Ухвала
від 11.05.2023 по справі 622/487/19
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


У Х В А Л А

11 травня 2023 року

м. Харків

справа № 622/487/19

провадження № 22-ц/818/115/23

Харківський апеляційний суд у складі:

Головуючого: Пилипчук Н.П.

суддів: Маміної О.В., Тичкової О.Ю.

заслухавши суддю-доповідача по виконанню вимог ст. 365 ЦПК України по підготовці апеляційного розгляду цивільної справи за апеляційною скаргою Фермерського господарства «Альфа» на рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року по справі за позовом Фермерського господарства «Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Керера», ОСОБА_4 , фермерського господарства «Голден Філдс Плюс» про визнання договору недійсним, визнання поновленим договору оренди землі, визнання укладеною додаткову угоду від 11 березня 2019 року, визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (договір емфітевзису), визнання недійсним договору оренди,

в с т а н о в и в :

Рішенням Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року в задоволенні позову ФГ «Альфа» - відмовлено.

Не погодившись із вказаним рішенням суду Фермерське господарство «Альфа» звернулося з апеляційною скаргою.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 27 квітня 2021 року відкрито апеляційне провадження у справі.

При перевірці матеріалів цивільної справи №622/487/19 та підготовці її до розгляду було виявлено часткову відсутність матеріалів справи, а саме: відсутній другий том справи на 109 аркушах, що підтверджується даними з програми документообігу суду наявними на час надходження справи до Харківського апеляційного суду.

Даний факт підтверджується Актом суду від 23вересня 2022року «про пошкодження матеріалів судової справи», яким встановлено,що внаслідок авіаційного обстрілу 06 березня 2022 року об`єктів інфраструктури, розташованих на прилеглій до приміщення Харківського апеляційного суду, та значним руйнуванням вибуховою хвилею внутрішніх приміщень Харківського апеляційного суду, було виявлено пошкодження матеріалів цивільної справи № 622/487/19 за позовом Фермерського господарства «Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Керера», ОСОБА_4 , фермерського господарства «Голден Філдс Плюс» про визнання договору недійсним, визнання поновленим договору оренди землі, визнання укладеною додаткову угоду від 11 березня 2019 року, визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (договір емфітевзису), визнання недійсним договору оренди за апеляційною скаргою Фермерського господарства «Альфа» на рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року, а саме: відсутній другий том справи на 109 аркушах.

Ухвалою Харківськогоапеляційного судувід 29вересня 2022року матеріалисправи №622/487/19 за позовом Фермерського господарства «Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Керера», ОСОБА_4 , фермерського господарства «Голден Філдс Плюс» про визнання договору недійсним, визнання поновленим договору оренди землі, визнання укладеною додаткову угоду від 11 березня 2019 року, визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (договір емфітевзису), визнання недійсним договору оренди було направлено до Диканського районногосуду Полтавськоїобласті для відновлення частково втраченого судового провадження.

Ухвалою Диканського районногосуду Полтавськоїобласті від 27 лютого 2023 року відновлено частково втрачене судове провадження по цивільній справі №622/487/19, а саме другий том справи, в частині наданих представником відповідачів документів, які долучалися до справи за період з 27.02.2020 по 16.02.2021 та повного тексту рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16.02.2021, згідно якого у задоволенні позову фермерського господарства «Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Керера», ОСОБА_4 , фермерського господарства «Голден Філдс Плюс» про визнання договору недійсним, визнання поновленим договору оренди землі, визнання укладеною додаткову угоду від 11.03.2019, визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (договір емфітевзису), визнання недійсним договору оренди відмовлено. Заходи забезпечення позову: заборону ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відчужувати, передавати у користування (зокрема, передавати у оренду, емфітевзис) земельну ділянку площею 1,8283 га, кадастровий номер 6322684400:01:001:0408, та заборону суб`єктам державної реєстрації прав вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цієї земельної ділянки, визначені ухвалою від 22 січня 2020 року, після набрання рішенням законної сили скасовано, повний текст якого міститься у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Цивільну справу № 622/487/19 направлено до Харківського апеляційного суду для розгляду апеляційної скарги на рішення суду від 16.02.2021.

Між тим, дана ухвала не містить висновків суду щодо неможливості відновлення матеріалів апеляційного провадження. Передані апеляційному суду матеріали цивільної справи №622/487/19 не містять апеляційної скарги Фермерського господарства «Альфа» на рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року, що позбавляє можливості Харківський апеляційний суд провести перегляд рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року. Не перевірено, чи містила апеляційна скарга додатки, не відновлені ухвали, які постановлені апеляційним судом, зокрема, про залишення апеляційної скарги без руху від 12 квітня 2021 року, про відкриття апеляційного провадження від 27 квітня 2021 року, про призначення провадження до розгляду від 30 квітня 2021 року.

Відповідно до статті 129Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

Відповідно до ст.488 ЦПК України відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в цивільній справі, закінченій ухваленням рішення або у якій провадження закрито, проводиться у порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно ст.489 ЦПК України втрачене судове провадження у цивільній справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативи суду.

За змістом ст.490 ЦПК України заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Отже, відновлення втраченого судового провадження здійснюється місцевим судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанцій) вона перебувала. Якщо необхідно здійснити апеляційний або касаційний розгляд справи, її матеріали після такого відновлення передаються місцевим судом відповідно до суду апеляційної або касаційної інстанцій.

Відповідно до ч. 3 ст.3ЦПКУкраїни провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

З урахуванням викладеного, матеріали справи необхідно направити до суду першої інстанції для вирішення питання про відновлення частково втраченого провадження відповідно до розділу Х ЦПК України.

Законом України №2217-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України» від 21квітня 2022 року внесені зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вказані зміни набули чинності 7 травня 2022 року.

Частиною 1 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», редакція якої діє з 7 травня 2022 року, визначено, що у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до ч. 7 ст.147ЗаконуУкраїни«Про судоустрійістатуссуддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України"Просудоустрійістатус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 14.03.2022№7/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Золочівського районногосудуХарківськоїобласті на Диканський районний суд Полтавської області.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України"Просудоустрій істатус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану,Вища рада правосуддя рішенням від 20.04.2023№ 399/0/15-23 змінила територіальну підсудність судових справ Золочівського районногосудуХарківськоїобласті на Дергачівський районний суд Харківської області

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів приходить до висновку, що цивільну справу №622/487/19 за апеляційною скаргою Фермерського господарства «Альфа» на рішення Золочівського районного суду Харківської області від 16 лютого 2021 року по справі за позовом Фермерського господарства «Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Керера», ОСОБА_4 , фермерського господарства «Голден Філдс Плюс» про визнання договору недійсним, визнання поновленим договору оренди землі, визнання укладеною додаткову угоду від 11 березня 2019 року, визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (договір емфітевзису), визнання недійсним договору оренди необхідно направити до суду першої інстанції, а саме до Дергачівського районного суду Харківської області, для відновлення частково втраченого судового провадження відповідно до розділу Х ЦПК України.

Керуючись ст.357,365,489,490 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Матеріали справи № 622/487/19за позовомФермерського господарства«Альфа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,Товариства зобмеженою відповідальністю«Керера», ОСОБА_4 ,фермерського господарства«Голден ФілдсПлюс» провизнання договорунедійсним,визнання поновленимдоговору орендиземлі,визнання укладеноюдодаткову угодувід 11березня 2019року,визнання недійснимдоговору проправо користуванняземельною ділянкоюдля сільськогосподарськихпотреб (договіремфітевзису),визнання недійснимдоговору орендинаправити доДергачівського районногосуду Харківськоїобласті для відновлення частково втраченого судового провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий Н.П. Пилипчук

Судді О.В. Маміна

О.Ю. Тичкова

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110784284
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —622/487/19

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калиновська Л. В.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні