Ухвала
від 08.05.2023 по справі 640/22075/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 травня 2023 року

м. Київ

справа №640/22075/19

адміністративне провадження №К/9901/15769/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Губської О.А.,

суддів: Білак М.В., Жука А.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві на рішення Окружного адміністративного суду м.Києва від 27 листопада 2020 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 березня 2021 року в справі №640/22075/19 за позовом Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва» до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві про визнання дій протиправними та скасування рішень, встановлення відсутності компетенції,

в с т а н о в и в :

На розгляд колегії суддів Судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян (головуючий суддя - Губська О.А., судді - Білак М.В., Жук А.В.) протоколом від 30 квітня 2021 року передано вказану касаційну скаргу.

Разом з цим, суддею-доповідачем Губською О. А. та суддями Білак М.В., Жуком А.В., заявлено самовідводи, які обґрунтовані порушенням порядку визначення суддів для розгляду справи, встановленого статтею 31 КАС України, а саме: без урахування спеціалізації.

Відповідно до частини першої статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 18 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Наказом від 21 грудня 2018 року № 622 Державна судова адміністрація України затвердила Загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ (далі - Загальний класифікатор).

Загальним класифікатором спеціалізації суддів та категорії справ зазначену справу визначено за класифікатором 108040000 - справи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо державного регулювання цін і тарифів.

Між тим, присвоєна цій справі категорія не відповідає суті правовідносин, з яких виник спір.

Як убачається з ухвалених у згаданій справі судових рішень, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві складено припис від 11.04.2019 №385 про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін, яким від КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» вимагалось усунути виявлені порушення, які зафіксовано в акті перевірки від 05.04.2019 №1423-10 та вжити заходи, відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення» за наведеним переліком.

З метою перевірки виконання вимог п.п. 2 та 3 припису від 11.04.2019 №385 про усунення порушень вимог законодавства Головним управлінням Держпродспоживслужби у м. Києві прийнято наказ від 12.07.2019 №3249 «Про проведення позапланового заходу (перевірку)», яким посадовим особам Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві визначено здійснити позаплановий захід (перевірку) КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» за адресою: м. Київ, вул. Соціалістична, 6, у термін з 15.07.2019 по 26.07.2019.

На підставі викладеного, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м.Києві оформлено направлення на проведення заходу від 15.07.2019 №2624, яке, згідно зі штампом вхідної кореспонденції, отримано КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» 16.07.2019 за вх. №38/2279, а також адресовано керівнику КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» запит про надання інформації від 16.07.2019, в якому Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві просило підготувати інформацію з підтверджуючими матеріалами за наведеним переліком або надати відповідні пояснення у разі відсутності відповідних документів. Вказаний запит про надання інформації, згідно зі штампом вхідної кореспонденції, отримано КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» 16.07.2019 за вх. №38-114/31.

У той же час, листом від 18.07.2019 №38-3167/03 КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві про те, що припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін від 11.04.2019 №385, виданий Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві, оскаржено до Окружного адміністративного суду м. Києва. При цьому, у даному листі вказано, що на офіційному веб-сайті Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Держпродспоживслужби, Міністерства аграрної політики та продовольства України відсутні докази затвердження та оприлюднення уніфікованих форм актів з переліком питань для здійснення заходів державного нагляду (контролю), що, у силу ст. 10 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», є підставою для недопуску посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення державного нагляду (контролю).

З огляду на викладене, Головним управлінням Держпродспоживслжби в м. Києві складено акт про створення перешкод посадовій особі спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у проведенні перевірки від 22.07.2019, яким встановлено, що директор Радик В.І. не допускає посадових осіб для здійснення позапланової перевірки, а також складено акт перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін від 22.07.2019, згідно з яким встановлено порушення КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» п. 4 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення» та ст. 188-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що полягає у створення перешкод для виконання покладених на уповноважені органи функцій при здійсненні позапланової перевірки.

Як наслідок, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві прийнято рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» від 07.08.2019 №26, яким, у зв`язку зі створенням КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» перешкод для виконання покладених функцій на посадових осіб Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, чим порушено вимоги ст. 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», за що передбачена відповідальність п. 4 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення», до КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового Фонду Солом`янського району м. Києва» застосовано штраф у розмірі 3 400,00 грн.

Не погодившись з прийнятою постановою позивач звернувся до суду.

З огляду на такі обставини справи, відповідно до Загального класифікатора (який чинний з 01 січня 2019 року) дана справа підпадає під категорію 108010200 «Справи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності; ліцензування видів господарської діяльності; нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності; реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; розроблення і застосування національних стандартів, технічних регламентів та процедур оцінки відповідності».

Рішенням зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді № 5 від 06 грудня 2017 року було утворено судові палати Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, визначено спеціалізації суддів і судових палат, їх кількісний склад.

Рішенням зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді № 1 від 14 січня 2019 року, визнано таким, що втратив чинність пункт 3 рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді № 5 від 06 грудня 2017 року щодо визначення спеціалізації. Проте, цим же рішенням № 1, збори суддів визначили нову спеціалізацію суддів та судових палат відповідно до Загального класифікатора спеціалізації суддів та категорій справ.

Судді Верховного Суду у складі cудової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян не спеціалізуються на розгляді категорії адміністративних справ за кодом 108010200 Загального класифікатора (чинного з 01 січня 2019 року). На розгляді вказаної категорії справ спеціалізуються судді Верховного Суду у складі Судової палата з розгляду справ щодо захисту соціальних прав.

Відповідно до частини першої статті 39 КАС Україниза наявності підстав, зазначених у статтях 36 - 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Так, згідно з пунктом 5 частини першої статті 36 КАС України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

За правилами частини першої статті 40 КАС України питання про самовідвід судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Отже, при визначенні суддів для розгляду даної справи допущено помилку в їх спеціалізації, що є порушенням порядку визначення складу суду, встановленого статтею 31 КАС України, а тому колегія суддів вважає, що заяви суддів Губської О. А., Білак М.В., Жука А.В. про самовідвід підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 31, 36, 39, 40 КАС України,

у х в а л и в :

Задовольнити заяви суддів Губської О. А., Білак М.В., Жука А.В. про самовідвід.

Відвести суддів Губську О.А., Білак М.В., Жука А.В. від участі у розгляді касаційної скарги Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 27 листопада 2020 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 березня 2021 року в справі №640/22075/19 за позовом Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва» до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві про визнання дій протиправними та скасування рішень, встановлення відсутності компетенції

Передати матеріали касаційної скарги у справі №640/22075/19 (провадження К/9901/15769/21) до секретаріату Касаційного адміністративного суду для визначення складу суду в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та Тимчасовими засадами використання автоматизованої системи документообігу суду та визначення складу суду у Верховному Суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. А. Губська

Судді М. В. Білак

А. В. Жук

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено09.05.2023
Номер документу110708469
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та скасування рішень, встановлення відсутності компетенції

Судовий реєстр по справі —640/22075/19

Постанова від 10.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шарапа В.М.

Ухвала від 08.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 15.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 13.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 25.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 20.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 20.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Рішення від 27.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні