Ухвала
від 26.04.2023 по справі 927/423/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

26 квітня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/423/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши матеріали позовної заяви б/н від 17.03.23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудпостач", код ЄДРПОУ 43565620, вул. Промислова, буд. 4, м. Київ, 01013,

до відповідача: Приватного підприємства "Промінь База", код ЄДРПОУ 38282036, вул. Перемоги, буд. 46, с. Озерне, Чернігівський район, Чернігівська область, 17072,

про стягнення 907 656,34 грн

Обставини справи.

21.03.23 до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудпостач" про стягнення 907 656,34 грн заборгованості, а саме: 600 000 грн боргу, 265 187,09 грн інфляційних, 42 469,25 грн 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем прийнятих на себе зобов`язань в частині поставки товару за Договором поставки №ТI 3010-1 від 30.10.20.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.03.23 справа №927/423/23 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою суду від 22.03.23 позовну заяву залишено без руху та зобов`язано позивача протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви - шляхом подання до суду: - доказів, які станом на день подання позову до суду підтверджували посадове становище гр. Клепач М., як директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудпостач"; - доказів сплати судового збору у розмірі 13 614,85 грн; - доказів надсилання позовної заяви з додатком на адресу відповідача; - розрахунку 3% річних та інфляційних втрат; -належним чином засвідченого Договору № ТІ 3010-1. від 30.10.2020 р.

Крім того, в ухвалі від 22.03.23 роз`яснено позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в разі не усунення ним всіх недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху від 22.03.23 по справі № 927/423/23, яка була направлена судом на адресу позивача, вказану ним у позовній заяві (вул. Промислова, буд. 4, м. Київ, 01013) повернута на адресу суду 03.04.23 відділенням зв`язку з відміткою адресат відсутній за вказаною адресою.

З`ясовуючи належність повідомлення позивача про залишення позовної заяви без руху суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 3 та ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Частиною 11 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

У Перехідних положеннях Господарського процесуального кодексу України, а саме у пункті 17 та підпункті 17.1 передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Згідно із положеннями частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є:

- день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення (пункт 3);

- день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду (пункт 4);

- день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (пункт 5).

Порядок надання послуг поштового зв`язку, права та обов`язки операторів поштового зв`язку і користувачів послуг поштового зв`язку визначають Правила надання послуг поштового зв`язку, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, і які регулюють відносини між ними.

Поштові відправлення залежно від технології приймання, обробки, перевезення, доставки/вручення поділяються на такі категорії: прості, рекомендовані, без оголошеної цінності, з оголошеною цінністю. Рекомендовані поштові картки, листи та бандеролі з позначкою "Вручити особисто", рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення (пункти 11 та 17 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі у приміщенні об`єкта поштового зв`язку вручаються адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім`ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата або повнолітніх членів його сім`ї до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу (пункт 99 Правил надання послуг поштового зв`язку).

Відповідно до пунктів 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження.

Поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику у разі, зокрема, закінчення встановленого строку зберігання.

Положеннями ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» визначено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно сформованого судом 04.04.23 Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариства з обмеженою відповідальністю "Євробудпостач", код ЄДРПОУ 43565620, його місцезнаходження: вул. Промислова, буд. 4, м. Київ, 01013.

Заяв про зміну місцезнаходження від позивача не надходило.

Виходячи з аналізу положень ст. ст. 120, 242 Господарського процесуального кодексу України, пунктів 11, 17, 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, суд дійшов висновку, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, за відсутності відомостей у суду про наявність у такої сторони інших засобів зв`язку та/або адреси електронної пошти, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі (аналогічні висновки викладені у постановах Верховного Суду від 13.01.2020 у справі № 910/22873/17, від 14.08.2020 у справі № 904/2584/19).

Встановлений порядок надання послуг поштового зв`язку, доставки та вручення рекомендованих поштових відправлень, строк зберігання поштового відправлення забезпечує адресату можливість вжити заходів для отримання такого поштового відправлення та, відповідно, ознайомлення з судовим рішенням.

Суд звертає увагу на те, що направлення листів рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, у даному випадку суду.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного суду від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б, від 18.03.2021 у справі №911/3142/19.

Оскільки копія ухвали суду від 22.03.23 по справі № 927/423/23 направлялась позивачу на адресу, вказану ним у позовній заяві та відповідає відомостям, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань повернулась на адресу суду з відміткою відділення поштового зв`язку адресат відсутній за вказаною адресою, суд вважає, що позивач належним чином повідомлений про залишення позовної заяви без руху.

За приписами ч.1 ст.9 Господарського процесуального кодексу України, ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України Про доступ до судових рішень, усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 Закону України Про доступ до судових рішень).

Таким чином, позивач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалою суду від 22.03.23 про залишення позовної заяви без руху по справі № 927/423/23 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Як встановлено судом, у відповідності до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення копії ухвали суду від 22.03.23 про залишення позовної заяви без руху по справі № 927/423/23 позивачу є 03.04.23 (день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження).

Таким чином позивач повинен був усунути недолік позовної заяви по справі № 927/423/23 у відповідності з вимогами ухвали суду від 22.03.23 у строк до 13.04.23 включно.

Позивач не виконав вимог ухвали суду від 22.03.23 та не усунув недолік позовної заяви б/н від 17.03.23.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з частин 4, 6 статті 174 Господарського процесуального кодекс України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи, що встановлений судом строк на усунення недоліків позовної заяви закінчився та позивачем не усунуті недоліки позовної заяви б/н від 17.03.23, вказана заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала постановляється у перший день після виходу судді з відпустки.

Керуючись ч. 4, 6 ст.174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву і додані до неї документи повернути позивачу.

Додаток на 8 арк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110485093
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 907 656,34 грн

Судовий реєстр по справі —927/423/23

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні