Ухвала
від 26.04.2023 по справі 640/1908/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

26 квітня 2023 року

м. Київ

справа №640/1908/21

адміністративне провадження №К/9901/29937/21, К/9901/29923/21, К/9901/30141/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Стрелець Т. Г.,

суддів - Стеценка С.Г., Тацій Л.В.

за участю:

секретаря судового засідання - Приходько Н.І.,

представника позивача - не з`явився,

представника відповідача - Тюріної Л.А.,

представника Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» - Мельника В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у касаційній інстанції клопотання Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» про закриття провадження у справі №640/1908/21

за адміністративним позовом Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії

УСТАНОВИВ

Ухвалою Верховного Суду від 01 вересня 2021 року відкрито касаційне провадження К/9901/29937/21 за касаційною скаргою Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року.

Ухвалою Верховного Суду від 01 вересня 2021 року відкрито касаційне провадження №К/9901/29923/21 за касаційною скаргою Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року у справі №640/1908/21.

Ухвалою Верховного Суду від 06 вересня 2021 року відкрито касаційне провадження К/9901/30141/21 за касаційною скаргою Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року.

Ухвалою Верховного Суду від 30 березня 2023 року закінчено підготовку справи до касаційного розгляду за касаційними скаргами Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року та Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року у справі №640/1908/21. Справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 26 квітня 2023 року.

21 квітня 2023 року Громадською організацією «Українська агенція з авторських та суміжних прав» подано до суду клопотання про закриття провадження у справі на підставі пункту 8 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України та повернення судового збору.

В обґрунтування вказаного клопотання Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» зазначає, що наказ Міністерства економіки України від 24 вересня 2021 року №611, яким Громадська спілка «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» була акредитована у сфері розширеного колективного управління «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів», втратив чинність 13 лютого 2022 року відповідно до пункту 32 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», про що відповідачем видано відповідний наказ від 18 лютого 2022 року №327-22.

Розглянувши заявлене клопотання, колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку про відсутність правових підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Пунктом 8 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Аналіз наведеної правової норми дає підстави для висновку, що у разі встановлення під час розгляду справи виправлення відповідачем оскаржуваних позивачем порушень, суд має вирішити питання щодо можливості закриття провадження у справі. При цьому, вирішуючи зазначене питання, суд має з`ясувати, чи не призведе закриття провадження у справі до того, що законні права та інтереси позивача не будуть відновлені навіть після виправлення відповідачем оскаржуваних порушень.

Тобто для застосування такої підстави для закриття провадження у справі необхідна сукупність певних фактів. Зокрема, оскаржувані порушення мають бути виправлені самостійно суб`єктом владних повноважень, а також мають бути відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання таких рішень, дій або бездіяльності протиправними.

Звертаючись до суду з даним позовом, Громадська спілка «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» вважала порушеними свої права внаслідок неприйняття відповідачем наказу про затвердження рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 року, відповідно до якого Громадська спілка «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» визначена акредитованою організацією колективного управління в сфері: «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів».

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2021 року, яке залишене без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 липня 2021 року, адміністративний позов ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, яка полягає у незатвердженні наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 року про акредитацію організації колективного управління ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» у сфері розширеного колективного управління «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних товарів», строком на три роки. Зобов`язано Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства видати наказ, яким затвердити рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 року, відповідно до якого ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» визначена акредитованою організацією колективного управління в сфері: «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів». У задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

На виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2021 року, Мінекономіки видано наказ від 24 вересня 2021 року №611-21 «Про затвердження рішення комісії з акредитації організацій колективного управління».

Вищевикладені обставини свідчать про те, що оскаржувані порушення прав позивача виправлені відповідачем на виконання рішення суду у цій справі. Отже, повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання протиправною бездіяльності відповідача та, як наслідок зобов`язання вчинення відповідних дій.

Слід зауважити, що ні позивач, ні відповідач, клопотання про закриття провадження у справі не заявляли, а Громадська організація «Українська агенція з авторських та суміжних прав» не є суб`єктом оскарження у межах спірних правовідносин.

Таким чином, відсутні підстави для задоволення клопотання Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» та закриття провадження у даній справі на підставі пункту 8 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України.

У зв`язку з відсутністю підстав для закриття провадження у справі, підстави для повернення судового збору також відсутні.

Керуючись статтями 238, 355, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Громадської організації «Українська агенція з авторських та суміжних прав» про закриття провадження та повернення судового збору у справі №640/1908/21 за позовом Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами» до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий Стрелець Т.Г.

Судді Стеценко С.Г.

Тацій Л.В.

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110640376
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —640/1908/21

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 26.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні