Ухвала
від 05.05.2023 по справі 352/976/23
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/976/23

Провадження № 2-з/352/4/23

У Х В А Л А

про забезпечення позову

05.05.2023 м. Івано-Франківськ

Суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Хоминець М. М., розглянувши заяву керівника Івано-Франківської окружної прокуратури про забезпечення позову в справі за позовом керівника Івано-Франківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області до ОСОБА_1 про конфіскацію земельних ділянок,

у с т а н о в и л а :

Керівник Івано-Франківської окружної прокуратури 04.05.2023 звернувся до суду в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області з позовом до відповідача про конфіскацію земельних ділянок.

Ухвалою від 05.05.2023 суддя відкрила провадження в справі та призначила підготовче засідання в рамках розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Одночасно зпозовною заявоюпозивач подав до суду заяву про забезпечення позову, яку обґрунтовував тим, що відповідач, який є громадянином Російської федерації, має у власності три земельні ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Єзупільської територіальної громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області (колишньої Довгівської сільської ради). Право власності на земельні ділянки відповідач зареєстрував 06.03.2017, однак, будучи іноземним громадянином, повинен був відповідно до ч. 4 ст. 81 ЗК України протягом року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення відчужити їх, внаслідок чого у позивача виникло право на їх конфіскацію у власність держави. Враховуючи, що спірні земельні ділянки на даний час перебуквають у власності відповідача, існує можливість їх відчуження третім особам, зміни конфігурації, вчинення інших дій, які можуть утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду про повернення земельних ділянок державі. Просив накласти арешт на належні відповідачу земельні ділянки, які знаходяться на території Єзупільської територіальної громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області (колишньої Довгівської сільської ради), а саме на: 1) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:03:001:1001 площею 0,138 га в урочищі «Велике»; 2) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:03:001:1002 площею 0,1 га в урочищі «Курманівка»; 3) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:02:002:1003 площею 0,222 га в урочищі «Горбове»; заборонити відповідачу розпоряджатися, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання спірних земельних ділянок з іншими земельними ділянками.

Дослідивши додані до заяви про забезпечення позову матеріали, суддя приходить до висновку про часткове задоволення заяви про забезпечення позову, виходячи з таких підстав.

У відповідності з вимогами ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Видами забезпечення позову, які передбачені ч.1 ст.150 ЦПК України, є: 1) накладення арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; 2) заборона вчиняти певні дії; 3) встановлення обов`язку вчинити певні дії; 4) заборона іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання та інші.

Установлено, що предметом позову є три земельні ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, власником яких є відповідач ОСОБА_1 , який має громадянство Російської Федерації та який, набувши право власності в порядку спадкування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, не виконав обов`язку, передбаченого ч. 4 ст. 81 ЗК України, щодо відчуження цих земельних ділянок протягом року після набуття права власності на них.

З огляду на викладене, враховуючи реальну можливість відповідача як власника земельних ділянок розпорядитися цим нерухомим майном на власний розсуд, суддя вважає обґрунтованою вимогу заяви про забезпечення позову шляхом накладення арешту на вказане нерухоме майно.

Вимога щодо заборони відповідачу розпоряджатися, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання спірних земельних ділянок з іншими земельними ділянкам є зайвою з огляду на те, що арешт полягає в тимчасовому позбавленні за ухвалою суду права на розпорядження майном. Тому суддя відмовляє в задоволенні другої вимоги заяви про забезпечення позову.

Відповідно до вимог ч.1 ст.157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Згідно ч.2 ст.157 ЦПК України примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

На підставі наведеного, керуючись ст. 149, 150, 153, 157, 260-261 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и л а :

Заяву керівника Івано-Франківської окружної прокуратури про забезпечення позову задоволити частково.

Для забезпеченняпозову керівникаІвано-Франківськоїокружної прокуратури(місцезнаходження:вул.Василіянок,48,м.Івано-Франківськ,код ЄДРПОУ03530483)в інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструв Івано-Франківськійобласті (місцезнаходження:вул.Української Перемоги(Сахарова),34,м.Івано-Франківськ,код ЄДРПОУ39767437),до ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , останнє відоме місце проживання в Україні: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ), про конфіскацію земельних ділянок накласти арештна земельніділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Єзупільської територіальної громади Івано-Франківського району Івано-Франківської області (колишньої Довгівської сільської ради), право власності на які зареєстровано за ОСОБА_1 , а саме на:

1) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:03:001:1001 площею 0,138 га в урочищі «Велике»;

2) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:03:001:1002 площею 0,1 га в урочищі «Курманівка»;

3) земельну ділянку з кадастровим номером 2625881000:02:002:1003 площею 0,222 га в урочищі «Горбове».

У решті заяви про забезпечення позову відмовити.

Ухвалу направити до виконання Тисменицькому відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Ухвала підлягає до негайного виконання. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала,що постановленасудом позамежами судовогозасідання абов судовомузасіданні уразі неявкивсіх учасниківсправи,розгляду справибез повідомлення(виклику)учасників справи,набирає законноїсили змоменту їїпідписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Марія ХОМИНЕЦЬ

Повна ухвала складена 09.05.2023.

Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110717273
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —352/976/23

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ХОМИНЕЦЬ М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні