Ухвала
від 01.05.2023 по справі 308/13947/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13947/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.05.2023 місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Сарай А.І.,

присяжних Свечнікова Н.В., Сухан В.В.,

за участю секретаря судового засідання Павлюх Л.М.,

представника заявниці Меженна В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Ужгороді цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Меженна Вікторія Іванівна, в інтересах ОСОБА_2 , де заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ужгородської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Меженна Вікторія Іванівна, в інтересах ОСОБА_2 , де заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ужгородської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, згідно з якою просить суд: визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 недієздатною; встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку і за поданням органу опіки та піклування виконавчого комітету Ужгородської міської ради призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представником заявниці у прохальній частині заяви заявлено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними.

За правилами ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Вивчивши наявні матеріали справи, оскільки для встановлення психічного стану особи необхідні спеціальні знання, керуючись ст. 105 ЦПК України, суд вважає за необхідне клопотання представника заявниці задовольнити та призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Обласної психіатричної лікарні м. Берегово.

Крім того, представником заявниці подано клопотання про витребування доказів, згідно з яким просить витребувати з психоневрологічного диспансерного відділення ЦМКЛ м. Ужгород амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки остання перебуває на обліку з 1998 року у вказаному психоневрологічному відділенні.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи наведене та зважаючи на неможливість самостійного отримання заявником матеріалів медичних документів, що стосуються стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також керуючись принципом всебічного та повного дослідження обставин справи, суд приходить до переконання, що клопотання представника заявника є підставним та підлягає до задоволення.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд на підставі п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України вважає необхідним на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 234, 252, 261 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Меженна Вікторія Іванівна, в інтересах ОСОБА_2 , де заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Ужгородської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , на психічну хворобу?

Чи усвідомлює ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , значення своїх дій та чи здатний керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Обласної психіатричної лікарні м. Берегово (вул. Мужайська, 41, м. Берегово, Закарпатська область).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експертів надіслати матеріали цивільної справи 308/13947/22 на їх вимогу.

Витребувати від психоневрологічного диспансерного відділення Центральної міської клінічної лікарні (вул. Сільвая, 17, м. Ужгород, Закарпатська область) амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , яку для дослідження надати експертам Обласної психіатричної лікарні м. Берегово.

Копію ухвали надати заявниці та її представнику для забезпечення явки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в експертну установу.

Заявниці або її представнику надати експертам, на їх вимогу, необхідні документи для проведення експертизи.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Цивільним процесуальним кодексом України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуюча А.І. Сарай

Присяжні Н.В. Свечнікова

В.В. Сухан

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110537442
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —308/13947/22

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Сарай А. І.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Сарай А. І.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Сарай А. І.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Сарай А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні