Ухвала
від 27.04.2023 по справі 911/1769/20
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

911/1769/20

6/465/93/23

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження

27.04.2023 року м. Львів

Суддя Франківського районного суду м. Львова Величко О.В., перевіривши подання Франківського ВДВС у м. Львові про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника Приватного підприємства Виробничо комерційної фірми «Джамбо» Лазаренка Леоніда Володимировича, -

в с т а н о в и в:

Старший державний виконавець Франківського ВДВС у м. Львові Шебец Х.В. звернулася до суду із поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника Приватного підприємства Виробничо комерційної фірми «Джамбо» Лазаренка Леоніда Володимировича.

Як вбачається із подання, у Франківському відділі державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на виконанні перебуває виконавче провадження ВП № 66005766 з примусового виконання судового наказу № 911/1769/20 від 11.06.2021 року, виданого Господарським судом Київської області, про стягнення з Приватного підприємства Виробничо-комерційна фірма "Джамбо" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Техавтотранс" 10 212,09 грн. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Проте, дане подання не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

За змістом ст. 441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження.

Таким чином, в порядкуст.441 ЦПК України державний виконавець може звернутися до місцевого загального суду із поданням про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за невиконаним нею судовим рішенням, ухваленим у цивільній справі.

Розділом V Господарського процесуального кодексу України в редакції, що діє з 15.12.2017 року (статті 326-338), врегульовано процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у господарських справах.

Так, положеннями ст. 338 ГПК України встановлено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Статтею 337 цього ж Кодексу визначено порядок тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України. Зокрема, вказаною статтею передбачено, що тимчасове обмеження фізичної особи - боржника у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як виключний захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

З аналізу наведених норм слідує, що питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника за невиконання судового рішення у господарській справі є одним із процесуальних питань, пов`язаних з виконанням судових рішень у господарських справах, а тому, вирішується господарським судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Наказ № 911/1769/20 від 11.06.2021 року видав Господарський суд Київської області, відповідно, саме до його компетенції відноситься вирішення питання щодо тимчасового обмеження керівника юридичної особи - боржника у праві виїзду за межі України.

Таким чином, державний виконавець вправі звернутись з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України за невиконання судового рішення, ухваленого у господарській справі, до відповідного господарського суду.

Відповідно до ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З огляду на викладене суддя приходить до висновку, що у відкритті провадження у справі за поданням Франківського ВДВСу м.Львові протимчасове обмеженняу правівиїзду замежі Україникерівника Приватногопідприємства Виробничо комерційноїфірми «Джамбо» ОСОБА_1 слід відмовити.

На підставі ст.ст.337, 338 ГПК України, керуючись ст.ст.19, 186, 260, 261, 441 ЦПК України, суддя -

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті провадження у справі за поданням Франківського ВДВС у м. Львові про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника Приватного підприємства Виробничо комерційної фірми «Джамбо» ОСОБА_1 .

Роз`яснити заявнику, що розгляд такого подання віднесено до юрисдикції господарського суду і таке може бути подано для розгляду до Господарського суду Київської області.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо її не було подано, а в разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Величко О.В.

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110511301
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —911/1769/20

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Постанова від 27.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 24.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні