Ухвала
від 10.05.2023 по справі 707/1448/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1448/23

2/707/612/23

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

10 травня 2023 року м. Черкаси

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Миколаєнко Т.А., отримавши матеріали за позовом заступника керівника Черкаської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, до ОСОБА_1 ; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Черкаська центральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради; про відшкодування витрат на лікування осіб, які потерпіли від злочину, -

в с т а н о в и л а :

08травня 2023року заступниккерівника Черкаськоїокружної прокуратуриЄвгеній Троцько(місцезнаходження:вул.Б.Хмельницького,60,м.Черкаси),який дієв інтересахдержави вособі Червонослобідської сільськоїради Черкаськогорайону Черкаськоїобласті (місцезнаходження:вул.Соборна,2/1,с.Червона Слобода,Черкаський район,Черкаська область),звернувся досуду зпозовною заявою до ОСОБА_1 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ;фактично проживаючоїза адресою: АДРЕСА_2 ); третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,на стороніпозивача:Комунальне некомерційнепідприємство «Черкаськацентральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради (місцезнаходження: вул. Пирогова, 3/1, с. Червона слобода, Черкаський район, Черкаська область); у якій просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь органу місцевого самоврядування, в управлінні якого перебуває заклад охорони здоров`я, - Червонослобідської сільської ради, кошти у сумі 5951 грн 00 коп., які затрачено на лікування потерпілого ОСОБА_2 .

Згідно із ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) автоматизованою системою документообігу суду, з урахуванням положень ст.ст. 36, 37 ЦПК України, того ж дня було визначено головуючу суддю Миколаєнко Т.А. та передано їй дану справу.

Відповідно до статті 19 ЦПК України справа відноситься до юрисдикції загальних судів і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 175-177 ЦПК України, та подана особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до частини першої статті 187ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченомустаттею 185цього Кодексу.

Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою статті 187 ЦПК України, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи відповідача.

Відповідь прореєстрацію місцяпроживання відповідача ОСОБА_1 отримана назапит суду09травня 2023року.

Так, із відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру № 65274 від 09травня 2023року встановлено,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрована заадресою: АДРЕСА_1 .

При цьому, з позовної заяви та копії ухвали Черкаського районного суду Черкаської області від 21 жовтня 2021 року вбачається, що місцем заподіяння шкоди є: АДРЕСА_3 .

За приписами статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Водночас, частиною третьою статті 28 ЦПК України визначено, що позови про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Відтак, спір підсудний Черкаському районному суду Черкаської області.

Зважаючи на положення п. 1 ч. 6 ст. 19, п. 1 ч. 1 ст. 274, ст. 277 ЦПК України, згідно яких дана справа є малозначною та не підпадає під заборони, встановлені ч. 4 ст. 274 ЦПК України, вважаю, що дана позовна заява підлягає до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Водночас, прокурором у прохальній частині позовної заяви заявлено клопотання про розгляд справи в порядкуспрощеного позовногопровадження з викликом сторін.

Обґрунтування даного клопотання у змісті позовної заяви відсутні.

За наслідками розгляду вказаного клопотання вважаю необхідним зазначити наступне.

Відповідно до частини п`ятої статті 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

За змістом частини шостої статті 279 ЦПК України суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

При цьому, згідно з частиною першою статті 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі, що, в свою чергу не позбавляє сторін протягом встановленого строку подавати заяви по суті справи, клопотання з процесуальних питань та необхідні докази.

За вказаних обставин підстав для заслуховування особистих пояснень сторін у судовому засіданні суд не вбачає.

Клопотань, розгляд яких не можливий без участі сторін, до суду не надходило.

Отже, враховуючи вказані норми ЦПК України, зважаючи на те, що предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з викликом сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суддя дійшла висновку, що справу доцільно розглядати без виклику сторін, а тому клопотання прокурора про розгляд справи в порядкуспрощеного позовногопровадження з викликом сторін є необґрунтованим, безпідставним і не підлягає до задоволення.

Сторони у визначений судом строк вправі подати наявні докази та письмові пояснення у справі.

Визнавши подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, вважаю необхідним відкрити провадження у справі та розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін одноособово суддею.

Інших заяв чи клопотань від прокурора при подачі позовної заяви до суду не надходило.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 28,175-180, 187, 274, 279 України, суддя -

п о с т а н о в и л а :

Прийняти до розгляду позовну заяву заступника керівника Черкаської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, до ОСОБА_1 ; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Черкаська центральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради; про відшкодування витрат на лікування осіб, які потерпіли від злочину, та відкрити провадження у справі.

У задоволенні клопотання прокурора про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, що зазначене у прохальній частині позовної заяви, - відмовити.

Визначити відповідачу відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 277 ЦПК України п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Розгляд справи проводити у приміщенні Черкаського районного суду Черкаської області в порядку спрощеного позовногопровадження безповідомлення (виклику)сторін за наявними у ній матеріалами о 08 годині 00 хвилин 07 червня 2023 року.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до частини 5 статті 279 ЦПК України за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (частина 7 статті 279 ЦПК України).

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 4 статті 174ЦПК України подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 178 ЦПК України, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог частини 4 статті 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, зобов`язати відповідача надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу, а за наявності іншим відповідачам, третім особам.

Роз`яснити відповідачу, що згідно із частиною 8статті 178ЦПК України у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Позивач протягом трьох днів з дня отримання відзиву на позовну заяву має право подати до суду відповідь на відзив. Одночасно з надісланням відповіді на відзив до суду, її копію та додані документи позивач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

Заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів можуть бути подані відповідачем до суду протягом трьох днів з дня отримання відповіді на відзив. Одночасно з надісланням заперечень до суду, їх копію та доданих документів відповідач зобов`язана надіслати іншим учасникам справи.

Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень.

Роз`яснити учасникампроцесу,що суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена об`єктивними обставинами.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Відповідачу татретій особі,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,на стороніпозивача, разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Запропонувати учасникам справи зареєструвати офіційну електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі за посиланням https://id.court.gov.ua/ та повідомити про це суд.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://ck.ck.court.gov.ua.

Ознайомитись з повним текстом ухвали суду, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Т. А. Миколаєнко

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110782278
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —707/1448/23

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні