Ухвала
від 27.04.2023 по справі 160/26615/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 квітня 2023 рокуСправа №160/26615/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бондар М.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву представника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі за позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального дошкільного навчального закладу «Казка» про застосування заходів реагування,-

ВСТАНОВИВ:

19.04.2023 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла заява представника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі за позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального дошкільного навчального закладу «Казка» про застосування заходів реагування. В обґрунтування своєї заяви Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області посилається на те, що у виконавчому листі, виданому Дніпропетровським окружним адміністративним судом по справі №160/26615/21 не проставлена дата видачі виконавчого листа. 14.06.2022 позивач направив заяву про відкриття виконавчого провадження до Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), проте 20.07.2022 на адресу позивача надійшло повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з відсутністю на виконавчому листі дати видачі документа. Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області подало заяву від 01.08.2022 про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та проставлення дати видачі на виконавчому документі. Ухвалу від 16.08.2023, якою заяву Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області задоволено, позивач отримав 05.04.2023. Таким чином, є необхідність у поновленні пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, як такий, що пропущено з поважних причин.

Ухвалою суду від 20.04.2023 заяву призначено до розгляду у судовому засіданні на 27.04.2023.

В судове засідання 27.04.2023 сторони не з`явились. Неявка представників сторін в судове засідання не перешкоджає розгляду заяви. У зв`язку з неявкою представників сторін розгляд заяви відбувається в порядку письмового провадження.

Дослідивши заяву та матеріали справи, суд зазначає наступне.

В провадженні Дніпропетровського окружного адміністративного суду перебувала справа №160/26615/21 за позовом Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального дошкільного навчального закладу «Казка» про застосування заходів реагування.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 25.02.2022 позов Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області задоволено повністю.

19.05.2022 Дніпропетровським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист по справі №160/26615/21 без проставлення дати видачі виконавчого листа.

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській посилається на те, що виконавчий лист по справі №160/26615/21 позивач отримав нарочно 07.06.2022, що підтверджується відповідно розпискою.

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи, за якими стягувачем є держава або державний орган, можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

На підставі статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції. Суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд зазначає, що позивач отримав виконавчий лист без дати видачі документу, а й отже, не мав можливості скористатися своїм правом щодо виконання рішення суду, адже строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, визначений у виконавчому листі сплив 29.06.2022.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.08.2022 заяву Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі №160/26615/21 - задоволено:

- визнано поважною причиною пропуску строку для пред`явлення виконавчого лсита до виконання в адміністративній справі №160/26615/21;

- поновлено Головному управлінню Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа до виконання у справі №160/26615/21 строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

05.04.2023 позивач отримав копію ухвали від 16.08.2023, що підтверджується відповідною розпискою.

Зважаючи на вищевказані обставини, суд дійшов висновку, що стягувач був позбавлений можливості пред`явити виданий судом у цій справі виконавчий документ до виконання, внаслідок чого суд приходить до висновку, що строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання пропущено з поважних причин.

Суд звертає увагу, що питання виконання судових рішень неодноразово було предметом розгляду Європейського Суду з прав людини. Зокрема, у Рішенні від 20 липня 2004 року у справі Шмалько проти України зазначений Суд наголосив: ... пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом стосовно будь-яких його прав та обов`язків цивільного характеру. Таким чином, ця стаття проголошує право на суд, одним з аспектів якого є право на доступ до суду, тобто право подати позов щодо цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б примарним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Було б незрозуміло, якби ст.6 Конвенції, детально описуючи процесуальні гарантії, які надаються сторонам у спорі, а саме: справедливий, публічний і швидкий розгляд, водночас не передбачала виконання судових рішень. Якщо тлумачити ст. 6 як таку, що стосується виключно доступу до судового органу та судового провадження, то це могло б призводити до ситуацій, що суперечать принципу верховенства права, який договірні держави зобов`язалися поважати, ратифікуючи Конвенцію. Отже, для цілей ст. 6 виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина судового розгляду.

Крім того, суд зазначає, що за правилами статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за можливе задовольнити заяву Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №160/26615/21.

Керуючись статтями 248, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №160/26615/21 - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа у справі №160/26615/21, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом, строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

Копію цієї ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтями 295 та 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя М.В. Бондар

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110492287
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —160/26615/21

Ухвала від 27.04.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Рішення від 24.02.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні