Ухвала
від 13.04.2023 по справі 910/2349/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"13" квітня 2023 р. Справа№ 910/2349/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Майданевича А.Г.

суддів: Суліма В.В.

Корсака В.А.

секретар судового засідання: Гибало В.О.

за участю представників сторін:

від позивача: Половинко М.А.;

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖЕК-ПМ"

на рішення Господарського суду міста Києва від 31.08.2022 (повний текст рішення складено 12.09.2022)

у справі № 910/2349/22 (суддя Зеленіна Н.І.)

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ПМ-Б"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖЕК-ПМ"

про зобов`язання вчинити дії,-,-

ВСТАНОВИВ:

13.04.2023 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду представником Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖЕК-ПМ" подано клопотання про зупинення провадження у справі №910/2349/22, в якому відповідач просить зупинити провадження у справі до набрання законної сили рішенням у іншій справі.

Клопотання про зупинення провадження мотивоване тим, що представником відповідача подано позовну заяву до Господарського суду міста Києва про визнання недійним та скасування рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ПМ-Б» та припинення юридичної особи, рішення за якою суттєво вплине на розгляд даної справи.

Представник відповідача надав клопотання про зупинення провадження у справі 13.04.2023 об 11-25 год. безпосередньо через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду, проте у судове засідання 13.04.2023 не з`явився.

Беручи до уваги те, що відповідач надавав пояснення в судовому засіданні, в яких висловив свою позицію щодо суті спору, тому колегія суддів, з метою дотримання принципів розумності строків розгляду справи судом, та враховуючи, що явка учасників справи судом обов`язковою не визнавалась, а участь в засіданні суду є правом, а не обов`язком сторони, дійшла висновку про можливість розгляду клопотання за відсутності відповідача.

Колегія суддів у судовому засіданні 13.04.2023 поставила на обговорення клопотання відповідача про зупинення провадження у справі. Представник позивача у судовому засіданні 13.04.2023 заперечувала проти задоволення клопотання про зупинення провадження у справі та просила відмовити у його задоволенні.

Дослідивши клопотання апелянта, колегія суддів дійшла висновку, що вказане клопотання не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

При цьому пов`язаною зі справою є така інша справа, в якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у цій справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення. Під неможливістю розгляду справи слід розуміти неможливість для такого господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв`язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов`язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Так, представником відповідача не надано суду апеляційної інстанції доказів про те, що відкрито провадження за позовною заявою ТОВ «ЖЕК-ПМ» до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ПМ-Б» про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів ОСББ «ПМ-Б» та припинення юридичної особи, та що у разі прийняття рішення, воно може суттєво вплинути на розгляд даної справи. У зв`язку з чим, судом не встановлено неможливості самостійно встановити обставини, що входять до предмету доказування у даній справі.

З огляду на вказане вище, суд апеляційної інстанції зазначає, що підстави для зупинення провадження, передбачені положеннями Господарського процесуального кодексу України, відсутні.

Таким чином, заявник не навів підстав, з якими закон (процесуальне право) пов`язує обов`язок суду зупинити провадження у даній справі, а тому суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що в заявленому клопотанні про зупинення провадження слід відмовити у зв`язку з необґрунтованістю.

Керуючись ст. ст. 234, 227, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖЕК-ПМ" про зупинення провадження у справі №910/2349/22 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 235 Господарського процесуального кодексу України, та не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Головуючий суддя А.Г. Майданевич

Судді В.В. Сулім

В.А. Корсак

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено09.05.2023
Номер документу110687096
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —910/2349/22

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Постанова від 14.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Постанова від 13.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні