Ухвала
від 11.05.2023 по справі 581/349/23
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/349/23

Провадження № 2/581/118/23

У ХВ АЛ А

11 травня 2023 року сел. Липова Долина

Суддя Липоводолинського районного суду Сумської області Кузьмінський О.В., розглянувши клопотання представника відповідача Вагоровської А.Е. про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СК-АГРО» про стягнення заборгованості по орендній платі за землю,

в с т а н о в и в :

В провадженні суду перебуває вказана справа. Розгляд справи проводиться в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

10 травня 2023 року до суду надійшло клопотання представника відповідача ОСОБА_2 про розгляд справи в загальному позовному провадженні, мотивоване тим, що вказана справа не може бути розглянута в спрощеному позовному порядку, оскільки позивачем заявлені також вимоги немайнового характеру, у зв`язку з чим неможливо визначити ціну позову, справа не відноситься до категорії малозначних справ відповідно до пункту 1 частини 6 статті 19 ЦПК України, вирішення спору має репутаційне та економічне значення для відповідача. Просила перейти від розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Також послалася на практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої відмова в проведенні усних слухань може призвести до порушення справедливого судового розгляду.

При вирішенні цього питання суд виходить з такого.

Ухвалою судді від 13 квітня 2023 року у даній справі було відкрито провадження та постановлено розгляд справи провести в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до частин 1 4 статті 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи:

1) малозначні справи;

2) що виникають з трудових відносин;

3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

В порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах:

1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя;

2) щодо спадкування;

3) щодо приватизації державного житлового фонду;

4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу;

5) в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Згідно з частиною 13 статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

За змістом пункту 2 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів сумою, яка стягується.

Відповідно до пункту 1 частини шостої статті 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позов поданий до суду першої інстанції у 2023 році, предметом позову у цій справі є майнові вимоги про стягнення орендної плати, пені, інфляційних втрат та 3% річних.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розмірі 2684 грн.

Оскільки зазначена ціна позову в даній справі становить 25095,76 грн. і є меншою ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684 грн. * 100 = 268400 грн.), тому справа відноситься до категорії малозначних справ в силу вимог закону.

Враховуючи вищенаведені положення ЦПК України суд не вбачає підстав для того, щоб здійснити розгляд даної справи, яка є малозначною, за правилами загального позовного провадження, також суд не вбачає підстав для віднесення справи до категорій, які передбачають обов`язковим її розгляд за правилами загального позовного провадження.

Спрощене провадження, як і загальне позовне провадження спрямовані на всебічний, повний та об`єктивний розгляд справи з дослідженням всіх наданих сторонами доказів, вивченням всіх заяв сторін по суті справи, тобто спрощене провадження не є провадженням, в якому розглядаються безспірні вимоги, відповідач не позбавлений можливості викласти свої доводи, аргументи, міркування, заперечення у письмових заявах по суті справи, не позбавлений можливості надавати суду свої докази на спростування доводів позивача у строки, визначені судом або законом, та в повній мірі користується правами, передбаченими ЦПК України.

Те, що справа має репутаційне та економічне значення для відповідача також не є підставою для її розгляду в загальному позовному провадженні.

Довід представника відповідача про те, що відмова в проведенні усних слухань може призвести до порушення справедливого судового розгляду, є недоречним, оскільки розгляд справи без проведення судового засідання ґрунтується на вимогах ЦПК України.

На підставі вищевикладеного у задоволенні клопотання представника відповідача слід відмовити.

Керуючись статтями 274, 277 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Залишити без задоволення клопотання представника відповідача Вагоровської А.Е. про розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СК-АГРО» про стягнення заборгованості по орендній платі за землю за правилами загального позовного провадження.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Кузьмінський

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110775176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —581/349/23

Рішення від 25.05.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні