Ухвала
від 27.04.2023 по справі 461/1464/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/1464/23

Провадження № 1-кс/461/2254/23

УХВАЛА

27.04.2023 року, слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Львові клопотання в.о. прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці»,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, яке обґрунтовує тим, що відповідно до наказу начальника центру ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» № 56 - к від 1 квітня 2010 р. ОСОБА_4 призначено на посаду провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд.

Відповідно до посадової інструкції затвердженої директором ДП «Західний ЕТЦ» від 13.08.2018 на ОСОБА_4 покладено ряд завдань та обов`язків, серед яких наявні:

-проведення експертизи проектної документації на ремонт, реконструкцію, технічне переоснащення, виготовлення, монтаж та налагодження об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд (далі КН та ПС), інших об`єктів згідно діяльності відділу, на відповідність законів нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки і інших нормативних документів;

-проведення експертиз нових об`єктів КН та ПС на відповідність законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки;

-проведення обстеження підприємств щодо спроможності суб`єкта господарювання виконувати роботи підвищеної небезпеки та експлуатувати об`єкти підвищеної небезпеки з додержанням вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

При цьому, ОСОБА_4 в період часу з 01.02.2021 по 10.02.2021 пройшов курс підвищення кваліфікації за напрямом: проведення технічного огляду та/або експертного обстеження вантажопідіймальних кранів, підйомників, ліфтів, ескалаторів, канатних доріг, фунікулерів і стаціонарних та пересувних атракціонів та в період часу з 08.02.2021 по 17.02.2021 пройшов курс підвищення кваліфікації за напрямом: проведення технічного огляду та/або експертного обстеження об`єктів котлонагляду (котлів, посудин, що працюють під тиском, трубопроводів пари та гарячої води), про що, отримав відповідні свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Таким чином, ОСОБА_4 , займаючи посаду провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» є особою, яка провадить професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг.

Так, орієнтовно в середині травня 2022 року ОСОБА_5 будучи директором ТОВ «ЛІФКОМ», маючи намір здійснювати діяльність пов`язану з виконанням будівельних робіт, в тому числі робіт підвищеної небезпеки, звернувся в ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» щодо отримання дозволу на проведення відповідних робіт.

Перебуваючи в ДП «Західний ЕТЦ Держпраці» ОСОБА_5 порадили звернутись в відділ випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд, працівниками якого видаються відповідні висновки, що останнім було зроблено.

ОСОБА_4 будучи експертом технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд, в ході розмови з ОСОБА_5 , повідомив про можливість проведення ним відповідної експертизи та надання позитивного висновку.

В подальшому, ОСОБА_4 в середині червня 2022 року перебуваючи на одній із автостоянок, яка знаходиться на території Сихівського району м. Львова, під час огляду автокрану, повідомив ОСОБА_5 , що за видачу позитивного висновку, окрім офіційної оплати за проведення експертизи, необхідно додатково, як неправомірну вигоду, надати грошові кошти в сумі 30 000 грн.

28.07.2022 між ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці», в особі головного інженера Ярослави Макар та ТОВ «ЛІФКОМ», в особі директора ОСОБА_5 , укладено договір №2409-12 про надання послуг - проведення експертизи щодо додержання вимог законодавства з питань охорони праці та безпеки промислового виробництва під час виконання робіт підвищеної небезпеки. Окрім того, в цей же день ОСОБА_5 надано рахунок № 2409-12 на суму 15 600 грн. за видачу висновку експерта, який ним було оплачено.

21.11.2022 орієнтовно о 12:05 год. ОСОБА_4 перебуваючи біля приміщення ДП «Західний ЕТЦ», який знаходиться по вул. Богдана Хмельницького, 233, що у місті Львові висловив вимогу та одержав від ОСОБА_5 частину неправомірної вигоди в сумі 3 000 грн.

В подальшому, 03.03.2023 ОСОБА_4 при зустрічі з ОСОБА_5 , яка відбулась біля університету імені Івана Франка, що за адресою: м. Львів, вул. Університетська, 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, висловив ОСОБА_5 протиправну вимогу про необхідність надання йому окрім раніше обумовленої суми в розмірі 30000 грн., ще неправомірної вигоди в розмірі 12 000 грн. за сприяння у видачі відповідного дозволу Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи поставленим в умисно створені ОСОБА_4 умови, за яких він вимушений надати йому неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів, а саме відмові у наданні йому позитивного висновку щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки та неотриманні дозволу на виконання вантажувально-розвантажувальних робіт за допомогою машин і механізмів, погодився на протиправні вимоги ОСОБА_4

07.03.2022, близько 11 год 25 хв. перебуваючи в автомобілі марки «Ford Focus», д.н.з. НОМЕР_1 , по вул. Хвильового, 14а, у місті Львові, одержав від ОСОБА_5 неправомірну вигоду загальною сумою 39 000 гривень за вчинення ним, в інтересах ОСОБА_5 дій, а саме: за видачу позитивного висновку експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки, а також сприяння у видачі дозволу на виконання вантажувально-розвантажувальних робіт за допомогою машин і механізмів Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці. Після чого, правоохоронними органами було припинено протиправну діяльність ОСОБА_4 , а предмет неправомірної вигоди вилучено.

Прокурор просить клопотання задовольнити, оскільки продовжують існувати обставини, які стали підставою для відсторонення підозрюваного від посади ухвалою слідчого судді від 08.03.2023 року.

Прокурором було подано клопотання про здійснення розгляду без аудіо та відео фіксації. Вимоги клопотання про продовження дії заходу забезпечення підтримав в повному обсязі.

Підозрюваний та його захисник подали до суду клопотання про здійснення розгляду без аудіо та відео фіксації. Проти задоволення клопотання прокурора не заперечували.

Дослідивши матеріали поданого клопотання, врахувавши думку учасників судового провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

За процесуального керівництва прокурорів Львівської обласної прокуратури слідчими СУ ГУ НП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022140000000222 від 03 серпня 2022 року, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК України та за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Слідчим суддею встановлено, що 07 березня 2023 року ОСОБА_4 затримано в порядку ст. 208 КПК України та 08 березня 2023 року останнім повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 КК України.

28.03.2023 відносно підозрюваного ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із внесенням застави, яку він сплатив.

На підставі ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова № 461/1464/23, провадження № 1-кс/461/1319/23 підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд строком на два місяці, тобто до 08.05.2023.

Відповідно дост.154 КПК Українивідсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст. 158 КПК України,слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати; сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Приймаючи рішення за клопотанням, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини, який неодноразово у своїх рішеннях зазначав, що факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу. Наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин справи.

Враховуючи наявність обґрунтованої підозри вчинення ОСОБА_4 інкримінованих йому кримінальних правопорушень, а також те, що такий підозрюється, зокрема у вчиненні тяжкого злочину, санкція якого передбачає покарання лише у виді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, та те, що підозрюваний ОСОБА_4 може продовжити здійснювати інкриміновані йому кримінальні правопорушення, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.131, 132, 154-157, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого. - задоволити.

Продовжити строк відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від посади провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці» терміном на 2 місяці., тобто до 27.06.2023 року.

Строк дії ухвали становить до 27.06.2023 року включно.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного протягом п`яти діб з дня її проголошення, а особою, яка перебуває під вартою протягом п`яти днів з моменту вручення їй копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110490202
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади провідного експерта технічного з промислової безпеки відділу випробувань та експертиз об`єктів котлонагляду та підіймальних споруд державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці

Судовий реєстр по справі —461/1464/23

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні