Рішення
від 28.04.2023 по справі 347/642/23
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/642/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.04.2023 м. Косів

Косівський районний суд, Івано-Франківської області в складі :

головуючої - судді : Крилюк М.І.,

присяжних: Кузменюка М.Д., Дійчука П.Л.,

секретаря: Лазорик Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Косів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Косівської РДА, ОСОБА_2 , відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Косівському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення дитини, -

в с т а н о в и в:

Заявник, ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою до заінтересованих осіб: органу опіки та піклування Косівської РДА, ОСОБА_2 , відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Косівському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення дитини мотивуючи свої вимоги тим, що 01.07.2020 р він зареєстрував шлюб з ОСОБА_3 . ОСОБА_2 являється матір`ю малолітньої дитини - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . З часу їх одруження малолітня дитина, ОСОБА_4 проживає в їх сім`ї за адресою: АДРЕСА_1 . Стан здоров`я , фізичний та розумовий розвиток дитини підтверджено висновком від 20.02.2023 року, що видана консультативною поліклінікою Косівською ЦРЛ. Малолітня дитина ОСОБА_4 вважає його батьком. Рішенням Рожнятівського районного суду від 20.12.2022 року позбавлено ОСОБА_5 батьківських прав щодо малолітньої дитини ОСОБА_4 . За висновком служби у справах дітей Косівської РДА прийнято рішення про доцільність усиновити ОСОБА_1 малолітню ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Актом обстеження умов проживання № 14/02-15 від 16.02.2023 р, складений Кутською ТГ, підтверджується, що в результаті бесіди з малолітньою ОСОБА_4 , дитина не заперечує проти її усиновлення, спостерігаються доброзичливі відносини між заявником та дитиною. На підтвердження задовільного стану свого здоров`я, ним долучено до матеріалів справи висновок № 87 від 08.02.2023 року. До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, що підтверджується Витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення осіб до кримінальної відповідальності та наявності судимості» станом на 07.02.2023 рік . Мати дитини ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 не заперечує проти усиновлення ним дитини. Їх сім`я проживає в будинку дружини, підтвердженням є Акт обстеження умов проживання № 14/02-15 від 16.02.2023 р. складений Службою у справах дітей Кутської ТГ, де для виховання та розвитку дитини створені належні умови. Дитина прихильна до нього, вважає та називає його батьком, а тому він бажає йому бути батьком на законних правах. Розумовий розвиток дитини відповідає її віку. Просить заяву задоволити.

Заявник ОСОБА_1 подав суду заяву із клопотанням про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та просить заяву задоволити.

Зацікавлена особа - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, подала суду заяву із клопотанням про розгляд справи без її участі, вимоги заяви ОСОБА_1 підтримує та просить задоволити в повному обсязі.

Представник зацікавленої особи - служби у справах дітей Косівської районної державної адміністрації Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився , причина неявки суду невідома.

Представник зацікавленої особи - начальник Косівського відділу ДРАЦСу у Косівському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Н.Малик подала суду заяву із клопотанням про розгляд справи без її участі . Заперечень щодо задоволення заяви немає.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення з наступних підстав:

Відповідно до ч.3 ст.51 Конституції України зазначено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Частинами 1, 3 ст.211 СК України передбачено, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті.

Як встановлено в судовому засіданні заявник в справі ОСОБА_1 та ОСОБА_7 зареєстрували шлюб 01.07.2020 року у виконавчому комітеті Кутської селищної ради Косівського району Івано-Франківської області. за актовим записом №11. Прізвище після державної реєстрації шлюбу дружини - ОСОБА_8 , підтвердженням чого є долучена до матеріалів справи копія свідоцтва про шлюб а.с.7.

Заявник в справі, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 народився в с.Черганівка Косівського району, та фактично проживає в АДРЕСА_1 .

Згідно матеріалів справи видно, що ОСОБА_1 звернувся до служби у справах дітей Косівської РДА із заявою бажаючи усиновити дитину - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно висновку Косівської РДА (а.с.9-10 від 28.02.2023 року комісія вважає доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини усиновлення ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 жителем АДРЕСА_1 малолітньої дитини - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається із долученого до матеріалів справи рішення Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 20.12.2022р. (а.с.17-20) ОСОБА_5 позбавлено батьківських прав щодо неповнолітньої дочки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стан здоров`я , фізичний та розумовий розвиток дитини підтверджено висновком від 20.02.2023 року, що видана консультативною поліклінікою Косівською ЦРЛ (а.с.14)

Частинами 1, 3, 5 статті 217 СК України передбачено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Як встановлено в судовому засіданні мати дитини ОСОБА_2 згідно заяви засвідченої приватним нотаріусом Фединчук С.І. від 15.02.2023 року (а.с.16) надала згоду на усиновлення своїм чоловіком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 її малолітньої дочки - ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в селищі Рожнятів Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Згідно ч.1ст.208 СК України усиновленою може бути дитина. В статті 6 цього Кодексу зазначено, що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до ч.1,3 ст.218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до матеріалів справи видно, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 вважається малолітньою дитиною, оскільки їй ще не виповнилося 14 років.

Згідно ст.224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини. Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Як стверджується висновком про стан здоров`я особи заявника від 08.02.2023р. ОСОБА_1 може бути усиновлювачем (а.с.13).

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», (а.с.15) ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї за №14/02-15 від 16.02.2023 р, (а.с.11, 12 ) складений Кутською ТГ, підтверджується, що в результаті бесіди з малолітньою ОСОБА_4 , дитина не заперечує проти її усиновлення, спостерігаються доброзичливі відносини між заявником та дитиною.

Обов`язок держави забезпечити дитині захист і піклування, необхідні для її благополуччя, узгоджується з позиціями, викладеними у визнаних в Україні міжнародно-правових актах, зокрема, у Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права 1966 року (пункт 3 статті 10), Конвенції про права дитини 1989 року (стаття 3).

Європейський суд з прав людини також надає особливого значення при вирішенні справ про усиновлення принципу пріоритету інтересів дитини (Рішення у справі «Піні і Бертані та Манера і Атрипальді проти Румунії» від 22 червня 2004 року).

Відповідно до статті 20 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-XII від 27 лютого 1991 року), дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних якнайкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надаються державою. Держави-учасниці відповідно до своїх національних законів забезпечують зміну догляду за дитиною. Такий догляд може включати, зокрема, усиновлення.

15 лютого 2011 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про ратифікацію Європейської конвенції про усиновлення дітей (переглянутої)».

Вказана Конвенція запроваджує сучасні правові стандарти у сфері усиновлення з метою максимального врахуванням найвищих інтересів дитини.

Відповідно до статті 4 Європейської Конвенції про усиновлення дітей (переглянутої), компетентний орган не приймає рішення про усиновлення, якщо не є переконаним, що усиновлення відповідатиме найвищим інтересам дитини. У кожному випадку компетентний орган приділяє особливу увагу важливості того, що усиновлення забезпечує дитину стабільними та гармонійними домашніми умовами.

Частиною п`ятою статті 24 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що усиновлення допускається виключно в інтересах дитини України відповідно до закону.

Таким чином, суд звертає увагу на те, що основною і визначальною засадою усиновлення дитини ОСОБА_4 є забезпечення її найвищих інтересів.

Під інтересами дитини суд розуміє необхідність створення для неї сприятливих умов (як матеріального, так і морального характеру) для виховання і всебічного розвитку (у фізичному, психічному, духовному та іншому відношенні), максимально наближених, якщо це можливо, до обстановки, звичної для дитини у втраченій нею сім`ї.

Усиновлення (удочеріння) є оформлена спеціальним юридичним актом (рішенням суду) передача на виховання в сім`ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки (частина шоста статті 24 Закону України «Про охорону дитинства»).

Судом також встановлено, що заявник має достатній дохід для забезпечення нормального розвитку і виховання дитини, задовільні житлові умови, фізично здоровий, не має фізичних недоліків та психічних захворювань, які б перешкоджали усиновленню. Перешкод для усиновлення, зазначених у статті 212 Сімейного Кодексу України, не встановлено, мати дитини надала письмову згоду, засвідчену нотаріально, на усиновлення заявником її малолітньої дочки ОСОБА_4 , усиновлення повністю відповідатиме інтересам дитини і дасть можливість забезпечити дитині стабільні та гармонійні умови життя, усиновлення є доцільним і здійснюється в інтересах дитини.

Таким чином, враховуючи вище наведене та виходячи з найвищих інтересів малолітньої дитини, з метою забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, суд вважає за можливе дозволити ОСОБА_1 усиновити малолітню дитину ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно ст.225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтями 229-231 СК України передбачено, що усиновлювачі мають право бути записаним матір`ю, батьком дитини, змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, змінити прізвище, ім`я та по батькові особи, яка усиновлена.

Відповідно до ст. 233 даного Кодексу на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

А тому, враховуючи зазначене, слід зобов"язати Косівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Косівському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , де в графі прізвище змінити « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_8 », в графі по батькові змінити з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 », а в графі батько змінити з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_1 ».

На підставі наведеного ст.51 Конституції України, ст.20 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-XII від 27 лютого 1991 року), ст. ст. 6, 207-209, 211, 218-219, 223-224, 230, 233 Сімейного Кодексу України, п.6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року №3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення та позбавлення і поновлення батьківських прав" , ст. 24 Закону України «Про охорону дитинства» , керуючись ст. ст. ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Заяву задоволити.

Усиновити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , фактично проживаючого в АДРЕСА_1 малолітню дитину - ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зобов"язати Косівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Косівському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження дитини « ОСОБА_4 » ІНФОРМАЦІЯ_4 де в графі прізвище змінити з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_8 », в графі по батькові змінити з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 », а в графі батько змінити з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_1 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Крилюк М.І.

Присяжні: Кузменюк М.Д.

Дійчук П.Л.

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110507117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення

Судовий реєстр по справі —347/642/23

Рішення від 28.04.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні