Ухвала
від 05.05.2023 по справі 908/1464/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.05.2023 Справа № 908/1464/23

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фін-Інвест», ідентифікаційний код юридичної особи 32169437 (вул. Волзька, 27, м. Запоріжжя, 69014)

до відповідача: Комунального підприємства «Водоканал», ідентифікаційний код юридичної особи 03327121 (вул. Святого Миколая, 61, м. Запоріжжя, 69002)

про визнання вимоги незаконною та повернення грошових коштів

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області звернулось Товариства з обмеженою відповідальністю «Фін-Інвест» з позовною заявою від 20.04.2023 до Комунального підприємства «Водоканал» про визнання вимоги незаконною та повернення грошових коштів у розмірі 191 750 грн 32 коп.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.05.2023 справу № 908/1464/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Розглянувши матеріали вищезазначеної позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Статтями 162, 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п.п. 2.1, 2.2 п. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» (зі змінами) за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру належить до сплати 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а немайнового - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року в розмірі 2 684 грн 00 коп.

Позивачем, згідно прохальної частини заявлено про визнання вимоги незаконною та про повернення грошових коштів у розмірі 191 750 грн 32 коп.

До позову додано докази сплати судового збору в розмірі 2 876 грн 25 коп., тобто за майновою вимогою про повернення коштів.

При цьому доказів оплати судового збору за немайновою вимогою «визнання вимоги незаконною» не надано.

Слід також зазначити, що позивачем не зазначено яку саме вимогу (яким документом оформлено, видавника, тощо) слід визнати незаконною.

Відповідно до ч. 3 ст. 162 ГПК України:

Позовна заява повинна містити:

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Позивач у позові просить повернути оплачений перший платіж у розмірі 191 750 грн 32 коп., однак доказів оплати вказаного платежу не надає .

Відповідно до п.п. 1 ч.1 ст. 164 ГПК України: до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За вимогами ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач зобов`язаний до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

Крім того, пунктом 61 вказаних Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Із наведених норм вбачається, що належними доказами відправлення учасникам справи копії позову та доданих до нього документів, при зверненні до господарського суду, є оригінал опису вкладення в поштовий конверт, в якому зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату.

Позивачем до позову додано опис про направлення відповідачеві копії позовної заяви з додатками, в якому не зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату.

Таким чином, позивачем не надано належних доказів в підтвердження відправлення відповідачеві позову з додатками.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виявлені судом недоліки позовної заяви є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Надати заявникові строк для усунення вищевказаних недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду, надавши суду:

- уточнення позову щодо оскаржуваної вимоги;

- докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі;

- докази оплати грошових коштів у розмірі 191 750 грн 32 коп.;

- належні докази надсилання відповідачеві листом з описом вкладення позову з поіменним переліком доданих документів та документів на виконання зазначеної ухвали суду.

3. Роз`яснити заявникові, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

Звернути увагу, що копії документів засвідчуються відповідно до вимог пункту 5.26 ДСТУ 4163-2020.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

Копію даної ухвали направити заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 05.05.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя А.О. Науменко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110667812
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб'єктів господарювання та їхніх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —908/1464/23

Рішення від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 05.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні