Ухвала
від 28.04.2023 по справі 923/1609/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

"28" квітня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/1609/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., за участю секретаря судового засідання Толкунової М.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Виконувача обов`язків заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області (код ЄДРПОУ 04851120, 75600, Херсонська область, м. Гола Пристань, вул. Каштанова, 8; фактична адреса: 54034, м. Миколаїв, просп. Богоявленський, 314) в інтересах держави в особі

позивача-1: Херсонської обласної ради (код ЄДРПОУ 24121079, 73003, м. Херсон, пл. Свободи, 1)

позивача-2: Комунального некомерційного підприємства "Фтизіопульмонологічний медичний центр" Херсонської обласної ради (код ЄДРПОУ 02004137, 73034, м. Херсон, Миколаївське шосе, 82)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртранссервіс-Груп" (код ЄДРПОУ 39869593, 88018, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Швабська, 53)

про стягнення 77873,23 грн.

за участю представників учасників справи:

прокурор: не з`явився

від позивача-1: не з`явився

віл позивача-2: не з`явився

від відповідача: не з`явився

в с т а н о в и в:

10.04.2023 до Господарського суду Одеської області надійшла заява першого заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області про видачу наказів на виконання рішення Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022 у справі №923/1609/21.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.04.2023, вище вказану заяву було розподілено для розгляду судді Сулімовській М.Б.

Як вбачається з відомостей, наявних в КП "ДСС", у провадженні Господарського суду Херсонської області (суддя Закурін М.К.) перебувала справа №923/1609/21 за позовом заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Херсонської обласної ради та Комунального некомерційного підприємства "Фтизіопульмонологічний медичний центр" Херсонської обласної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртранссервіс-Груп" про стягнення 77873,23 грн.

Рішенням Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022 у справі №923/1609/21 позовні вимоги виконуючого обов`язки заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області, подані в інтересах держави в особі Комунального некомерційного підприємства "Фтизіопульмонологічний медичний центр" Херсонської обласної ради, залишено без розгляду; позовні вимоги задоволено; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртранссервіс-Груп" на користь Комунального некомерційного підприємства "Фтизіопульмонологічний медичний центр" Херсонської обласної ради 77873,23 грн.; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укртранссервіс-Груп" на користь Херсонської обласної прокуратури 2270 грн. компенсації по сплаті судового збору.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.04.2023 було відкрито провадження з відновлення втраченого судового провадження у справі №923/1609/21 в частині рішення Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022; відновлення втраченого судового провадження у справі №923/1609/21 ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження; заяву першого заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області про видачу наказів у справі №923/1609/21 прийнято до розгляду; призначено судове засідання на 28.04.2023.

В судове засідання 28.04.2023 представники учасників справи не з`явились.

Вирішуючи питання про наявність підстав для відновлення втраченого судового провадження, господарський суд виходить з наступного.

Загальновідомим є факт збройної (військової) агресії російської федерації проти України та окупація частини Херсонської області, зокрема, м.Херсон до 11.11.2022, де розташований Господарський суд Херсонської області, в приміщенні якого перебували матеріали справи №923/1609/21.

Відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною 7 статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відповідно до ч.7 ст. 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Так, Голова Верховного Суду розпорядженням від 18.03.2022 №11/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Таким чином, з урахуванням військової агресії російської федерації проти України та відсутністю інформації щодо місцезнаходження справи, господарський суд дійшов висновку, що судове провадження у справі №923/1609/21 втрачене.

Відповідно до ст. 357 ГПК України, відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в справі, закінченій ухваленням рішення або у якій провадження закрито, проводиться у порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 358 ГПК України, втрачене судове провадження у справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду.

Частиною 1 ст. 362 ГПК України встановлено, що при розгляді заяви про відновлення втраченого судового провадження суд бере до уваги:

а) частину справи, яка збереглася (окремі томи, жетони, матеріали з архіву суду тощо);

б) документи, надіслані (видані) судом учасникам судового процесу та іншим особам до втрати справи, копії таких документів;

в) матеріали виконавчого провадження, якщо воно здійснювалося за результатами розгляду справи;

г) будь-які інші документи і матеріали, подані учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для відновлення справи;

ґ) відомості Єдиного державного реєстру судових рішень;

д) дані, що містяться в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі;

е) будь-які інші відомості, документи тощо, отримані у законний спосіб з інших офіційних джерел.

Положеннями ч. ч. 1, 2 ст. 363 ГПК України визначено, що на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого судового провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити. В ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися з втраченого судового провадження.

Статтею 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" передбачено, що рішення суду проголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд справи проводився у закритому судовому засіданні. Кожен має прав на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

Згідно ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень", для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. (далі - Реєстр) - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. функціонує в межах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Суд загальної юрисдикції вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів, викладені у письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення або виготовлення повного тексту.

Статтею 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" передбачено, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Загальний доступ до судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України забезпечується з дотриманням вимог статті 7 цього Закону. Судді мають право на повний доступ до усіх інформаційних ресурсів Реєстру, в тому числі до інформації, визначеної статтею 7 цього Закону. Доступ суддів до державної таємниці, що міститься в судових рішеннях, забезпечується відповідно до Закону України "Про державну таємницю".

За наведеного суд констатує, що для розгляду заяви прокурора про видачу наказів у справі №923/1609/21 необхідним і достатнім є відновлення втраченого судового провадження в частині рішення Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022 у справі №923/1609/21.

З огляду на те, що судове провадження №923/1609/21 у наведеній частині підлягає відновленню за ініціативою суду, повний текст рішення підлягає роздрукуванню з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Розглянувши заяву, подану першим заступником керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області, про видачу наказів у справі №923/1609/21, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Абзацом 1 ч. 1 ст. 256 ГПК України визначено, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня її проголошення.

Так, 12.04.2023 Господарський суд Одеської області звернувся листом до Південно-західного апеляційного господарського суду з метою з`ясування обставин набрання рішенням Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022 у справі №923/1609/21 законної сили, а також питання можливості видачі судових наказів на виконання вказаного рішення.

Листом від 18.04.2023 Південно-західний апеляційний господарський суд повідомив, що станом на день надання відповіді на лист, апеляційна скарга на рішення Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022 у справі №923/1609/21 до апеляційного суду не надходила.

Отже, з огляду на положення наведених статей, з урахуванням закінчення строку на апеляційне оскарження рішення та інформації щодо ненадходження до Південно-західного апеляційного господарського суду апеляційної скарги, відповідно відомостей з Єдиного державного реєстру судових рішень, суд констатує, що рішення суду у справі №923/1609/21 від 01.02.2022 є таким, що набрало законної сили 21.02.2022.

Згідно з ч.1 ст. 326 ГПК України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Відповідно до ч.1 ст. 327 ГПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Враховуючи наведені положення закону, а також обставину набрання рішенням суду законної сили, суд вважає за можливе задовольнити заяву першого заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області та видати останньому накази на виконання рішення суду.

Керуючись ст.ст. 234, 241, 326, 327, 357, 363 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

у х в а л и в:

1. Відновити частково судове провадження у справі №923/1609/21 в частині рішення Господарського суду Херсонської області від 01.02.2022.

2. Заяву першого заступника керівника Скадовської окружної прокуратури Херсонської області про видачу судових наказів задовольнити.

3. Видати накази на виконання рішення суду від 01.02.2022 по справі №923/1609/21.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 28.04.2023

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110514555
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1609/21

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Рішення від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні