Ухвала
від 25.04.2023 по справі 404/3056/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/3056/23

Номер провадження 1-кс/404/1201/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю дізнавача - ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого дізнавача СД Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області підполковника поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Кропивницької окружної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №12023121130000305 від 09.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кропивницької окружної прокуратури, про надання дозволу на проведення обшуку автомобіля марки Nissan модель Teana д.н.з. НОМЕР_1 , володільцем якого являється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а фактичним користувачем є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою відшукання та вилучення речових доказів, а саме печатки, штампи, бланки, договори, ТТН (товаро-транспортні накладні) підприємств ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019), ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589) та печатки, штампи, бланки, договори, ТТН (товаро-транспортні накладні) інших підприємств, установ, організацій, що мають ознаки підробки.

На обґрунтування клопотання дізнавач зазначив, сектором дізнання Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування, у кримінальному провадженні відомості про яке внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023121130000305 від 09.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.358 КК України, за фактом розпочатого за матеріалами Департаменту кіберполіції НПУ ВПК в Кіровоградській області щодо можливої протиправної діяльності ОСОБА_6 , якій здійснює підробку документів, використовуючи при цьому печатки різних юридичних осіб.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 09.03.2023 до Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області надійшли матеріалами Департаменту кіберполіції НПУ ВПК в Кіровоградській області щодо можливої протиправної діяльності ОСОБА_6 , якій здійснює підробку документів, використовуючи при цьому печатки наступних юридичних осіб: ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019), ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589).

В ході досудового розслідування встановлено, що вищезазначені підприємства мають ознаки фіктивності. Так, підприємство ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019) зареєстровано за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Бережинка, вул. Центральна (колишня Боженка), буд.107, за цією адресою зареєстрований та фактично знаходиться Бережинський старостинський округ Первозванівської сільської ради, будівля старостинського округу знаходиться в комунальній власності, що підтверджується з показів свідка Бережинского старости ОСОБА_7 . Крім цього, директор ТОВ «Міл Трейд» ОСОБА_8 , являється директором та власником ще 56 СГД (суб`єктів господарської діяльності), які зареєстровані в різних регіонах України (м.Київ, Харківська область, Кіровоградська область, Полтавська область, Київська область).

Директором та власником інших підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589), являється громадянин Республіки Молдови ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Допитаний в якості свідка водій вантажного автомобіля ТОВ «Кіктел» (код ЄДРПОУ 36366517) ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зазначив, що неодноразово під час вантажних перевезень він проходив ваговий контроль, якій здійснюють працівники відділу державного нагляду (контролю) Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) та за перевантаження вантажного автомобіля зазначеними працівниками складаються наступні документи: акт проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт, акт про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів та довідка про результати здійснення габаритно-вагового контролю. В ході проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт працівники відділу державного нагляду (контролю) Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) складають та виносять постанову про застосування до перевізника адміністративно-господарський штраф у сумі від 8 500 грн. до 51 000 грн. в залежності від проценту (5-30%) перевищення габаритно-вагових норм (ст.60 Закону України «Про автомобільний транспорт»).

Також ОСОБА_10 зазначив, що йому неодноразово пропонували послуги за допомогою яких він зможе перевозити значно більше вантажу та не буде нести адміністративної відповідальності за це, так за певну винагороду йому надають договір на перевезення вантажу та ТТН (товаро-транспортні накладні) від суб`єктів підприємницької діяльності яким він начебто надавав послуги з перевезення вантажу та в подальшому адміністративну відповідальність та сплату штрафу за перевантаження сплачує не він а зазначене в договорі підприємство (з ознаками фіктивності). Вищезазначені послуги з ухилення від адміністративної відповідальності за перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів надає ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел. НОМЕР_2 який постійно виїжджає на ваговий контроль, де на місці підписує вказані договори на перевезення вантажу та ТТН від підприємств (з ознаками фіктивності) та ставить на укладених договорах печатки таких підприємств.

ОСОБА_6 використовує та зберігає печатки, штампи, бланки підприємств, установ, організацій, що мають ознаки підробки в автомобілі, яким користується, марки Nissanмодель Teanaд.н.з. НОМЕР_1 .

Встановлено, що власником автомобіля марки Nissan модель Teana .н.з. НОМЕР_1 є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , яка являється бабусею ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно даних щодо вчинення правопорушень на транспорті ОСОБА_6 використовує зазначений автомобіль у власних цілях та неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності.

В ході досудового розслідування встановлено, що послугами ОСОБА_6 користуються наступні СГД: ФОП ОСОБА_11 , АДРЕСА_5 , ПАТ Кіровоградське обласне підприємство «АГРОБУДАВТОСЕРВІС», Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Соколівське, просп. Соколівський, 1-А.

В судовому засіданні дізнавач клопотання підтримав та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Заслухавши дізнавача, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

У провадженні Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023121130000305 від 09.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження, працівникам ВПК в Кіровоградській області ДКП НП України надано доручення у порядку ст. 40-1 КПК України, з метою проведення ряду слідчих (розшукових) дій.

Згідно з рапортом старшого інспектора з ОД ВПК в Кіровоградській області ДКП НП України ОСОБА_12 на виконання вказаного доручення встановлено, що ОСОБА_6 , колишній працівник Відділу державного контролю у Кіровоградській області Державної служби України з безпеки транспорту надає «послуги» щодо підписання фіктивних договорів щодо перевезення.

Для вчинення своїх протиправних дій ОСОБА_6 використовує печатки наступних юридичних осіб: ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019), ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589), які мають ознаки фіктивності. Так, підприємство ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019) зареєстровано за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Бережинка, вул. Центральна (колишня Боженка), буд.107, за цією адресою зареєстрований та фактично знаходиться Бережинський старостинський округ Первозванівської сільської ради, будівля старостинського округу знаходиться в комунальній власності.

Крім цього, директор ТОВ «МілТрейд» ОСОБА_8 , являється директором та власником ще 56 СГД (суб`єктів господарської діяльності), які зареєстровані в різних регіонах України (м. Київ, Харківська область, Кіровоградська область, Полтавська область, Київська область).

Директором та власником інших підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589), являється громадянин Республіки Молдови ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_7 - старости Бережинського округу, свідок вказала, що за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Бережинка, вул. Центральна (колишня Боженка), буд.10 зареєстрований та фактично знаходиться Бережинський старостинський округ Первозванівської сільської ради, будівля старостинського округу знаходиться в комунальній власності. Яким чином та ким було зареєстровано юридичну особу ТОВ «МілТрейд» за місцем знаходження старостинського округу їй не відомо.

Згідно з протоколом допиту свідка ОСОБА_10 - водія вантажного автомобіля ТОВ «Кіктел» свідок вказав, що неодноразово під час вантажних перевезень він проходив ваговий контроль, якій здійснюють працівники відділу державного нагляду (контролю) Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) та за перевантаження вантажного автомобіля зазначеними працівниками складаються наступні документи: акт проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт, акт про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів та довідка про результати здійснення габаритно-вагового контролю. В ході проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт працівники відділу державного нагляду (контролю) Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) складають та виносять постанову про застосування до перевізника адміністративно-господарський штраф у сумі від 8 500 грн. до 51 000 грн. в залежності від проценту (5-30%) перевищення габаритно-вагових норм (ст.60 Закону України «Про автомобільний транспорт»).

Також ОСОБА_10 зазначив, що йому неодноразово пропонували послуги за допомогою яких він зможе перевозити значно більше вантажу та не буде нести адміністративної відповідальності за це, так за певну винагороду йому надають договір на перевезення вантажу та ТТН (товаро-транспортні накладні) від суб`єктів підприємницької діяльності яким він начебто надавав послуги з перевезення вантажу та в подальшому адміністративну відповідальність та сплату штрафу за перевантаження сплачує не він а зазначене в договорі підприємство (з ознаками фіктивності).

Вищезазначені послуги з ухилення від адміністративної відповідальності за перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів надає ОСОБА_6 , який постійно виїжджає на ваговий контроль, де на місці підписує вказані договори на перевезення вантажу та ТТН від підприємств (з ознаками фіктивності) та ставить на укладених договорах печатки таких підприємств.

ОСОБА_6 використовує та зберігає печатки, штампи, бланки підприємств, установ, організацій, що мають ознаки підробки в автомобілі, яким користується, марки Nissan модель Teana д.н.з. НОМЕР_1 .

Згідно з інформаційною довідкою ІКС ІПНП власником автомобіля марки Nissan модель Teana д.н.з. НОМЕР_1 є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , яка являється бабусею ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідно до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану.

Таким чином, сторона кримінального провадження (дізнавач) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі повинні знаходитись у вище вказаному транспортному засобі.

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає задоволенню, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення.

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку (один раз) автомобіля марки Nissan модель Teana д.н.з. НОМЕР_1 , власником якого є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а фактичним володільцем є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою відшукання та вилучення: печаток, штампів, бланків, договорів, ТТН (товаро-транспортні накладні) підприємств ТОВ «МілТрейд» (код ЄДРПОУ 41985019), ТОВ «Дастік» (код ЄДРПОУ 39047507), ТОВ «Норіка» (код ЄДРПОУ 36366517), ТОВ «ОТК-САМАРА» (код ЄДРПОУ 38231589) та печатки, штампи, бланки, договори, ТТН (товаро-транспортні накладні) інших підприємств, установ, організацій засновником або працівником яких не являється ОСОБА_6 .

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 25.05.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу110529113
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —404/3056/23

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні