Ухвала
від 03.05.2023 по справі 751/3369/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/3369/23

Провадження №1-кс/751/796/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2023 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: слідчої ОСОБА_3 ,

представника ТОВ «Алчевське автотранспортне підприємство 10967» - ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні слідчого відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про арешт майна,

встановив:

До суду з даним клопотанням звернувся слідчий, вказавши, що в провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області знаходяться матеріали об`єднаного кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022270000000118 від 01.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

З метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, а також забезпечення збереження речових доказів, оскільки зазначені речі будуть використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому можуть бути визнані речовими доказами як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, у органу досудового розслідування виникла необхідність накласти арешт на вилучене 28.04.2023, під час обшуку на території Прилуцького полігону (міське сміттєзвалище) в т.ч. будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки з кадастровим номером 7424182200:05:000:0193, які перебувають у користуванні Комунального підприємства «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області, майно, а саме: автомобіль марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу «Scania», р.н. НОМЕР_1 , поліс страхування, ключі від автомобіля марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 , власником яких є «TOV PARALLEL|KO» (код ЄДРПОУ 31142388) та які перебувають у законному володінні Товариства з обмеженою відповідальністю «Алчевське автотранспортне підприємство 10967», ТТН (товаро-транспортна накладна) №27104-1 від 27.04.2023, журнали реєстрації автотранспорту (дві штуки), талони на транспортні засоби (пропускні документи щодо в`їзду на територію полігону) талони на автомобіль, які заїжджали на територію КП «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просить їх задовольнити.

Представник Комунального підприємства «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому порядку.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Алчевське автотранспортне підприємство 10967» в судовому засіданні заперечував щодо задоволення поданого клопотання.

Вислухавши думку слідчого та представника ТОВ «Алчевське автотранспортне підприємство 10967», вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність часткового задоволення вказаного клопотання.

Як вбачається з клопотання слідчого про арешт майна, доданих до нього додатків, слідчим управлінням ГУНП в Чернігівській області здійснюється досудове розслідування об`єднаного кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022270000000118 від 01.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ЕкоІнвестГруп» (ЄДРПОУ 38681459), директором якого є ОСОБА_6 , займається збиранням небезпечних відходів. Товариство бере участь у тендерних процедурах, укладає прямі договори з підрядними організаціями.

На думку органу досудового розслідування, для власного збагачення, ОСОБА_6 здійснює утилізацію небезпечних відходів, які утворилися під час видобування нафти або газу, всупереч системи національної безпеки України до складу якої, в т.ч., входить екологічна безпека держави. Останній також організував злочинну групу, створив стійкий план діяльності та заздалегідь розподілив основні функції між усіма учасниками групи. ОСОБА_6 залучив довірену особу ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на якого поклав обов`язки в пошуку вантажного автотранспорту та водіїв, які будуть займатися вивозом «бурового шламу» його завантаженням та пошуком оптимального маршруту перевезення, а також здійснювати відбір зразків бурових відходів на проведення аналізу, щоб в подальшому показати їх екологічно безпечними, тим самим надаючи недостовірні відомості стосовно класу небезпеки.

Під час видобування нафти або газу на території Полтавської області, Харківської області та інших областей, використовують технологію видобування, а саме горизонтальне буріння і гідророзрив пласту, які негативно впливають на навколишнє середовище. У процесі технології гідророзриву під час видобутку застосовують надзвичайно небезпечні хімічні речовини, які проникають у водоносні шари та атмосферу. Після чого утворюється, так званий «буровий шлам» - дрібні частини породи, утворені при її руйнуванні, які виносяться з свердловини в процесі буріння на поверхню висхідним потоком, які утворюють значні об`єми шламу, некондиційного бурового розчину і бурових стічних вод.

На думку органу досудового розслідування, ОСОБА_6 , всупереч екологічної безпеки та для заощадження грошових коштів, не став робити сховища для шламових відходів, які утворилися під час буріння й експлуатації свердловин, так звані «шламові абмари» та перероблювати відходи буріння. Натомість вирішив залучити керівника КП «Послуга» Прилуцької міської ради (ЄДРПОУ 36979569, вид діяльності - збирання безпечних відходів) ОСОБА_8 , який, на думку органу досудового розслідування, умисно, всупереч інтересам служби та для власного збагачення, погодився на вивантаження «бурового шламу» на території Прилуцького полігону.

В подальшому, на думку органу досудового розслідування, уклавши договір «Про надання послуг з поводження з відходами» № 158 від 22 жовтня 2021 між КП «Послуга» та ТОВ «ЕкоІнвестГруп», умисно вказавши недійсний кадастровий номер Прилуцького сміттєзвалища МВВ (місце видалення відходів) та зазначивши в переліку послуг, завідомо недостовірні відомості, стосовно прийняття на захоронення промислових відходів IV класу небезпеки, які визначені класифікатором відходів ДК 005-96 1110.2.9.01 (шлам буровий та відходи, які містять прісну воду), а насправді КП «Послуга» приймає рідкий буровий шлам, з небезпечними хімічними сполуками, з залишками нафтопродуктів, які відносяться згідно класифікатора відходів ДК 005-96 1110.2.9.01 до найнебезпечних і небезпечних відходів I III класу небезпеки.

Також, на думку органу досудового розслідування, для приховування своїх неправомірний дій, а саме діянь пов`язаних із забрудненням земель та приховування відомостей про екологічний стан, ОСОБА_8 , розробив злочинну «схему», що після вивозу небезпечних відходів на територію полігону, за допомогою спеціальної техніки (бульдозерів, сміттєвозів КП «Послуга») засипають злитий «буровий шлам» твердими побутовими відходами (далі ТПВ). Для реалізації своєї «схеми» ОСОБА_8 залучив своїх довірених працівників комунального підприємства: ОСОБА_9 , який працює машиністом бульдозера та ОСОБА_10 , який займає посаду майстра дільниці (Прилуцького полігону).

В подальшому, на думку органу досудового розслідування, керівник КП «Послуга» наладив комунікацію своїх працівників з довіреною особою ОСОБА_6 ОСОБА_7 , який в свою чергу з водіями, які займаються транспортуванням «бурового шламу» на територію Прилуцького полігону.

Крім того, на думку органу досудового розслідування, ОСОБА_6 , домовився з ФОП ОСОБА_11 , стосовно оренди вантажного автотранспорту та водіїв, після чого поклав обов`язки на ОСОБА_7 , а останній у свою чергу наладив комунікацію водіїв з працівниками КП «Послуги».

За результатами вивчення інформації, яка розміщена на веб-сторінці «https://posluga-pryluky.com.ua» у вкладці «Про підприємство» органом досудового розслідування встановлено, що комунальне підприємство «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області (Скорочена назва: КП «Послуга» Прилуцької МР), власником якого є Прилуцька міська рада, знаходиться за юридичною адресою: 17500, вул. Білецького Носенка, 7, м. Прилуки, Чернігівська область.

Для захоронення та утилізації відходів КП «Послуга» використовує Прилуцький полігон (міське сміттєзвалище), яке знаходиться на землях Дідівської сільської ради, площа якого 12,5656 га, введено в експлуатацію в 1986 році. На території полігону розташований будинок, який забезпечений електроенергією та водопостачанням. На території полігону знаходиться біометрична яма для захоронення тварин. Відстань від місця видалення ТПВ до населеного пункту складає 1,5 км, під`їзна дорога до полігону з твердим покриттям.

Полігон забезпечений первинними засобами пожежогасіння. Захоронення ТПВ відбувається методом засипання робочих карт полігону шаром змету. Для виконання робіт використовується спеціальна техніка (бульдозер Т-170)».

28.04.2023 під час проведення санкціонованого обшуку вищевказаної території, було виявлено та вилучено вищезгадане майно згідно заявленого опису.

Так, згідно статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно зокрема є доказом злочину.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України: речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Вищевказане майно, яке було виявлено та вилучено 28.04.2023 під час обшуку на території Прилуцького полігону (міське сміттєзвалище) в т.ч. будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки з кадастровим номером 7424182200:05:000:0193, які перебувають у користуванні Комунального підприємства «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області, визнано та приєднано в якості речових доказів у даному кримінальному провадженні, оскільки вони містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються в ході розслідування даного кримінального правопорушення та деякі з них можуть являтися предметами злочину.

Враховуючи те, що вищезгадане кримінальне правопорушення є злочином у сфері привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану; зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вилучене майно, на думку суду, може бути використане як докази у даному кримінальному провадженні.

Крім того, враховуючи значення відомостей, які можуть бути з`ясовані та використані як докази у даному кримінальному провадженні, застосування вказаного запобіжного заходу буде співрозмірним завданням кримінального провадження.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що викладені в клопотанні доводи про необхідність накладення арешту на вказане в клопотанні майно, з метою збереження речових доказів, є обґрунтованими та підлягають задоволенню, оскільки є достатньо підстав вважати, що майно, згідно переліку, вказаного в клопотанні, може відповідати вищезгаданим критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, і може бути використано, як докази по даному кримінальному провадженню.

Більш того, незастосування арешту на вказане майно в цілому може призвести до його зникнення, втрати або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Разом з тим, відповідно до ст. 8 «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 1 протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична та юридична особа має право володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, ніж на користь суспільства і на умовах, передбачених Законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 7, 16 КПК України - загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому КПК України.

Слідчий суддя враховує практику ЄСПЛ у висновках Європейського суду (для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинна бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Згідно усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Розумна рівновага має зберігатися між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи (рішення у справі АГОСІ проти Об`єднаного Королівства). Іншими словами, заходи щодо обмеження права власності мають бути пропорційними щодо мети їх застосування; будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (рішення у справі "Спорронг та Льонрот проти Швеції"). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються щодо обмеження права власності та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

З огляду на вищенаведене, суд повинен обрати найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

Тому, в частині арешту транспортного засобу, свідоцтва про реєстрацію до транспортного засобу, ключів та полісу страхування, достатнім буде обмеження відчуження та розпорядження майном. На думку суду, не співмірним буде обмеження щодо користування транспортним засобом, оскільки в клопотанні не зазначено будь-якого обґрунтування цьому (експертні дослідження, тощо), а отже його примусове утримання є невиправданим.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 98, 100, 168, 170-174 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого у кримінальному провадженні слідчого відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про арешт майна задовольнити частково.

Накласти арешт на майно, вилучене 28.04.2023 року під час обшуку території Прилуцького полігону (міське сміттєзвалище) в т.ч. будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки з кадастровим номером 7424182200:05:000:0193, які перебувають у користуванні Комунального підприємства «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області, а саме: автомобіль марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу «Scania», р.н. НОМЕР_1 , поліс страхування, ключі від автомобіля марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 , власником яких є «TOV PARALLEL|KO» (код ЄДРПОУ 31142388) та які перебувають у законному володінні Товариства з обмеженою відповідальністю «Алчевське автотранспортне підприємство 10967», з забороною відчуження та розпорядження вказаним майном.

Передати автомобіль марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу «Scania», р.н. НОМЕР_1 , поліс страхування, ключі від автомобіля марки «Scania», р.н. НОМЕР_1 на відповідальне зберігання законному власнику або володільцю.

Накласти арешт на майно, вилучене 28.04.2023 року під час обшуку території Прилуцького полігону (міське сміттєзвалище) в т.ч. будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки з кадастровим номером 7424182200:05:000:0193, які перебувають у користуванні Комунального підприємства «Послуга» Прилуцької міської ради Чернігівської області, а саме: ТТН (товаро-транспортна накладна) №27104-1 від 27.04.2023, журнали реєстрації автотранспорту (дві штуки), талони на транспортні засоби (пропускні документи щодо в`їзду на територію полігону), із забороною відчуження, користування та розпоряджання вказаним майном.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Особи, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право подати до Новозаводського районного суду м. Чернігова клопотання про скасування арешту майна.

Повний текст ухвали слідчого судді проголошено 05.05.2023 о 15 год. 40 хв.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110681809
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —751/3369/23

Ухвала від 17.05.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Демченко О. В.

Ухвала від 15.05.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Демченко О. В.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Демченко О. В.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні