Ухвала
від 24.04.2023 по справі 448/937/22
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 448/937/22

Провадження № 2/448/40/23

У Х В А Л А

24.04.2023 м.Мостиська

Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Гіряк С.І.,

за участі секретаря судового засідання Семен І.І.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні клопотання представника відповідачів: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , адвоката Тиндика Р.В. про залучення третіх осіб у цивільній справі 448/937/22запозовом ОСОБА_5 до Мостиської міської ради Львівської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 про визнання протиправними та скасування рішень, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації земельної ділянки

учасники справи:

представник позивача адвокат Кубара М.М. (в режимі відеоконференцзв`язку),

відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представник відповідачів адвокат Тиндик Р.В.

представник відповідача Мостиської міської ради Львівської області Джала С.Ю.

третя особа ОСОБА_6 не з`явилася

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, постановив ухвалу про наступне:

І. Суть клопотання, що вирішується

В провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

Позивач ОСОБА_7 звернувся до суду з позовною заявою до Мостиської міської ради Львівської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання протиправними та скасування рішень, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Ухвалою судді від 20.09.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду у порядку загального позовного провадження.

Представник відповідачів 27.02.2023 подав до суду заяву про залучення до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 . В обґрунтування поданої заяви посилається на те, що вони є співвласниками майна позивача та наділені певними правами стосовно предмета спору, а рішення суду може вплинути на їхні права та обов`язки.

ІІ. Позиція учасників справи

У підготовчому судовому засіданні представник відповідачів підтримав подану заяву, вказавши, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки осіб, які він просить залучити як третіх осіб,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмету спору.Уточнив,що проситьїх залучитина стороніпозивача,як співвласниківмайна,що підтверджуєтьсядолученим допозовної заяви,зокрема свідоцтвомпро правовласність намайно квартири АДРЕСА_1 .

Представник позивачау підготовчомусудовому засіданнізаперечив щодозадоволення заявипро залученнядо участіу справі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 в якості третіх особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а також подав до суду заперечення, посилаючись на те, що представником відповідачів не вказано в клопотанні, на якому боці мають бути судом залучені дані особи, як треті особи, що не заявляють самостійних вимог, що є недотриманням ст. 53, 54 ЦПК України. Крім цього, представником відповідачів не обґрунтовано, як конкретно може вплинути рішення суду у задоволенні позовних вимог чи відмову у задоволенні позову ОСОБА_5 . Також у даній справі рішення суду про визнання недійсним оспорюваного договору, укладеного між Мостиською міською радою та одним із відповідачів у справі права чи обов`язки щодо відповідачів не змінить, оскільки вони, будучи співвласниками квартири можуть звернутися із самостійним позовом до відповідачів. Будь яких обмежень з цього приводу законодавством не встановлено і скоріше такий їх статус буде відповідати обставинам справи, оскільки вони також можуть мати самостійні вимоги і як треті особи, однак самі вирішують яким правом скористатись. А також представник позивача зазначає, що до клопотання (заяви) про залучення третіх осіб, відповідачами не додано документів, які б свідчили про попереднє повідомлення третіх осіб в порядку ч.1 ст. 54 УПК України.

Представник відповідача Мостиської міської ради Львівської області Джала С.Ю. у підготовчому судовому засіданні підтримав подану заяву, вказавши, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки вказаного органу.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_6 у підготовче судове засідання не з`явилася, подала клопотання про розгляд справи без її участі.

ІІІ. Застосоване Судом законодавство та висновок Суду

Згідно п. 4 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

За приписами п. 3 ч. 1ст. 43 ЦПК Україниучасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно із ч.1 ст. 53 ЦПК України,треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 5ст. 53 ЦПК Українипро залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи наведені норми, а також те, що як вбачається з позовних вимог і доданого до позовної заяви свідоцтва про право власності, співвласниками будинку АДРЕСА_2 є позивач ОСОБА_8 та члени його сім`ї: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , враховуючи те, що рішення суду може вплинути на їх права та обов?язки, оскільки даний спір стосується їх майнових прав, а тому суд вважає за доцільне залучити ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача до участі в справі.

Як вказано в ч. 2 ст.258ЦПКУкраїни процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 198 ЦПК Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Згідно вимог ст. 198 ЦПК України, приходжу до переконання, що у зв`язку із залученням до розгляду даної справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, підготовче судове засідання слід відкласти.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.43, 53, 197, 198, 258 ЦПК України, Суд,

постановив:

1. Клопотання представника відповідачів: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 адвоката Тиндика Р.В. про залучення третіх осіб на стороні позивача задовольнити.

2. Залучити ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача до участі в справі.

3. Відкластипідготовче судовезасідання поцивільній справіза позовом ОСОБА_5 доМостиської міськоїради Львівськоїобласті, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 про визнання протиправними та скасування рішень, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації земельної ділянки на 15 год. 30 хв. 22 травня 2023.

4. Третімособам,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмету спору: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 (місцепроживання: АДРЕСА_1 ) разом з ухвалою направити копію позовної заяви з додатками рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення.

5. Визначити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання письмових пояснень щодо позову. У зазначений строк третя особа має право надіслати суду письмові пояснення щодо позову, які повинні відповідати вимогам ст.181 ЦПК Україниі всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.3 ст.181, ч.4 ст.178 ЦПК Україниодночасно з надісланням (наданням) письмових пояснень до суду, копію пояснень та доданих до нього документів третя особа зобов`язана надіслати іншим учасникам справи.

6. Розгляд справи проводити в приміщені Мостиського районного суду Львівської області, що за адресою: м. Мостиська, вул. Грушевського, 1/9.

7. В судове засідання викликати учасників справи.

8. Розяснити учасникам справи положення ст. 223 ЦПК України, якою визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

9. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://ms.lv.court.gov.ua.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлений та підписаний суддею 28.04.2023.

Суддя Світлана ГІРЯК

СудМостиський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110540227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —448/937/22

Ухвала від 09.09.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 01.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні