Рішення
від 26.04.2023 по справі 240/811/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2023 року м. Житомир справа № 240/811/21

категорія 109040000

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

судді Шимоновича Р.М.,

розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах сина ОСОБА_2 до державного реєстратора прав на нерухоме майно в особі приватного нотаріуса Тимошенко Надії Сергіївни про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулася ОСОБА_1 в інтересах сина ОСОБА_2 із позовом, у якому просить:

- визнати бездіяльність суб`єкта владних повноважень в особі приватного нотаріуса Тимошенко Надії Сергіївни протиправною;

- зобов`язати приватного нотаріуса Тимошенко Н.С. вчинити дії, необхідні для реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 1823482200:08:000:0296 на ОСОБА_2 на підставі договору дарування земельної ділянки від 31 травня 2019 року.

В обгрунтування своїх вимог зазначає, що на підставі договору дарування її неповнолітньому сину була подарована земельна ділянка. Однак відповідачем у реєстрації права власності на цю ділянку було відмовлено, що є протиправною бездіяльністю і суперечить нормам Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 05 квітня 2021 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Відповідач відзив на позов не надіслав.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

31 травня 2019 року ОСОБА_3 за договором дарування передав ОСОБА_2 у власність земельну ділянку з кадастровим номером 1823482200:08:000:0296 за адресою: АДРЕСА_1 .

Цього ж дня ОСОБА_1 як законний представник неповнолітнього ОСОБА_2 звернулася до державного реєстратора прав на нерухоме майно - приватного нотаріуса Тимошенко Надії Сергіївни із заявою про державну реєстрацію прав на вказану земельну ділянку за її сином.

Відповідач 31 травня 2019 року прийняла рішення № 47151273, яким відмовила у державній реєстрації права приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 1823482200:08:000:0296 за адресою: Ворсівська сільська рада Малинського району Житомирської області, громадська організація садове товариство "Букач", ділянка 44, у зв`язку з наявністю у реєстрі на один і той же об`єкт нерухомого майна двох окремих відкритих розділів.

Вважаючи бездіяльність відповідача протиправною, позивач звернулася до суду з даним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, розміщене на території України, та обтяжень таких прав регулюються Законом України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01 липня 2004 року № 1952-IV (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, далі - Закон).

Відповідно до статті 10 Закону, державним реєстратором є:

1) громадянин України, який має вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації прав;

2) нотаріус;

3) державний виконавець, приватний виконавець - у разі державної реєстрації обтяжень, накладених під час примусового виконання рішень відповідно до закону, а також у разі державної реєстрації припинення іпотеки у зв`язку з придбанням (передачею) за результатом прилюдних торгів (аукціонів) нерухомого майна, що є предметом іпотеки.

Згідно з частинами 1, 2, 3 статті 13 Закону, державний реєстр прав складається з розділів, спеціального розділу, бази даних заяв та реєстраційних справ в електронній формі. Невід`ємною архівною складовою частиною Державного реєстру прав є Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек.

На кожний об`єкт нерухомого майна під час проведення державної реєстрації права власності на нього вперше у Державному реєстрі прав відкривається новий розділ та формується реєстраційна справа, присвоюється реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна.

Після відкриття на об`єкт нерухомого майна розділу у Державному реєстрі прав відомості про інші речові права та суб`єкта (суб`єктів) цих прав, обтяження прав на нерухоме майно та суб`єкта (суб`єктів) цих обтяжень переносяться до такого розділу.

Відповідно до статті 15 Закону, реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна є індивідуальний номер, який присвоюється кожному індивідуально визначеному об`єкту нерухомого майна при проведенні державної реєстрації права власності на нього вперше, не повторюється на всій території України і залишається незмінним протягом усього часу існування такого об`єкта.

У разі переходу права власності на об`єкт нерухомого майна або зміни відомостей про об`єкт нерухомого майна його реєстраційний номер не змінюється, крім випадків, передбачених статтею 14 цього Закону.

Зі змісту наведених правових норм вбачається, що при переході права власності на об`єкт у зв`язку з його даруванням відкриття нового розділу в Державному реєстрі прав та присвоєння нового номеру об`єкту нерухомого майна законодавством не передбачено.

У державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями (пункт 5 частини 1 статті 24 Закону).

Відповідно до частини 2 статті 24 Закону, за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав.

Рішення про відмову в державній реєстрації прав повинно містити вичерпний перелік обставин, що стали підставою для його прийняття.

Як вже було встановлено судом, відповідач відмовила ОСОБА_1 як законному представнику ОСОБА_2 у державній реєстрації прав на земельну ділянку, про що прийнято відповідне рішення № 47151273 від 31 травня 2019 року. На думку позивача, мало місце допущення відповідачем при цьому бездіяльності.

З такими твердженнями суд не погоджується, оскільки бездіяльність - це не вчинення у встановлений законом строк дії, яку суб`єкт владних повноважень повинен вчинити, бездіяльність виражається у пасивній поведінці.

У даній справі приватний нотаріус Тимошенко Н.С. як державний реєстратор прав на нерухоме майно бездіяльність не допустила, так як вчинила дії, а саме - прийняла рішення про відмову у державній реєстрації права приватної власності на земельну ділянку, обгрунтовуючи його наявністю в реєстрі на цю земельну ділянку двох відкритих розділів (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1123562918234 і 1123425418234), що суперечить Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Такі розділи були відкриті державним реєстратором виконавчого комітету Малинської міської ради Житомирської області Потапенко М.В.

У поданому позові ОСОБА_1 як законний представник свого сина не оскаржує рішення № 47151273 від 31 травня 2019 року про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень і не просить його скасувати. Також у матеріалах справи відсутні докази звернення позивача до державних реєстраторів щодо закриття одного з розділів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на земельну ділянку з кадастровим номером 1823482200:08:000:0296.

Згідно з частинами 1, 4 статті 26 Закону, записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав.

У разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про відмову в державній реєстрації прав, про зупинення розгляду заяви, а також у випадку, передбаченому підпунктом "б" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування відповідного рішення та відновлюється розгляд документів за відповідною заявою у сфері державної реєстрації прав.

Оскільки рішення приватного нотаріуса Тимошенко Н.С. як державного реєстратора прав на нерухоме майно № 47151273 від 31 травня 2019 року позивачем не оскаржене, воно є чинним, тому підстави для відновлення розгляду питання про державну реєстрацію земельної ділянки на підставі договору дарування від 31 травня 2019 року відсутні.

Відповідно до частини 2 статті 9 КАС України, суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог.

Згідно з статтею 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З огляду на викладене, а також ураховуючи обставини даної справи, суд приходить до висновку, що адміністративний позов є необгрунтованим і задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 77, 90, 139, 242-246,256 КАС України, суд

вирішив:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 в інтересах сина ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до державного реєстратора прав на нерухоме майно в особі приватного нотаріуса Тимошенко Надії Сергіївни (вул. Винниченка, 20, м. Малин, Житомирська область, 11601) про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.М.Шимонович

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110492584
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (у тому числі прав на земельні ділянки)

Судовий реєстр по справі —240/811/21

Рішення від 26.04.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

Ухвала від 05.04.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

Ухвала від 01.02.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Шимонович Роман Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні