3 пункту 2 Глави 16 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій вчинення виконавчого напису в разі порушення основного зобов`язання та (або) умов іпотечного договору здійснюється нотаріусом після спливу тридцяти днів з моменту надісланих іпотекодержателем повідомлень - письмової вимоги про усунення порушень іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця.

Водночас відповідачем не долучено до матеріалів справи доказів на виконання вказаної норми права та не доведено факт надсилання вимоги про усунення порушень як і не надано документів, що підтверджують безспірність заявленої до стягнення суми заборгованості.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку, що виконавчий напис було вчинено з порушенням вимог Закону України «Про нотаріат» та затвердженого Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у зв`язку з чим права позивача підлягають захисту шляхом визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 259, 263-265ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 до ТОВ "Фінпром маркет" треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Приватний нотаріус Київського нотаріального округу Остапенко Є.М., Авдіївський міський відділ державної виконавчої сліжби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Харків) про визнання виконавчого напису таким ,що не підлягає виконнанню задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис № 109779, виданий 22.06.2021 року приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу Київського міського нотаріального округу Остапенко Є. М. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ "Фінпром маркет" заборгованості у сумі - 8746,04 грн.

Стягнути з ТОВ "Фінпром маркет" на користь ОСОБА_1 судові витрати (позовна заява та заява про забезпечення позову) у розмірі 1362 гривня.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідачапротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області.

Суддя С. М. Ліпчанський

Дата документу 11.04.23 року

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110459487
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким ,що не підлягає виконнанню

Судовий реєстр по справі —237/4462/21

Рішення від 11.04.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні