Ухвала
від 14.04.2023 по справі 751/4240/22
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 751/4240/22

Провадження № 2-о/743/9/23

УХВАЛА

14 квітня 2023 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої - судді Павленко О.В.,

присяжних Ручко О.М., Джола Ю.М.,

при секретарі Воєдило О.В.,

у відкритомусудовомузасіданнівзалі судувсмтРіпкипідчасрозглядуцивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся досуду іззаявою, в якійпросив визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною та встановити над нею опіку.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 є його мати, яка в силу свого психічного стану вона не може забезпечувати свої первинні фізіологічні потреби, не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними. Відповідно до довідки «КНП Чернігівська міська лікарня №2» № 671 від 07.10.2022 року ОСОБА_2 має психічне захворювання, потребує стороннього догляду і такий догляд здійснює заявник по справі. В зв`язку з вище наведеним просив ОСОБА_2 визнати недієздатною і встановити над нею опіку.

20.10.2022 року ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова відкрито провадження у справі.

04.11.2022 року ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова за клопотанням заявника призначено по справі судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_2

08.12.2022 року на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 484 відносно ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 08.12.2022 року провадження по справі поновлено, призначено справу до розгляду на 14.12.2022 року.

В судовому засіданні представник Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради заявила клопотання про передачу справи на розгляд іншому суду відповідно до територіальної юрисдикції (підсудності), оскільки з 05.12.2022 року ОСОБА_2 зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , що належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Ріпкінського районного суду Чернігівської області.

Відповідно до ч.1 ст.295 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

03.01.2023 ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова, клопотання представника Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради про передачу справи на розгляд іншому суду відповідно до територіальної юрисдикції (підсудності) задоволено. Передано матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення наднею опіки за підсудністю до Ріпкінського районного суду Чернігівської області.

25.01.2023 року до Ріпкинського районного суду Чернігівської області з Новозаводського районного суду міста Чернігова надійшла цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки.

10.03.2023ухвалою Ріпкинськогорайонного судуЧернігівської області,залучено доучасті усправі заінтересованихосіб:Орган опікита піклуванняЛюбецької селищноїради Чернігівськогорайону Чернігівськоїобласті таЛюбецький психоневрологічнихінтернат Департаментусоціального захистунаселення Чернігівськоїобласної державноїадміністрації тавідкладено розглядсправи зазаявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Департамент соціальноїполітики Чернігівськоїміської ради,Орган опікита піклуванняЛюбецької селищноїради Чернігівськогорайону Чернігівськоїобласті,Любецький психоневрологічних інтернат Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки,на 13год.30хв.14квітня 2023року.

У судове засідання заявник надав заяву про розгляд справи у його відсутність та у якій підтримав заявлені вимоги, просив їх задовольнити.

Представник органуопіки тапіклування Любецькоїселищної радив судовезасідання надавзаяву,в якійпросив розглянутисправу уйого відсутність, заявлені вимоги підтримує.

Представник Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради у судове засідання не з`явився, надіславши заяву про залишення подання про призначення опікуна без розгляду та розгляд справи за його відсутності.

Представник Любецького психоневрологічного інтернату Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації в судове засідання не з`явився, надіславши заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку, що заяву Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради про залишення подання про призначення опікуна залишити без розгляду.

Відповідно до вимог ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно вимог ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи, зобов`язавши орган опіки та піклування Любецької селищної ради у відповідності до вимог ст.60 ЦК України, ст.300 ЦПК України, направити на адресу суду подання органу опіки та піклування, щодо доцільності призначення опікуна над ОСОБА_2 .

Керуючись ст. 258-261, 293-294, 299-300 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Органу опіки та піклування Любецької селищної ради у відповідності до вимог ст.60 ЦК України, ст.300 ЦПК України, направити на адресу суду подання органу опіки та піклування, щодо доцільності призначення опікуна над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою с. Ул.- Середків Немирівського району Львівської області, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 .

Відкласти розглядсправи зазаявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Департамент соціальноїполітики Чернігівськоїміської ради,Орган опікита піклуванняЛюбецької селищноїради Чернігівськогорайону Чернігівськоїобласті,Любецький психоневрологічних інтернат Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки, на 12 год. 00 хв. 09 травня 2023 року.

У судове засідання викликати учасників справи.

Копії ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуюча О.В. Павленко

Присяжні: О.М. Ручко

Ю.М. Джола

Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110464185
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —751/4240/22

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні