Рішення
від 24.04.2023 по справі 752/2471/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/2471/22

Провадження № 2/752/4188/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

24.04.2023 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Шевченко Т.М.

з участю секретаря Солодовник Я.С.,

розглянувши за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нугора" та Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими, -

в с т а н о в и в:

у січні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернувся у суд з позовом про визнання трудових відносин припиненими.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що він є директором ТОВ «Нугора» відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. На даний час ТОВ «Нугора» фактично припинило свою діяльність, учасники не приймають жодної участі в управлінні підприємством, внаслідок чого позивач втратив матеріальну та будь - яку іншу зацікавленість у перебуванні на посаді директора. 08.11.2021 р. він надіслав ТОВ «Нугора» повідомлення про проведення загальних зборів учасників підприємства 09.12.2021 р. Проте, збори не відбулися у зв"язку з відсутністю учасників ТОВ «Нугора». Бездіяльність товариства та засновників призвела до порушення його трудових прав, оскільки позивач позбавлений можливості вільно обирати працю.

За таких підстав, позивач просить суд визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та ТОВ «Нугора», а ОСОБА_1 звільнити з посади директора ТОВ «Нугора» з 09.12.2021 на підставі ст. 38 Кодексу законів про працю України, зобов`язавши Управління «Центр надання адміністративних послуг Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації» виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про керівника (директора) ТОВ «Нугора» ОСОБА_1

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 14 лютого 2022 року відкрито спрощене позовне провадження у справі. (а.с. 60)

Заочним рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 19.05.2022 року задоволено позов ОСОБА_1 . Постановлено визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нугора" (ЄДРПОУ 35077077) з дати набрання чинності рішення у справі з посади директора за власним бажанням відповідно до статті 38 КЗпП України. Зобов`язати посадових осіб Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадянських формувань, запис про керівника (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю "Нугора" - ОСОБА_1. (а.с. 71)

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 13.03.2023 року вказане заочне рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 19 травня 2022 року скасоване. (а.с. 111)

Відповідач ТОВ «Нугора» відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подав.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи, особи, які беруть участь у справі, не викликались.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 є директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Нугора».

Відповідно до ст. 29 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Відповідно до ст. 39 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» дирекція (директор) підзвітна загальним зборам учасників, організовує виконання їх рішень. Тобто, загальні збори учасників здійснюють управління товариством та реалізують право уповноваженого органу товариства усунути особу від виконання обов`язків члена виконавчого органу в будь який час і з будь яким підстав.

08 листопада 2021 року ОСОБА_1 направив на адресу ТОВ «Нугора» заяву про звільнення за власним бажанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 31 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» загальні збори учасників скликаються у випадках, передбачених цим Законом або статутом товариства, а також з ініціативи виконавчого органу товариства.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань учасником товариства є ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Звертаючись у суд з даним позовом, ОСОБА_1 стверджує, що 09 грудня 2021 року позачергові збори ТОВ «Нугора» не відбулися в зв`язку з неявкою учасників зборів.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітню плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбаченні законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 36 КЗпП України підставами для припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38,39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40,41) або не вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45).

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на визначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижня.

Таким чином, на підставі письмової заяви та попередивши власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний трудовий договір за ч. 1 ст. 38 КЗпП України, що ОСОБА_1 було здійснено.

Статтями ст. 97, 99 Цивільного кодексу України встановлено, що управління товариством здійснюють його органу. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад.

Аналогічні положення закріпленні у ч. 1 ст. 58 Закону України «Про господарські товариства» від 19 вересня 1991 року N 1576-XII, ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06 лютого 2018 року № 2275-VIII.

Відповідно до положень статті 38 КЗпП України, ст. 58,59,60,62 Закону України «Про господарські товариства» право Товариства на звільнення за власним бажанням кореспондує обов`язок учасників Товариства провести загальні збори, на яких розглянути заяву керівника Товариства та створити/призначити новий виконавчий орган.

Згідно із ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Конституційний Суд України у рішеннях від 07.07.2004 року № 14-рп/2004, від 16.10.2007 року № 8-рп/2007 та від 29.01.2008 року № 2-рп/2008 зазначив, що визначене статтею 43 Конституції України право на працю Конституційний Суд України розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю (індивідуально-трудова діяльність, фермерство тощо), так і можливість працювати за друдовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися, то вільно її обирати, забезпечення кожному без дискримінації вступати у трудові відносини для реалізації своїх здібностей. За своєю природою право на працю є невід`ємним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації.

Реалізація права громадянина на працю здійснюється шляхом укладання ним трудового договору і виконання кола обов`язків за своєю спеціальністю, кваліфікацією або посадою, яка передбачається структурою і штатним розписом підприємства, установи чи організації.

Приписами ст. 22 КЗпП України та ст. 43 Конституції України забороняють будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладанні, зміні та припиненні трудового договору.

Таким чином, уповноважені на звільнення керівники ТОВ «Нугора» проігнорували повідомлення ОСОБА_1 про бажання реалізувати своє право на вільний вибір трудової діяльності, не розглянули по суті його заяву про звільнення протягом передбачених законодавством строків, не виконали покладені на них обов`язків, тим самим допустили порушення трудових прав ОСОБА_1 .

Разом з тим, позовні вимоги до Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації про виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадянських формувань, запис про керівника (директора) ТОВ «Нугора» - ОСОБА_1, на думку суду, не підлягають задоволенню, оскільки Управління (Центр) надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації не є суб"єктом державної реєстрації, перелік яких визначено в пункті 14 частини 1 статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", тому не наділений повноваженнями скасовувати або вносити зміни до відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України стягненню з відповідача на користь позивача підлягає судовий збір в сумі 992,40 гривень.

Керуючись статтями 21,38 КЗпП України, статтями 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 169, 209, 212-215, 218, 223 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нугора" та Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання трудових відносин припиненими - задовольнити частково.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нугора" (ЄДРПОУ 35077077) з дати набрання чинності рішення у справі з посади директора за власним бажанням відповідно до статті 38 КЗпП України.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Нугора" на користь ОСОБА_1 992,40 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено02.05.2023
Номер документу110498935
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання трудових відносин припиненими

Судовий реєстр по справі —752/2471/22

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Крижанівська Ганна Володимирівна

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні