Ухвала
від 10.05.2023 по справі 922/1773/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

10 травня 2023 року м. ХарківСправа № 922/1773/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Ємельянової О.О.

без участі представників сторін

розглянувши матеріали заяви (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп», 49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, буд. 15-А, офіс 13 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджі С», 61166, м. Харків, пр.-т. Науки, буд. 38, офіс 823 простягнення 597 340,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Геотоп» звернулось до Господарського суду Харківської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджі С» про стягнення грошових коштів у сумі 597 340,00 грн. сплачені у якості авансу за договором № 09/12 підряду на надання послуг від 09.12.2019 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором № 09/12 підряду на надання послуг від 09.12.2019 року в частині повного та своєчасного виконання робіт.

Ухвалою суду від 08.05.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на "31" травня 2023 р. о 11:00 год.

09.05.2023 року від позивача через канцелярію суду надійшла заява (вх. № 11605) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у якій заявник, просить суд, надати можливість участі у судовому засіданні по справі №922/1773/23 призначеному на 31.05.2023 року об 11.00 год., а також у всіх наступних засіданнях у даній справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Також зазначає, що вимогами Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку та відеозапису ходу і результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах ознайомлений, та зареєстрований з використанням електронного підпису.

Суд дослідивши матеріали справи, та заяву (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зазначає наступне.

Частиною 6 статті 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом.

Відповідно до частини 1, частини 2 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно з частиною 7 статті 197 Господарського процесуального кодексу України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

В пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 5041-VI від 04.07.2012 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" визначено, що до повного забезпечення функціонування системи відеоконференції зв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

З огляду на вищевикладене, заява (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в частині усіх наступних засіданнях у даній справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів не підлягає задоволенню. Оскільки у відповідності до вимог статті 197 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд може постановити ухвалу не пізніш як за п`ять днів до дня проведення такого судового засідання.

Крім того, суд звертає увагу позивача, що ухвалою суду від 08.05.2023 року підготовче засідання у справі призначено на "31" травня 2023 р. о(б) 11:00 год.

За приписами до п.п.1-4 Розділу ІІІ Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом ДСА України від 23.04.2020 року № 196 (далі - Порядок) для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Відповідно до пункту 2 Розділу ІІІ Порядку рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

Враховуючи вищевикладене, у Господарського суду Харківської області наявна можливість забезпечення проведення судового засідання у даній справі дистанційно, виключно за допомогою спеціального програмного забезпечення - Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (ВКЗ).

При цьому суд зазначає, що суди повинні забезпечувати безпеку учасників судового провадження, запобігти створенню перешкод для реалізації ними права на судовий захист та визначених законом процесуальних прав в умовах воєнного стану, коли реалізація учасниками справи своїх прав і обов`язків є суттєво ускладненою.

З метою вирішення заяви (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції призначеного на 31.05.2023 року, судом встановлено, що згідно з даними Web-програми "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" зал Господарського суду Харківської області на 31.05.2023 року на 11 год. 00 хв. є вільним для проведення засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (ВКЗ).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

Керуючись статтями 197, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити частково.

2. Провести підготовче засідання, призначене на "31" травня 2023 р. о(б) 11:00 год. за наявності технічної можливості, провести в режимі відеоконференції шляхом використання Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС (vkz.court.gov.ua).

2.1. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, площа Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 113.

3. Попередити позивача про те, що відповідно до вимог частин 5, 11 статті 197 Господарського процесуального кодексу України: - ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву; - використовувані учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку; - участь у відеоконференції забезпечується з приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму) та в охайному вигляді; - для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду представник зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; - очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

4. Суд звертає увагу позивача, що задля прийняття участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції необхідно завчасно:

- зареєструватися в Підсистемі відеоконференцзв`язку ЄСІТС, розміщеній за посиланням vkz.court.gov.ua, та повідомити суду електронну адресу, яка використана ним для реєстрації в Системі;

- надати до суду докази у підтвердження повноважень особи, яка братиме участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції.

5. В частині заяви (вх. № 11605 від 09.05.2023 року) Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в частині усіх наступних засіданнях у даній справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвалу підписано 10 травня 2023 року

СуддяО.О. Ємельянова

Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110789130
СудочинствоГосподарське
Сутьучасть у судовому засіданні в режимі відеоконференції за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Геотоп», 49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, буд. 15-А, офіс 13 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджі С», 61166, м. Харків, пр.-т. Науки, буд. 38, офіс 823 простягнення 597 340,00 грн

Судовий реєстр по справі —922/1773/23

Рішення від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ємельянова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні